27
april
2009
|
02:00
Europe/Amsterdam

Af fabriek wissellaadbakframe voor drankengroothandel: BDF wisselsyteem op Mercedes-Benz Actros van Henk Smit

Drankengroothandel Henk Smit uit Amsterdam heeft twee volledig luchtgeveerde Actrossen van het type 2536L in ontvangst genomen. Deze trucks zijn uitgerust met het Mercedes-Benz BDF-systeem (Bundesverband des Deutschen Güternverkehrs DIN 70013/14) dat het mogelijk maakt de laadbak eenvoudig van het chassis af te koppelen. Dit af fabriek geleverde wissellaadbakframe zorgt voor meer flexibiliteit in de stadsdistributie.

Henk Smit

Drankengroothandel Henk Smit komt voort uit de rijke geschiedenis van de ondernemende familie Smit. Grootvader Gert Smit werkte aan het begin van de vorige eeuw als paardenverzorger bij de Amstelbrouwerij in Amsterdam en de vader van Henk Smit blies in 1956 een failliete drankengroothandel nieuw leven in. Hiermee werd de basis gelegd voor de huidige succesvolle drankengroothandel Henk Smit die in bijna 35 jaar tijd is uitgegroeid tot een zeer gerespecteerde onderneming. Omdat het ondernemerschap de familie Smit in het bloed zit, zijn inmiddels ook drie van de vijf zonen in het bedrijf actief. Wekelijks worden ruim 425 afnemers door het bedrijf bediend. Drankengroothandel Henk Smit heeft bovendien het exclusieve agentschap voor Grolsch fust- en tankbier in de regio Noord-Holland en Amsterdam en verzorgt zowel de logistiek als de commercie.

Handel op poten

Het wagenpark van Henk Smit telt vijf trucks, allen van het merk Mercedes-Benz. De laatste twee, door Mercedes-Benz bedrijfswagendealer Gomes Zaanstad geleverde, aanwinsten in het wagenpark zijn af fabriek geleverd met een uniek BDF-systeem dat het mogelijk maakt de laadbak binnen een handomdraai van het chassis los te koppelen. Wanneer de luchtvering van de Actros in de hoogste stand wordt gezet, kunnen de poten uit de laadbak worden geschoven. Vervolgens worden de twistlocks losgekoppeld waarna de luchtvering weer op het normale niveau wordt gezet. Op deze wijze kan er snel van laadbakken worden gewisseld. In de tijd dat de bak wordt uitgeladen, kan de wissellaadbak worden geladen en de chauffeur kan na het lossen de volle laadbak ophalen en de lege bak weer aanbieden bij het laadperron. Voor Henk Smit is dit een ideaal systeem omdat men met een korte combinatie eenvoudig langs de Amsterdamse grachten stuurt. Het systeem werkt naar volle tevredenheid en men denkt eraan in de toekomst zelfs aanhangers hiermee uit te rusten.

Actros 2536L

Naast het BDF-systeem bieden de nieuwe Actros trucks van Henk Smit nog meer voordelen. De achterste assen van de drieassige Mercedes-Benz trucks zijn hefbaar en stuurbaar wat zorgt voor een zeer korte draaicirkel. Henk Smit is vooral ook te spreken over het zeer lage verbruik van de Euro5 motor. Met een gemiddelde jaarlijkse kilometrage van 120.000 levert Mercedes-Benz een waardevolle bijdrage in het beheersen van de kosten. Mercedes-Benz bedrijfswagendealer Gomes uit Zaanstad zorgt er met het periodieke onderhoud voor dat de Actros trucks ook in de toekomst goed blijven presteren.

Ideale werkplek

Bart Smit, één van de zonen, is vaste chauffeur op de nieuwe Actros met het BDF-systeem. Ook hij is bijzonder enthousiast over de laatste twee aanwinsten. Met name de automatische versnellingsbak Mercedes PowerShift draagt bij aan het comfort in de stadsdistributie. Daarnaast zijn het zitcomfort, de opbergruimten in de cabine en de uitstraling punten waarop de nieuwe Actros trucks scoort.