29
februari
2024
|
09:00
Europe/Amsterdam

Nieuwe Actros L voor Wischmann Rijopleidingen: speciale Code 95 training gericht op ADAS systemen op komst.

Wischmann Rijopleidingen heeft een splinternieuwe Actros L toegevoegd aan het wagenpark. De in het Limburgse Landgraaf gevestigde verkeersschool heeft, in samenwerking met Smeets Mercedes-Benz, ook een specifieke Mercedes-Benz ADAS-training (Advanced Driver Assistance Systems) ontwikkeld. Directeur Theo Wischmann vertelt: “De Actros heeft veel systemen aan boord om de rijervaring en de veiligheid te optimaliseren. Wij helpen nieuwe chauffeurs om zo goed mogelijk gebruik te maken van deze systemen. Daarvoor zijn we met elkaar een training aan het opstellen die straks CCV is goedgekeurd. 

  • Wischmann Rijopleidingen koos voor de Actros L na kennismaking tijdens een door Mercedes-Benz Trucks georganiseerd Safety Event in Lelystad.
  • Trainingsmaterialen zijn ontwikkeld in samenwerking met dealer Smeets Mercedes-Benz.
  • Vanaf medio 2024 vinden naar verwachting de eerste lessen plaats van de gecertificeerde cursus die de chauffeur optimaal met ADAS van Mercedes-Benz Trucks leert omgaan.

Wischmann Rijopleidingen heeft al 6 Mercedes-Benz lesauto’s rondrijden: dit zijn A-Klasse personenauto’s. Nu werd het tijd om ook een nieuwe truck aan te schaffen. “We geven les in een bakwagen en een aanhangwagen (in de toekomst ook in een LZV-combinatie). Bij onze dealer Smeets Autogroep in Heerlen gaven we te kennen in de markt te zijn voor een nieuwe lestruck. Daarop werden we uitgenodigd in Lelystad om op de RDW-testbaan kennis te maken met de Actros, tijdens het Safety Event. Op deze bijzondere dag gaven trainers van Mercedes-Benz Trucks uitgebreide uitleg over alle veiligheidssystemen. Maar belangrijker, er was ook tijd en gelegenheid om de systemen daadwerkelijk te ervaren in de praktijk. De Actros maakte erg veel indruk en stak op het gebied van rij-eigenschappen en passieve- en actieve veiligheid ver boven de concurrentie uit. De beslissing om deze vrachtauto te kopen, konden we snel maken.”

Bovenop standaard afleverinstructie

Guido Theis, Specialist Connectiviteit bij Mercedes-Benz truckdealer Smeets Autogroep, vergezelde Theo Wischmann deze dag. Hij vertelt: “We spraken achteraf verder over de Actros L lesauto en het werk van de verkeersschool. Het leek ons mooi om een training aan te bieden aan chauffeurs die specifiek ingaat op alle ADAS-systemen van Mercedes-Benz Trucks, zoals Active Brake Assist 5, Sideguard Assist en Mirrorcam. Kijk, we bieden sowieso al standaard een afleverinstructie aan bij in gebruikname van een nieuwe truck, maar desgewenst kan de klant bij Wischmann straks de Actros volledig leren kennen en er optimaal mee om leren gaan.”

Officiële, erkende certificering

De ADAS-training (U50) specifiek gericht op de systemen van Mercedes-Benz is bijna klaar. Theo Wischmann vertelt erover: “We laten zien hoe je alle innovaties maximaal kunt benutten. In welke verkeerssituaties grijpt een systeem wel in en wanneer dan niet? Wat kun je het beste doen wanneer een systeem ingrijpt? Wat gebeurt er dan eigenlijk? En hoe kun je alles een veilige manier bedienen en instellen, zónder dat je van de verkeerssituatie afgeleid wordt? Op al deze en nog veel meer vragen geven we antwoord tijdens de training. Hierna weet je precies wat hij kan en hoe je hem het beste kunt bedienen. En ja: hier hoort dus ook een officiële, erkende certificering bij. Al het ontwikkelde materiaal ligt binnenkort ter beoordeling bij CCV en vanaf medio 2024 kunnen we naar verwachting starten met het officieel aanbieden van deze op Mercedes-Benz toegespitste training.” Deze aanvullende ADAS-training is onderdeel van Code 95 en kan meetellen voor de verplichte bijscholing Code 95 van de chauffeur. 

Nieuwe generatie Mirrorcam

De Actros L is nu – met smaakvolle Wischmann-bestickering – al een paar maanden in gebruik, en naar grote tevredenheid. De rijschoolhouder: “Ik krijg enthousiaste reacties op onze nieuwe bakwagen. Ten eerste vallen veel mensen voor de looks van deze Mercedes-Benz. Er komt echt iets indrukwekkends voorrijden met een hoogwaardige uitstraling en chique ledverlichting. Eenmaal achter het stuur is de Actros pas echt overtuigend. Alle innovaties, hoe ver ze zijn ontwikkeld en hoe doordacht en intuïtief het werkt: dat zie je nergens anders. Neem bijvoorbeeld de Mirrorcam. Je ziet het nu al wel bij andere merken, maar op onze Actros hebben we nu de 2e generatie. Deze zijn logischer geplaatst en hebben een verbeterde beeldkwaliteit, waardoor er nóg meer overzicht is bij achteruitrijden. Ook in het donker en bij slechte weersomstandigheden. De systemen zijn dus niet alleen goed, maar beter!” 

Over Wischmann Rijopleidingen

Wischmann Rijopleidingen in Landgraaf, opgericht in 1963, biedt anno 2024 rijlessen met de bromfiets, motor, auto, auto met aanhanger, vrachtauto, vrachtauto met aanhanger en taxi aan. Speciaal voor vrachtwagenchauffeurs geeft het bedrijf ook nascholing (Code 95) voor beroepsvervoer. Dit is een verplichte scholing voor alle chauffeurs met rijbewijs C of D. Vanuit een streven naar vooruitstrevendheid ontving Wischmann Rijopleidingen in 2023 certificering via STL en het daarbij behorende keurmerk. Hiermee kunnen kandidaten via SOOB-subsidie (een gedeelte) van hun opleiding (Transport en logistiek sector) bekostigen. Wischmann Rijopleidingen verzorgt ook klassikale theorielessen voor de categorie auto. Kandidaten voor de categorie bromfiets en motor mogen hieraan ook deelnemen. Daarnaast is het mogelijk om voor alle categorieën privé theorieles te volgen. Dit is de enige rijschool in Landgraaf, Kerkrade, Heerlen, Brunssum en omgeving waar klanten terecht kunnen voor bijna alle rijbewijzen en de daarbij behorende theoretische opleidingen.