08
december
2011
|
01:00
Europe/Amsterdam

Daimler Trucks koploper op hybridemarkt

De hybride aandrijving is een belangrijke overbruggingstechnologie op weg naar elektrisch en dus volledig emissievrij rijden. Met behulp van hybride aandrijving kan het brandstofverbruik van bedrijfswagens afhankelijk van het voertuigtype, het gebruik en topografische omstandigheden met ca. 10% tot 30% worden gereduceerd. Bovendien vermindert de CO2-emissie navenant en dat staat ook bij bedrijfswagens centraal.

Dankzij de mogelijkheid om trajectgedeelten puur elektrisch af te leggen of alleen met elektro-aandrijving te komen aanrijden bij de stopplaats, veroorzaakt deze technologie naast lagere uitlaatgasemissies ook beduidend minder geluidshinder. Bij hybride voertuigen worden twee verschillende aandrijflijnsoorten gecombineerd en wordt bij het remmen vrijkomende energie in de vorm van elektrische energie teruggewonnen, in batterijen opgeslagen en voor de aandrijving via een elektromotor opnieuw gebruikt.

Daimler Trucks, Daimler Buses en Mercedes-Benz Vans ontwikkelen diverse oplossingen om te voldoen aan de eisen die gesteld worden aan de uiteenlopende manieren van inzet. Bij trucks en bestelwagens heeft Daimler AG gekozen voor de zo genoemde parallel hybride oplossing. Hierbij is de elektromotor geïntegreerd in de aandrijflijn en wordt het vermogen doorgaans parallel met de dieselmotor toegevoerd. Voor de andere manier van inzet hebben de hybride autobussen van het concern – Orion, Fuso en Mercedes-Benz – de zo genoemde seriële hybride aandrijving. Een direct door een flens met de dieselmotor verbonden generator levert in dit geval de energie voor de elektromotor en de batterijen.

Wereldwijd rijden al ongeveer 6.000 hybride bestelwagens, trucks en autobussen van de bedrijfswagenmerken van Daimler: stadsbussen van Orion, trucks en walk-in bestelwagens van Freightliner in de VS en Canada en de lichte trucks van Fuso.

Freightliner hybride trucks en bestelwagens nemen het voortouw op de Noord-Amerikaanse markt

Daimler Trucks North America (DTNA) behoort niet alleen tot de voornaamste fabrikanten van middelzware en zware bedrijfswagens in Noord-Amerika, maar neemt ook de koppositie in bij de ontwikkeling en productie van bedrijfswagens met alternatieve aandrijvingen. Momenteel bevinden zich ca. 600 stuks van het type Freightliner Business Class M2 106 Hybrid bij klanten in de VS en Canada. De modellen voldoen aan de strengste uitlaatgaseisen volgens de norm EPA 2010.

DTNA past ook in het segment onder de middelzware bedrijfswagens groene technologieën toe. Voor het distributieverkeer en stadskoerierdiensten biedt Freightliner Custom Chassis Corporation met veel succes de parallel hybride aandrijving aan in bestelwagens met gesloten opbouw, de zo genoemde walk-in bestelwagens. Ook Thomas Built Buses, de grootste schoolbusfabrikant ter wereld, overtuigt sinds 2009 met zijn hybride bus Saf-T-Liner C2 met de succesvolle combinatie van rendement en milieuvriendelijkheid. Per saldo heeft DTNA tot op heden ca. 1.500 hybride bedrijfswagens en bussen in Noord-Amerika bij zijn klanten afgezet.

Fuso Canter Eco Hybrid: volgende generatie van het succesvolle model in Japan gepresenteerd

De Fuso Canter Eco Hybrid wordt vooral veel verkocht in Azië en in de markten waar met rechtse besturing gereden wordt zoals Australië, Hongkong en Ierland. Hij werd in 2006 als 'schoonste lichte bedrijfswagen ter wereld' geïntroduceerd. Sindsdien zijn ca. 1.200 stuks van de band gelopen en de tendens is stijgend.

De Canter Eco Hybrid heeft een parallel hybride aandrijving. Deze past het beste bij de technische opbouw van de aandrijflijn in een truck en biedt bovendien aanzienlijke kostenvoordelen bij de aanschaf. De elektromotor wordt achter de verbrandingsmotor en koppeling, maar voor de versnellingsbak geplaatst. Voordeel: beide motoren kunnen de truck apart of gezamenlijk (parallel) aandrijven.

Als bedrijfswagen in het segment van voertuigen met een totaal gewicht tussen de 5,5 en 6,5 ton en vanwege zijn compacte bouw is de in serieproductie gefabriceerde Canter Eco Hybrid bij uitstek geschikt voor de inzet op korte afstanden in grote steden en randstedelijke gebieden. Bijvoorbeeld als bedrijfsauto in het traditionele distributieverkeer met gesloten opbouw voor het vervoer van 'droge' vracht, als geklimatiseerde bedrijfswagen voor de toelevering van vers- en diepvrieswaren, als bouwvoertuig of in de huurautosector. De Fuso Canter bestrijkt het totale spectrum van het distributieverkeer op de korte afstand en de inzet in (rand-)stedelijke gebieden.

De introductie van de Fuso Canter HEV vond plaats tijdens de Tokyo Motor Show 2011.

Mercedes-Benz Atego BlueTec Hybrid: eerste in serie geproduceerde hybride distributietruck in Europa

De Mercedes-Benz Atego BlueTec Hybrid is de eerste in serie geproduceerde hybride distributietruck in Europa. Eind van dit jaar zullen ca. 100 voertuigen met het predikaat 'Truck of the Year 2011' door Europese klanten worden ingezet. Door de doelgerichte integratie van de hybride componenten en de op de specifieke inzet toegesneden aandrijfstrategie worden brandstofverbruik en CO2-uitstoot met 10 tot 15 procent verlaagd.

Een ander product van Daimler Trucks met 'duurzaamheidsfactor' is de Mercedes-Benz Econic. Het bewijs daarvoor levert de variant met NGT-aandrijving, waarvan tot nu toe ca. 1.100 stuks in talrijke Europese grote steden met succes worden ingezet. Sinds eind 2010 doet Daimler Trucks praktijktests bij de stadsreinigingsdienst in Berlijn met een Econic BlueTec Hybrid concepttruck.

De Econic BlueTec Hybrid vierde zijn première tijdens de IAA voor bedrijfswagens in 2008. Sindsdien is hij op belangrijke punten doorontwikkeld: de plug-in techniek maakt het mogelijk dat de tractiebatterijen 's nachts worden opgeladen. De capaciteit van de tractiebatterijen werd naar 10,5 kWh verhoogd. De lithium-ion accu's voeden een permanent ingeschakelde synchroonmotor. Deze levert een vermogen van maximaal 45 kW en bereikt een koppel van 420 Nm. Het voertuig wordt elektrisch in beweging gezet, waarbij de dieselmotor alleen meeloopt voor de nevenaggregaten. Vanaf een snelheid van 30 km/u neemt de verbrandingsmotor de aandrijving over.

Vanwege de uitgebreide know-how op het gebied van de serieproductie van hybride voertuigen bij Mitsubishi Fuso Truck and Bus Corporation (MFTBC) heeft Daimler Trucks in augustus 2008 in Japan een 'Global Hybrid Center' opgericht. Hierin zijn alle wereldwijde hybride activiteiten van Daimler Trucks samengebracht, waardoor het mogelijk is om de invoering ervan te versnellen. Analyses, onderzoek en ontwikkeling op het gebied van hybride technologie van de merken Mercedes-Benz, Fuso en Freightliner worden hier gebundeld en in gemeenschappelijke strategieën in de praktijk gebracht. Zo genoemde 'local application centers' zorgen ter plaatse voor de aanpassing en implementatie voor de afzonderlijke voertuigen en markten.