03
juni
2020
|
11:30
Europe/Amsterdam

Daimler Truck AG en Rolls-Royce plannen samenwerking voor stationaire brandstofcelsystemen

  • Divisie Power Systems van Rolls-Royce wil brandstofcelgeneratoren en MTU-noodstroomaggregaten ontwikkelen en verkopen
  • Expertise uit geplande joint venture tussen Daimer Truck AG en Volvo Group zorgt voor levering brandstofcel
  • Eerste proefproject nog dit jaar op de agenda

Daimler Truck AG en Rolls-Royce plannen een samenwerking om CO2-neutrale noodstroomvoorzieningen te ontwikkelen met stationaire brandstofcelgeneratoren. Deze kunnen worden ingezet voor de energieopwekking van veiligheidskritieke voorzieningen van bijvoorbeeld datacenters. Dit initiatief is bedoeld als emissievrij alternatief voor dieselmotoren die nu als noodstroomaggregaat worden gebruikt of om piekbelastingen op te vangen.

Vorige maand sloten Daimler Truck AG en de Volvo Group een voorlopige overeenkomst om een nieuwe joint venture op te richten voor de ontwikkeling, productie en marketing van brandstofcelsystemen voor gebruik in zware bedrijfsvoertuigen en andere toepassingen. De Rolls-Royce Power Systems-divisie is van plan deze brandstofcelsystemen te gebruiken voor de door MTU ontwikkelde en verkochte noodstroomgeneratoren. Eind vorig jaar werd al overeenstemming bereikt tussen Rolls-Royce en Daimlers innovatie-unit over een proefproject voor het gebruik van deze technologie voor stationaire energievoorziening op basis van brandstofcelmodules uit de auto-industrie. Naar verwachting zal dit eind dit jaar in Friedrichshafen concreet worden.

"Voor Daimler Truck AG spelen brandstofcelsystemen een cruciale rol bij het realiseren van CO2-neutraal transport, complementair aan batterij-elektrische aandrijving." Aldus Martin Daum, voorzitter van de raad van bestuur van Daimler Truck AG. "We zijn verheugd dat Rolls-Royce, net als wij, overtuigd is van de toekomst van de brandstofcel in de stationaire sector en deze langdurige samenwerking met ons wil aangaan. Dit is enerzijds een stimulans om een sectoroverschrijdende waterstofinfrastructuur te ontwikkelen, en anderzijds om de sociale acceptatie en het vertrouwen in de brandstofcel verder te vergroten."

Andreas Schell, CEO van Rolls-Royce Power Systems voegt daaraan toe: "Datacenters zijn de knooppunten van het wereldwijde informatie- en communicatienetwerk, waarvan het vitale belang vooral in deze tijden duidelijk wordt. Hetzelfde geldt voor andere veiligheidskritieke systemen. Geen enkele andere technologie biedt zo'n hoge betrouwbaarheid, modulaire schaalbaarheid en alle voordelen van hernieuwbare energie zonder afhankelijk te zijn van de conventionele energiemarkt. De samenwerking met Daimler Trucks AG geeft ons toegang tot brandstofcelsystemen die aan onze hoge eisen voldoen en zo onze positie in deze groeimarkt verder zullen versterken."

Naar verwachting zullen Daimler Truck AG en de Volvo Group in de tweede helft van het decennium zware bedrijfswagens met brandstofceltechniek in serie gaan produceren die geschikt zijn om langere afstanden te overbruggen. Daarentegen kunnen brandstofcelsystemen voor stationaire toepassingen al veel eerder in massaproductie worden geproduceerd omdat de specifieke vereisten voor gebruik op de openbare weg hierin geen rol spelen.