02
maart
2021
|
12:17
Europe/Amsterdam

Daimler Truck AG en de Volvo Group ronden oprichting joint venture af

Cellcentric GmbH & Co. KG.

Daimler Truck AG en de Volvo Group hebben vandaag de transactie afgerond om de eerder aangekondigde Fuel cell joint venture te vormen. De Volvo Group heeft 50 procent van de belangen in de bestaande Daimler Truck Fuel Cell GmbH & Co. KG overgenomen voor ongeveer 0,6 miljard euro op een cash- en schuldenvrije basis. De ambitie is om van de nieuwe joint venture een toonaangevende wereldwijde fabrikant van brandstofcellen te maken en zo de wereld te helpen een belangrijke stap te zetten naar klimaatneutraal en duurzaam transport tegen 2050. Daimler Truck AG en de Volvo Group hebben besloten de naam van het bedrijf te wijzigen in Cellcentric GmbH & Co. KG.

De joint venture zal brandstofcelsystemen ontwikkelen en produceren, primair voor gebruik in zware vrachtwagens, maar ook voor andere toepassingen. Een belangrijk doel van Daimler Truck AG en de Volvo Group is om over ongeveer drie jaar te beginnen met klanttests van vrachtwagens met brandstofcellen en om in de tweede helft van dit decennium met serieproductie te beginnen.

De Volvo Group en Daimler Truck AG hebben gelijke belangen in de joint venture, maar blijven concurrenten op alle andere gebieden, zoals voertuigtechnologie en brandstofcelintegratie in vrachtwagens.

In november 2020 tekenden de Volvo Group en Daimler Truck AG een bindende overeenkomst voor de joint venture. In april van datzelfde jaar werd al een voorlopige niet-bindende overeenkomst getekend.