25
september
2008
|
02:00
Europe/Amsterdam

Actros tot Truck of the Year 2009 uitgeroepen

Tijdens de Internationale Bedrijfswagententoonstelling IAA in Hannover heeft een vakjury de nieuwe Mercedes-Benz Actros uitgeroepen tot Truck of the Year 2009. Vakjournalisten uit 21 Europese landen waardeerden vooral de technologische vernieuwingen die de voertuigen zuiniger, schoner, veiliger en comfortabeler maken.

Sinds de introductie in 1996 heeft Mercedes-Benz meer dan 600.000 voertuigen van het type Actros verkocht. Alle drie de generaties Actros profileerden zich op de markt als trendsetter en werden alle drie tot “Truck of the Year” gekozen. Met het 'Safety Technology' concept heeft de Mercedes-Benz Actros zijn reputatie ook buiten de branche gevestigd. De Mercedes-Benz Actros is nog steeds de enige vrachtwagen met de remassistent “Active Brake Assist”.Tijdens de IAA beleven ook de bouwvoertuigen en de Actros zwaartransporttrekker SLT, met een treingewicht van 250 ton, uit de nieuwe Actros familie hun marktdebuut.

Eerste truck range met standaard automatische versnellingsbak

De nieuwe Actros wordt standaard geleverd met de doorontwikkelde Mercedes PowerShift 2 automatische versnellingsbak, voorzien van een geïntegreerde hellingssensor voor het kiezen van de juiste versnelling, ook op een hellende weg. Door een verfijnd sensorsysteem kan soepeler en merkbaar sneller worden geschakeld. Hierdoor is het brandstofverbruik opnieuw verbeterd.

Motoren in negen vermogensklassen: zuiniger en schoner

Het vermogen wordt geleverd door de doorontwikkelde motoren OM 501 LA en OM 502 LA die voldoen aan de Euro 4/5 norm. Het aanbod omvat zes 11,9 l V6-motoren van 235 kW (320 pk) tot 350 kW (476 pk) en drie 15,9 l V8-motoren van 375 kW (510 pk) tot 440 kW (598 pk). Zij maken gebruik van de uitgesproken zuinige en schone BlueTec technologie, die zich inmiddels in meer dan 200.000 trucks heeft bewezen.

Active Brake Assist bereidt bij gevaar noodstop voor

De nieuwe Actros is de eerste en tot nu toe enige in serieproductie geleverde vrachtwagen die optioneel leverbaar is met Active Brake Assist. Deze remassistent wordt aangestuurd door de Telligent-afstandsregeling en bereidt een noodsstop voor zodra er acuut gevaar dreigt van een kop-staartbotsing op de voorligger.

Tot de verdere veiligheidsopties behoort ook de Telligent-spoorassistent (LDWA), die door middel van een akoestisch signaal waarschuwt zodra het voertuig buiten de rijstrook dreigt te raken. De Telligent-stabiliteitsregeling (ESP) is een actief veiligheidssysteem, dat het risico verkleint dat de oplegger gaat scharen. De Telligent-roll control zorgt ervoor dat het voertuig niet kan kantelen.