15
november
2007
|
01:00
Europe/Amsterdam

21 milieuvriendelijke Mercedes-Benz Sprinters voor Defensie

Onlangs heeft Mercedes-Benz een order van 21 Sprinters van het type 311 CDI afgeleverd aan het Ministerie van Defensie. Tijdens de officiële overdracht werden de sleutels door divisiedirecteur bedrijfswagens Boudewijn Heilijgers symbolisch aan Brigade-Generaal H.J. Scheffer overhandigd. De nieuwe Sprinters zullen worden ingezet voor de inzameling van het Klein Chemisch Afval (KCA) op verschillende kazernes. Bij de inzameling spelen milieuvriendelijkheid en veiligheid een belangrijke rol.

Letterlijke Milieuvoertuigen

De 21 nieuwe Mercedes-Benz Sprinters zijn allen van het type 311 CDI chassiscabine en zijn uitgerust met een door Carrosseriebedrijf Hoekstra B.V. geleverde ruime bak met laadklep. Omdat de bestelwagens als milieuvoertuig worden ingezet, hebben Mercedes-Benz en Defensie zelf ook rekening gehouden met het milieu. De Sprinters zijn daarom uitgerust met zuinige en moderne CDI dieselmotoren en voorzien van een roetfilter dat de schadelijke uitstoot van roetdeeltjes tot een minimum beperkt. Hiermee voldoet de Sprinter ruim aan de Euro 4-emissienorm. Daarnaast produceert Mercedes-Benz haar voertuigen op een zo milieuvriendelijk mogelijke wijze. Voor het vervoeren van Klein Chemisch Afval zoals TL-buizen, batterijen en inktcartridges hebben de Sprinters een vloeistofdichte vloer in de laadbak. In de laadbak zijn bovendien bakken en vaten geplaatst om het afval al in een vroeg stadium te kunnen scheiden.

Veilig en comfortabel

De nieuwe Sprinters van het Ministerie van Defensie zijn standaard uitgerust met diverse airbags én met het elektronische stabiliteitsprogramma ESP Ò van de nieuwste generatie, het zogenoemde ADAPTIVE ESPÒ . Het meet met zijn uitgebreide functies onder andere het gewicht van de lading, berekent het zwaartepunt van het voertuig en reageert daar adequaat op. Aan comfort voor de chauffeurs laat de Sprinter ook niets te wensen over. Met name de volautomatische versnellingsbak zorgt voor veel comfort. Zeker in het stop-and-go werk op de kazernes bewijzen de automaten hun meerwaarde. Speciale aandacht verdient ook de ergonomische binnenruimte met de uitgebreide opbergmogelijkheden in de cabine. Daarnaast zijn op verzoek van Defensie de chauffeursstoelen in de comfort-uitvoering geleverd. Dit alles bij elkaar zorgt niet alleen voor een zeer comfortabele rit van en naar de kazernes, maar ook voor een veilige. De chauffeurs kunnen immers de maximale aandacht bij het verkeer houden.

Relatie Mercedes-Benz en Defensie

DaimlerChrysler Nederland B.V. en de Nederlandse Krijgsmacht onderhouden al jaren een uitstekende relatie. Inmiddels rijden er ruim 5.500 Mercedes-Benz voertuigen voor Defensie in binnen- en buitenland. Naast de Sprinters beschikt men ook over bijna alle andere Mercedes-Benz modellen, van de A-Klasse tot en met de Unimog, waaronder een groot aantal speciaal voor Defensie opgebouwde bestelwagens en trucks. En ook nu blijft de importeur betrokken bij de voertuigen zodat deze tijdens de levensduur optimaal blijven presteren.