23
maart
2009
|
01:00
Europe/Amsterdam

Daimler Trucks goed voorbereid op de toekomst

Met sterke merken en producten is Daimler Trucks goed gewapend voor de toekomst. De globale aanwezigheid waarborgt het marktleiderschap en biedt kansen voor nieuwe producten en het exploiteren van nieuwe markten. Om de organisatie op de lange termijn slanker, sneller en flexibeler te maken is het 'Truck Operating System' (TOS) ingevoerd.

Daimler Trucks heeft in 2008 wereldwijd 472.100 bedrijfswagens verkocht (1% meer dan in 2007) en daarmee zijn positie als 's werelds marktleider succesvol verdedigd. De omzet steeg in het afgelopen boekjaar met € 106 miljoen naar € 28,6 miljard. In de eerste negen maanden van 2008 lagen zowel afzet als omzet en resultaat van de divisie op recordhoogte, voordat de orderintake in het laatste kwartaal als gevolg van de mondiale financiële en economische crisis terugliep. Ondanks de crisis en eenmalige effecten in verband met de herpositionering van Daimler Trucks North America bedroeg het resultaat voor belastingen en interest (EBIT) € 1,6 miljard (2007: € 2,1 miljard).

Andreas Renschler, binnen de raad van bestuur van Daimler AG verantwoordelijk voor Daimler Trucks en Daimler Buses, reageerde tijdens een bijeenkomst in Stuttgart op de resultaatsontwikkeling in 2008 en de strategie van Daimler Trucks om zich effectief voor de toekomst te positioneren en versterkt uit de crisis te komen: "Onze branche wordt al sinds decennia gekenmerkt door sterke fluctuaties. Wij hebben dus ervaring met plotselinge marktterugval en zijn door ons Global Excellence Programma en ons management goed gewapend tegen deze marktschommelingen."

Met het Global Excellence Programma en de vier managementmodellen inzake marktfluctuaties, Operational Excellence, exploitatie van marktpotentieel en nieuwe markten, alsmede toekomstige productgeneraties en technische ontwikkelingen is Daimler Trucks op de goede weg. De divisie heeft daarnaast reeds in 2006 maatregelen getroffen, die vandaag hun vruchten afwerpen. De effecten van de marktschommelingen worden afgezwakt door een flexibele productie. Bovendien zijn in de afgelopen maanden verdere stappen gezet: Trucks Europa/Latijns-Amerika heeft een programma ontwikkeld ter versterking van de productie en de kosten- en cash flow-positie en zal vanaf april/mei werktijdverkorting invoeren in de Duitse fabrieken. Trucks Nafta is bezig met een omvangrijke herpositionering. In verband hiermee werd inmiddels een fabriek gesloten en een tweede volgt nog. Daimler Trucks North America concentreert zich op een twee-merken-strategie (Freightliner en Western Star). Trucks Asia bevindt zich in een structureel zeer moeilijke markt en is tegelijkertijd een belangrijke volumeleverancier voor Daimler Trucks. Alle processen worden op hun productiviteit onderzocht. Renschler: "Wij verwachten dat alle maatregelen die wij hebben getroffen tot aanzienlijke besparingen zullen leiden. Mocht de situatie nog verder verslechteren zullen wij niet schromen extra maatregelen te nemen."

Truck Operating System voor een slankere, snellere en flexibelere organisatie voor de lange termijn

"Wij richten ons niet op crisismanagement voor de korte termijn, maar willen voor de lange termijn terrein terugwinnen en nog sterker worden dan we voor de crisis waren ", zegt Renschler verder. Een goed voorbeeld voor een preventieve en duurzame strategie is daarom het Truck Operating System (TOS). TOS staat voor de 'lean management' aanpak van Daimler Truck om de divisie slanker, sneller en flexibeler te maken. TOS betekent een cultuuromslag in alle processen en op alle niveaus.

De eind februari 2009 geopende truckfabriek van Daimler Trucks North America in Saltillo, Mexico, voor de productie van de Cascadia, het vlaggenschip van Freightliner, is volledig volgens de TOS-normen gebouwd en ingericht. Door korte routes en geringe voorraden, minder afval en meer flexibiliteit alsmede minimale uitvaltijden en maximaal gebruik van de productietijd is deze geldt fabriek als benchmark.

Ontsluiting van nieuwe markten en nieuwe producten

Renschler benadrukt het belang van een permanente implementatie van het Global Excellence Programma: "Trucks zijn de ruggegraat van de wereldeconomie. Iedere groei komt voort uit productie en handel; dit stimuleert het transport. Daarom laten we ons door niets en niemand hinderen om nieuwe markten met nieuwe producten te ontsluiten." In Brazilië is Mercedes-Benz do Brasil sinds een halve eeuw actief en met een marktaandeel van 30% marktleider op het gebied van zware bedrijfswagens. Daimler Trucks is in Rusland een strategische alliantie aangegaan met truck marktleider Kamaz en onderzoekt op dit moment hoe 17 projecten gezamenlijk kunnen worden aangepakt. In India is een joint-venture gesloten om de Indiase volumemarkt te exploiteren. En in China richt Daimler Trucks de focus onverminderd op de samenwerking met Foton.

In de traditionele kernmarkten richt Daimler Trucks zich op nieuwe producten en nieuwe milieutechnologieën. De Mercedes-Benz Actros is uitgeroepen tot Truck of the Year 2009. Door de introductie van de variant voor de bouw is de model range compleet. Mercedes-Benz heeft al meer dan 200.000 trucks met de zuinige en milieuvriendelijke BlueTec technologie op SCR-basis verkocht. Daimler Trucks North America zal deze technologie volgend jaar met de introductie van de Amerikaanse uitlaatgasnorm EPA2010 op de markt brengen. Fuso is met de Canter toonaangevend in het lichte bedrijfswagensegment. De hybrideversie, de Fuso Canter Eco Hybrid, is in Japan in serie leverbaar en van dit type werden al 600 voertuigen afgeleverd. In Londen loopt op dit moment een test met de grootste vloot hybride bedrijfswagens van Europa.

Vooruitzichten

Daimler Trucks bereidt zich met diverse scenario's voor op de toekomst. Daarbij valt te denken aan een snelle opleving van de markt, maar ook aan een stabiele orderportefeuille op een laag niveau of in het ongunstigste geval aan een verdere inkrimping van de wereldeconomie. Door de getroffen maatregelen is de truckfabrikant goed gewapend om versterkt uit de huidige situatie tevoorschijn te komen. Renschler: "De perspectieven voor de bedrijfswagenbranche blijven voor de lange termijn uitstekend, juist voor Daimler." Volgens Renschler tekent zich steeds meer een toenemende harmonisering van de mondiale waarden af, waardoor aanzienlijke voordelen kunnen worden gegenereerd. Daimler is als global player goed gepositioneerd en heeft de juiste producten, de juiste processen en wereldwijd de juiste productielocaties. "De weg naar de toekomst gaat niet over rozen, maar we hebben een voorsprong en die zullen we gebruiken", aldus Renschler, die met vertrouwen naar de toekomst kijkt.