07
december
2006
|
01:00
Europe/Amsterdam

Crashtest bewijst veiligheid nieuwe Mercedes-Benz Sprinter

De nieuwe Mercedes-Benz Sprinter heeft een zware crashtest, uitgevoerd door de toonaangevende Duitse organisatie Dekra, glansrijk doorstaan. Bestuurder en lading kwamen ongeschonden uit de botsing met een blok beton. De speciale test werd uitgevoerd tijdens een symposium over de veiligheid van bedrijfsauto’s.

De uitstekende resultaten van de Mercedes-Benz Sprinter zijn extra opmerkelijk, omdat de test werd uitgevoerd volgens de ECE-R 94 norm die alleen geldt voor personenauto’s. De aanwezige deskundigen concludeerden uit de resultaten dat het veiligheidsniveau van de Sprinter vergelijkbaar is met dat van de beste personenauto’s. Met uitzondering van de zone op borsthoogte, behaalde de Sprinter overal de maximale score. Dit betekent dat de kans op letsel bij een aanrijding “zeer gering” is.

Om aan de ECE-R 94 norm te voldoen, werd de Sprinter beladen met 270 kilo vracht. Voorin zaten twee crashtest dummies met veiligheidsgordels om. Het totaalgewicht van de bestelauto bedroeg daarmee 2.512 kilogram. Bepakt en beladen werd de Sprinter langs een 80 meter lange rail geleid om vervolgens met een snelheid van 56 km/h tegen een betonblok te botsen. De frontale impact bedroeg daarbij 40 procent. Door de klap draaide de bestelauto licht om zijn as en kwam onder een hoek van dertig graden tot stilstand, waarbij het gedeformeerde obstakel en de kreukelzones in de neus van de Sprinter de krachten van de klap zo goed mogelijk opvingen. Bij de botsing klapten beide airbags uit en deformeerde de A-stijl om de krachten van de klap op te vangen. Na bestudering bleek de laadruimte nog geheel intact en stond de vastgesnoerde lading nog keurig op zijn plaats.

Na de crash bestudeerden de deskundigen van Dekra nauwkeurig het wrak van de Sprinter en de beelden die tijdens de crash werden gemaakt met een speciale hogesnelheidscamera. Daaruit bleek dat de cabine van de Sprinter opmerkelijk weinig was vervormd. De bestuurderszitplaats was nog volledig intact en rempedaal en stuurwiel waren respectievelijk slechts 64 mm en 15 mm naar binnen verplaatst. Uit de resultaten bleek tevens dat het van levensbelang is om altijd een veiligheidsgordel te dragen, zo benadrukte Dekra in haar reactie op de resultaten. De airbag werkt volgens de organisatie pas optimaal in samenwerking met het gordelsysteem en de gordelspanners.