21
maart
2005
|
01:00
Europe/Amsterdam

AmbulanceZorg Rotterdam-Rijnmond /BIOS-Groep start proef met Mercedes-Benz Vario 615D als Mobile Intensive Care Unit

  • Vario voorzien van toepassingen voor comfortabel vervoer

  • Grote laadvolume perfect geschikt voor inbouw van Mobile Intensive Care Unit

  • Proef met grote belangstelling gevolgd door branchegenoten

De Rotterdamse BIOS-Groep is specialist op het gebied van ambulancezorg. Het bedrijf beschikt over een eigen ambulancedienst (AZRR/BIOS-groep) en verzorgt eveneens zittend ziekenvervoer in de regio Rotterdam. De BIOS-Groep maakt deel uit van de landelijk dekkende zorgvervoerscentrale en rijdt hoofdzakelijk in opdracht van Nederlandse zorgverzekeraars. Samen met AZRR/RHRR (de voormalige ambulancedienst van de GGD) wordt wat betreft de ambulancezorg onder de naam AmbulanceZorg Rotterdam-Rijnmond (AZRR) naar buiten getreden en invulling gegeven aan de uitvoering van ambulancezorg in de regio Rijnmond.

Voor het zogenaamde MICU (Mobile Intensive Care Unit) ambulancevervoer maakt AmbulanceZorg Rotterdam-Rijnmond sinds kort gebruik van een nieuwe Mercedes-Benz Vario 615D. Bij MICU ambulancezorg gaat het om het vervoeren van patiënten die tijdens het transport intensive care behoeven d.w.z. monitorbewaking van de vitale lichaamsfuncties en al dan niet beademd worden. De Vario zal worden ingezet voor het interklinische ambulancevervoer tussen de verschillende Intensive Care afdelingen van de ziekenhuizen in de regio. De Vario is geleverd door de officiële Mercedes-Benz dealer ROGAM in Bergschenhoek, met wie het bedrijf al ruim 25 jaar een prima relatie heeft.

De Vario is uitgevoerd met een volautomatische versnellingsbak, zodat het vervoer schokvrij en met een maximaal comfort voor de patiënt kan plaatsvinden. Om diezelfde reden is de betrouwbare Mercedes-Benz bestelwagen ook uitgevoerd met luchtvering. Voor de reguliere spoedeisende ambulancezorg worden andere voertuigen ingezet. De keuze om voor een Mercedes-Benz Vario te kiezen heeft voornamelijk te maken met het grote volume en het laadvermogen, zodat de volledige Intensive Care Unit probleemloos, in de beschikbare ruimte, ingebouwd kon worden.

De Vario is voorzien van een extra aggregaat die zorgdraagt voor de volledige stroomvoorziening. Verder is er 400 liter perslucht aan boord voor 100% beademingsmogelijkheden. De laadklep is in verband met het bed en de trolly verlengd en kan worden belast tot 1.000 kg. De specifieke opbouwwerkzaamheden zijn verzorgd door Carrosseriebedrijf Akkermans.

Voor optimale mobiliteit en maximale inzetbaarheid is via ROGAM een Reparatie- en Onderhoudscontract afgesloten bij Mercedes-Benz CharterWay. Hiermee worden alle reparatie- en onderhoudswerkzaamheden bij een vertrouwde partij ondergebracht tegen vooraf bekende en vaste kosten.

De BIOS-Groep beschikt over een wagenpark van circa 150 voertuigen, waaronder 26 ambulances (AZRR/BIOS-groep) en een groot aandeel Mercedes-Benz Sprinters, die ingezet worden voor rolstoelvervoer.

Met de inzet van de nieuwe Vario is een pilot gestart die duurt tot medio augustus van dit jaar. Verschillende ziekenhuizen, ambulance- en zorgvervoerorganisaties in Nederland volgen deze pilot met grote belangstelling. De BIOS Groep heeft inmiddels enkele demonstraties toegezegd, waarbij de inzetmogelijkheden van de Vario uitgebreid aan bod zullen komen.