12
november
2013
|
01:00
Europe/Amsterdam

Atego brandweervoertuigen voor Veiligheidsregio Zuid-Limburg

  • Veiligheidsregio Zuid-Limburg tekent meerjarige mantelovereenkomst voor 33 Atego’s met brandweeropbouw

  • Eerste elf Rosenbauer AT III voertuigen recent geleverd door Kenbri Fire Fighting

  • Eerste twee hulpverleningsvoertuigen binnenkort geleverd

Kenbri Fire Fighting heeft onlangs de eerste elf Atego brandweervoertuigen geleverd aan Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Kenbri Fire Fighting tekende eind vorig jaar als hoofdaannemer een meerjarige mantelovereenkomst voor de levering van in totaal 33 voertuigen . Deze worden op een Mercedes-Benz Atego chassis opgebouwd. Het gaat hierbij om dertig door leverancier Rosenbauer opgebouwde AT III 4x2 en 4x4 tankautospuiten en drie door Kenbri Fire Fighting zelf opgebouwde 4x4 hulpverleningsvoertuigen. 

Rosenbauer AT III op basis van Atego ‘Feuerwehr’ 

Rosenbauer is ’s wereld grootste leverancier op het gebied van brandweervoertuigen. De AT III is een ver doorontwikkeld gestandaardiseerd voertuigconcept dat wereldwijd wordt ingezet. Kenbri Fire Fighting is exclusief Rosenbauer-dealer in Nederland. Eind vorige maand werden de eerste elf Rosenbauer tankautospuiten door Kenbri Fire Fighting geleverd. De 4x2 Rosenbauer AT III tankautospuiten zijn opgebouwd op een Atego 1529 F chassis. De 4x4 Rosenbauer AT III tankautospuiten zijn opgebouwd op een Atego 1629 AF chassis. Bij beide chassis staat de F (Feuerwehr) voor de speciale brandweeruitvoering van de Atego. Deze beschikt onder andere over een ruime cabine met optimaal zicht, krachtige motor, Allison volautomatische versnellingsbak met sterke PTO af fabriek en een chassis voorbereid voor een brandweeropbouw. Tevens is bij het Atego brandweerchassis het veersysteem afgestemd op brandweerinzet. De opbouw van Rosenbauer met een geïntegreerde manschappencabine bestaat volledig uit aluminium en is geheel zelfdragend, lichtgewicht, zeer stabiel voor optimale rijeigenschappen en corrosie- en zeewaterbestendig. De tankautospuiten zijn voorzien van een centrale wateras en uitgerust met een 2000 liter watertank en twee 100 liter schuimtanks. De Rosenbauer NH-35 gecombineerde hoge- en lagedrukbluspomp heeft een capaciteit van 3.500 l./min. en is tevens voorzien van het Rosenbauer Aquamatic traploos instelbaar schuimbijmengsysteem op de hoge- en lagedruk. Alle verlichting op de voertuigen is uitgevoerd in LED, inclusief de optische signalering (klasse 1 & 2). De pneumatische lichtmast die wordt ingezet om in het donker de werkzaamheden goed te verlichten is voorzien van twee LED lampen met een lichtopbrengst van 20.000 lumen per lamp; een lichtsterkte die daglicht benadert. 

Hulpverleningsvoertuigen door Kenbri Fire Fighting 

Van de drie hulpverleningsvoertuigen die door Kenbri Fire Fighting zelf worden opgebouwd, worden er twee begin december geleverd aan Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Waar de tankautospuiten hoofdzakelijk uitgerust zijn voor bluswerkzaamheden, zijn de hulpverleningsvoertuigen optimaal uitgerust voor reddingswerkzaamheden met bijvoorbeeld een grote bergingskraan, lier en hydraulisch redgereedschap. Bij de opbouw van de 4x4 hulpverleningsvoertuigen, tevens op basis van een Atego 1629 AF chassis, wordt in alles rekening gehouden met een zo simpel en intuïtief mogelijke bediening zodat men in noodsituaties zonder enig tijdsverlies in actie kan komen. Als voorbeeld noemt Kenbri Fire Fighting de uniforme kleur oranje van alle montage- en bedieningselementen: zo is in één oogopslag duidelijk voor welke bedieningselementen een handeling vereist is. 

Aanbesteding op basis van af fabriek brandweerchassis Atego 

Kenbri Fire Fighting deed als hoofdaannemer in samenwerking met Mercedes-Benz Nederland mee met de Europese aanbesteding van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Deze veiligheidsregio beschikt over een wagenpark van zo’n veertig tankautospuiten. Eind vorig jaar werd de mantelovereenkomst getekend omdat Kenbri Fire Fighting en Mercedes-Benz het beste scoorden op het uitgebreide pakket aan eisen op gebied van inzet, veiligheid en kosten.