20
december
2011
|
01:00
Europe/Amsterdam

Allereerste Actros Euro 6 voor Lucas Logistics

Deze week nam Lucas Logistics uit Raamsdonkveer de allereerste Mercedes-Benz Actros Euro 6 in Nederland in gebruik. Met deze aanschaf is niet alleen de eerste Actros Euro 6 in gebruik genomen, maar ook de eerste truck in Nederland die voldoet aan deze strenge emissienorm.

De nieuwe Actros 1842 BlueTec6 trekker van Lucas Logistics is uitgerust met een nieuwe 310 kW/421 pk sterke Euro 6-krachtbron. Dit is de allereerste vrachtwagen in Nederland die voldoet aan de strenge Euro 6 norm die pas in 2014 van kracht wordt. De truck werd geleverd in de een na grootste cabinevariant, de BigSpace-cabine. Deze biedt met zijn stahoogte van 1 meter 99 en ergonomische inrichting veel comfort voor het internationaal transport. Nog voor de nieuwe Actros begin deze zomer werd onthuld, had Lucas Logistics de truck al in bestelling staan. Men wilde per se de eerste Actros Euro 6 die in Nederland te verkrijgen was, in de vloot opnemen. Samen met Sturm Auto Roosendaal werden daarom al in mei stappen gezet om de vierde generatie Actros op de Nederlandse en Duitse snelwegen te krijgen. Met deze nieuwe aanwinst gaat Lucas Logistics in opdracht van Mercedes-Benz de Actros vrachtwagens uit de fabriek in Worth naar Nederland transporteren. De Euro 6 normering van de trucks biedt in dat kader veel voordelen op de Duitse tolheffing Maut. Naar verwachting zal de nieuwe Actros 120.000 kilometer per jaar afleggen.

Zuinig en schoon

De nieuwe Actros is niet alleen in rendement, comfort en rijeigenschappen nog verder verbeterd, maar ook op het gebied van zuinigheid en milieu. Eerder dit jaar werd in een onafhankelijke test bewezen dat de Actros Euro 6 maar liefst 4,5 procent zuiniger is dan zijn voorganger Actros MP3, de huidige wereldrecordhouder. De procentuele afname in brandstofverbruik kan 1 op 1 worden doorvertaald naar de CO2-reductie en de emissiewaarden zijn maar liefst 80 procent lager zijn dan de wettelijk verplichte huidige waarden. Tot nu toe resulteerde de reductie van NOx en lagere partikels altijd in een hoger brandstofverbruik. Door een grote technologische doorbraak heeft Mercedes-Benz deze ‘wet’ weten te doorbreken. Hierdoor is de Actros voor transportondernemers niet alleen een zeer rendabele investering, maar ook een schone. Investeren in Euro 6 in de huidige tijd, biedt vervoerders de mogelijkheid een voorsprong op te bouwen ten opzichte van collega-transporteurs. Naar verwachting zullen ook overheden met stimuleringsmaatregelen voor de Euro 6-norm komen.

Lucas Logistics

De Lucas Group uit Raamsdonkveer is in 2000 opgericht en bestaat uit een groep van zes dochterondernemingen die in de logistieke dienstverlening opereren of verwant zijn aan transport en logistiek. Onder de naam Lucas Logistics houdt men zich met name bezig met nationale en internationale transporten en warehousing. Hiervoor maakt men gebruik van een wagenpark van ruim tachtig eenheden en twee warehouselocaties met een oppervlakte van 14.000 m². Bij Lucas Logistics is men een groot voorstander van Mercedes-Benz. Dat blijkt niet alleen uit het feit dat bijna tweederde van de voertuigen in het wagenpark een zilveren Ster op de grille heeft, maar ook dat Lucas Logistics nog een Mercedes-Benz truck uit 1976 heeft staan. Die wordt door eigenaar Jaap Lucas nog af en toe gebruikt voor historische ritten en shows.