17
februari
2006
|
01:00
Europe/Amsterdam

25 jaar ABS voor bedrijfswagens: de basis van de moderne veiligheidstechniek

  • Mercedes-Benz heeft in 1981 de primeur met ABS voor vrachtwagens en autobussen

  • Doorslaggevende innovatie ter verhoging van de verkeersveiligheid

  • Basis voor moderne veiligheidssystemen zoals ESP en ASR

De ingenieurs van de toenmalige Daimler-Benz AG presenteerden eind januari 1981 als eerste het Anti-BlokkeerSysteem voor bedrijfswagens. Hun demonstratie was indrukwekkend: met ABS blijven ook tijdens een noodstop uitwijkmanoeuvres mogelijk, blijven vrachtwagens en autobussen bij het remmen op een links en rechts verschillende ondergrond bestuurbaar, zijn opleggercombinaties vanwege hun stabiliteit in hachelijke situaties veel beter beheersbaar. Vanaf 1981 levert Mercedes-Benz als eerste ABS voor trucks en bussen.

Ontwikkeling van ABS: een grote uitdagingDaimler-Benz had de voortrekkersrol bij de ontwikkeling en de introductie van ABS, samen met ontwikkelingspartner en remfabrikant Wabco. De ontwikkeling van ABS was destijds een enorme uitdaging voor de ingenieurs. Diverse asconfiguraties, de omvang van de massa, het grote verschil tussen leeg gewicht en toegestaan totaalgewicht, de talrijke voertuigcombinaties en de extreme hoeveelheid modellen als gevolg van de verschillende wielbases en opbouwvarianten maakten het geheel bijzonder complex.

Het gebruik van elektronica bleek onmisbaar: voor het eerst werden samen met ABS microcomputers voor de remkrachtverdeling toegepast. Voordat het anti-blokkeersysteem voor vrachtwagens en autobussen in serieproductie kon gaan, werden meer dan 60 miljoen testkilometers gereden – want op ABS moet je te allen tijde kunnen vertrouwen.

ABS: de start van een golf aan innovatiesMet de komst van ABS begon in 1981 een golf aan technische productontwikkelingen op het gebied van de actieve veiligheid, in het bijzonder het remmen. Zes jaar later werd ABS voor vrachtwagens en autobussen aangevuld met het anti-slipregeling ASR, qua aansturing eenvoudig gezegd het omgekeerde van ABS. Terwijl ABS ervoor zorgt dat een wiel tijdens het afremmen niet blokkeert, zorgt ASR ervoor dat een wiel niet doorslipt. Hierdoor wordt niet alleen de tractie aanzienlijk verbeterd, maar wordt bovendien de stabiliteit bij het accelereren en in bochten verhoogd. De basis van ABS en ASR zijn sensoren, die de toerentallen aan de wielen meten. Centrale elektronica stuurt de beide systemen vervolgens aan.

In de touringcar O 404 paste Mercedes-Benz in 1991 voor het eerst schijfremmen rondom toe en ABS werd als vanzelfsprekend onderdeel in de standaarduitrusting opgenomen. Vier jaar later overtuigde de nieuwe bestelwagen Mercedes-Benz Sprinter eveneens met schrijfremmen rondom en de mogelijkheid voor ABS. Schijfremmen aan alle assen werden in 1996 ook toegepast in de nieuwe Actros vrachtwagens van Mercedes-Benz, samen met schijfremmen op de opleggerassen en een elektronische remkrachtverdeling. Deze technieken luidden een nieuw tijdperk in voor de remmen van bedrijfswagens en autobussen, met als belangrijkste doel het verhogen van de verkeersveiligheid.

Nieuwe Telligent®-systemen rond de eeuwwisselingDoor de elektronica werd snel vooruitgang geboekt bij systemen voor actieve veiligheid. In 2000 presenteerde Mercedes-Benz onder de naam Telligent®-ESP een elektronische stabiliteitsregeling voor de Actros. Ook Telligent®-afstandsregeling en Telligent®-spoorassistent zijn innovaties van Mercedes-Benz ter verhoging van de veiligheid. Al deze systemen werden in de daarop volgende twee jaren successievelijk in productie genomen en zijn tegenwoordig in duizenden trucks van Mercedes-Benz terug te vinden.

De bestelwagens en autobussen bleven niet achter: vanaf eind 2002 behoort naast ABS ook ESP tot de standaarduitrusting. De nieuwe Vito en Viano werden in 2003 standaard voorzien van de ideale combinatie van schijfremmen rondom, ABS en ESP. In datzelfde jaar rolden alle touringcars van de door EvoBus gevoerde merken Mercedes-Benz en Setra standaard met ESP van de band, in 2004 gevolgd door de rem met retarder (DBL). Deze laatste verhindert de ongewilde overschrijding van de toegestane snelheid van 100 km/u bij een afdaling in de bergen.

2006: start nieuwe assistentiesystemenEn de ontwikkeling gaat verder. Telligent®-spoorassistent en Telligent®-afstandsregeling zijn in 2006 voor de trucks en bussen van Mercedes-Benz als optie leverbaar. Het noodremsysteem 'Active Brake Assist' voor de Actros komt dit jaar op de markt, net als het nieuwe standaard elektronische stabiliteitsprogramma met beladingsherkenning voor de nieuwe Mercedes-Benz Sprinter bestelwagen.

Bij al deze ontwikkelingen zetten de bedrijfswagens van Mercedes-Benz de trend in het verhogen van de verkeersveiligheid.