12
maart
2013
|
01:00
Europe/Amsterdam

Cijfers overtuigen MolCargo van nieuwe Mercedes-Benz Actros

MolCargo uit Tiel nam twee weken geleden twee nieuwe Mercedes-Benz Actros 1842 LS trucks met StreamSpace-cabine in gebruik. Het bedrijf laat rationele gronden meespelen bij de aanschaf van auto’s, dus in een lang voortraject liet Mercedes-Benz bedrijfswagendealer Rüttchen de cijfers voor zich spreken.

Niet over één nacht ijs

Theo Wijgers van MolCargo zegt dat de kosten per kilometer leidend zijn in de aankoop van vrachtwagens. “Wij kopen rationeel auto’s. Wie ons wil overtuigen moet dus met een kloppend verhaal en harde feiten komen. En dat deed Rüttchen.” Dat leidde na een lang voortraject met veel onderzoek en inhoudelijke gesprekken met de dealer uiteindelijk tot de keuze voor Mercedes-Benz. De wagens rijden nu enkele weken en de eerste cijfers zijn veelbelovend. Tot voor kort reed de zuinigste auto uit het 45 stuks tellende wagenpark van MolCargo 1 op 3,6. Tegenwoordig is de Mercedes-Benz Actros de zuinigste. De nieuwe Actros trucks rijden tot nu toe al 1 op 4,03. Een verbetering van meer dan 10% en dat is substantieel aangezien de grootste kostenpost voor transportbedrijven, op loonkosten na, brandstofkosten is.

De trucks

Het bedrijf heeft gekozen voor twee nieuwe Actros 1842 LS trucks die onder andere dankzij de aerodynamische StreamSpace-cabine en andere extra’s als sideskirts, volledig zijn afgestemd op een minimaal brandstofverbruik. Dat het bedrijf een rationele keuze maakt, betekent volgens Theo Wijgers overigens niet dat de uitstraling van de vrachtwagens ze koud laat. MolCargo is zeer te spreken over de looks van de trucks. De vrachtwagens hebben vanwege de speciale trailers die ze trekken een aangepaste belaste schotelhoogte van 1,07 meter en zullen worden ingezet voor distributiewerk, nationaal en in buurlanden België en Duitsland. Hiermee zullen ze jaarlijks tussen de 100.000 (nationale inzet) en 140.000 kilometer (inzet in buurlanden) afleggen.

Belangrijke bron voor toekomstige aankopen

De prestaties van de twee nieuwe Actros trucks worden nauwkeurig gemonitord. Zo zijn de trucks aangeschaft met een volledig Mercedes-Benz FleetBoard-pakket. De gegevens uit dit telematicasysteem zullen de basis vormen voor eventuele verdere aankopen. Ook zal Rüttchen waar nodig op basis van FleetBoard tips geven aan de chauffeurs van MolCargo om de rijstijl te verbeteren. Al geeft Johan Links van Rüttchen aan dat de chauffeurs er een uitdaging in zien, want de rijstijlcijfers tot nu toe zijn uitstekend. De trucks worden door het bedrijf zelf onderhouden maar gaan jaarlijks voor groot onderhoud naar de garage van Rüttchen.

MolCargo

MolCargo is een transportbedrijf uit Tiel dat in 1934 is gestart. Inmiddels is het uitgegroeid tot een middelgroot internationaal transportbedrijf met 45 trekkende en 60 getrokken eenheden. Een specialiteit van het bedrijf is het transport gemotoriseerde tweewielers. Dit doen zij voor verschillende grote merken.