03
september
2009
|
02:00
Europe/Amsterdam

Actros met 70 tons kraan met eigen krachtbron: Wereldprimeur voor Mammoet: Mercedes-Benz 5-asser met 70 tons telescoopkraan

Onlangs werd op het terrein van Mammoet in Schiedam een bijzondere Actros 5-asser, type 5446, met 70 tons telescoopkraan met eigen aandrijving afgeleverd. Dit is de eerste 70 tons opbouwkraan van Tadano Faun die op het chassis van een truckfabrikant werd gemonteerd. De overhandiging aan Chief Technical Officer Jan van Seumeren Jr. werd bijgewoond door Mercedes-Benz Directeur Divisie Bedrijfswagens Roland Schneider. Deze aflevering is onderdeel van een order van in totaal 25 Actros trucks.

Mammoet

Het Nederlandse bedrijf Mammoet is wereldmarktleider op het gebied van hijs- en transportprojecten. Over de hele wereld worden projecten voor opdrachtgevers uit de petrochemie, maritieme sector, civiele bouwprojecten, energiesector en offshore sector uitgevoerd. De activiteiten variëren van de verhuur van hijs- en transportmaterieel tot de realisatie van complete turnkey projecten. Mammoet heeft in de loop der jaren bijzonder veel kennis en ervaring opgedaan in hijs- en transportobjecten van veelal uitzonderlijk zware objecten. Hiervoor maakt men gebruik van een eigen afdeling engineering die de projecten tot in de puntjes doorrekenen en heeft men de beschikking over een breed assortiment materieel dat aan strenge veiligheidseisen voldoet. Mammoet draagt zorg voor de juiste tekeningen, sterkteberekeningen, ontwerpen en levert eveneens engineers die de projecten waar ook ter wereld begeleiden. De afgelopen jaren heeft Mammoet een aantal zeer aansprekende projecten uitgevoerd. Zo werd de Russische kernonderzeeër ‘Kursk’ door het bedrijf geborgen en repareerde men onmiddellijk een verwoeste brug in New Orleans na de orkaan Katrina.

Bijdrage van Mercedes-Benz

Wereldwijd zijn er binnen de Mammoet organisatie duizenden medewerkers werkzaam en worden er vele honderden voertuigen ingezet. Ook Mercedes-Benz levert hieraan een belangrijke bijdrage. Onlangs nog werd een order afgerond van 25 Mercedes-Benz Actros trucks. Mercedes-Benz Nederland heeft de order begeleid en bedrijfswagendealer ROGAM Bergschenhoek verzorgt de levering van de voertuigen. Inmiddels zijn de eerste voertuigen aan het wagenpark van Mammoet toegevoegd en worden de resterende de komende tijd afgeleverd waarmee het totaal aantal op 15 Actros 4-assers en 10 Actros 5-assers komt.

Van Actros 4146 8x4 naar 5446 10x4

De 10 Actros 5-assers zijn van origine 4-assige Actros trucks van het type 4146 8x4 met Euro 5-motoren. De voorste twee 9 tons assen zijn gestuurd de achterassen worden door een 334kW / 456 pk sterke 12 liter V6 krachtbron aangedreven. In opdracht van Mercedes-Benz Nederland zijn al deze voertuigen door Paul Nutzfahrzeuge GmbH voorzien van een 12 tons elektrohydraulisch gestuurde naloopas waarmee het GVW op 54 ton komt. Om de vijfde as aan de Actros mogelijk te maken, is het chassis verlengd. Daarnaast werden de brandstoftanks, accu’s en luchtketels in het chassis verplaatst. Omdat de telescoopkraan over de cabine valt, is er gekozen voor een lage slaapcabine. De Actros cabine biedt met ondermeer Telligent® schakeling veel comfort voor de chauffeur. Alle trucks zijn bovendien gespoten in de herkenbare zwartrode kleurstelling van Mammoet.

Telescoopkraan met eigen aandrijving

Het verlengde chassis van de Actros met de vijfde as vormt een uitstekend platform voor de HK70 Tadano Faun telescoopkraan. De mobiele kraan heeft een 44 meter lange hoofdmast en een hulpgiek van 16 meter. Om de maximale heflast van 70 ton mogelijk te maken, heeft de telescoopkraan 15 ton ballast. Hierdoor blijft nog eens 2 ton gewichtsruimte over voor eventuele hulpmaterialen. Door het vlakke chassis is een lager zwaartepunt dan gebruikelijk mogelijk gemaakt. Bij het takelen en verplaatsen van grote en zware objecten worden voor extra stabiliteit stempels uitgeschoven. Bijzonder is dat de Tadano Faun telescoopkraan niet aangedreven wordt door de motor van de Actros, maar door een eigen krachtbron. Dankzij een 90kW / 122 pk Mercedes-Benz motor voor de kraan, wordt de aandrijving van de Actros ontzien en wordt een flinke CO2-reductie gerealiseerd. Het ontzien van de Actros motor draagt in niet geringe mate bij aan minder slijtage en lagere exploitatiekosten. In tegenstelling tot andere Mercedes-Benz oplossingen voor bijvoorbeeld internationaal transport wordt de rentabiliteit van deze mobiele kranen groter naar mate men minder kilometers maakt. De kraan staat dan immers op de werklocatie en wordt aangedreven door een onafhankelijke en zuinige Mercedes-Benz motor. Het periodiek onderhoud van het voertuig wordt ondergebracht bij de specialisten van bedrijfswagendealer ROGAM Bergschenhoek.