10
december
2008
|
01:00
Europe/Amsterdam

Daimler Trucks North America: meer dan 230 schone trucks voor Los Angeles en Long Beach

Daimler Trucks North America (DTNA) heeft meer dan 230 trekkers met aardgasaandrijving uitgeleverd aan de Amerikaanse staat Californië. Tijdens een officiële overdracht in de haven van Long Beach namen chauffeurs van transportonderneming California Cartage 132 aardgastrucks in ontvangst. In de komende weken zullen nog eens 100 voertuigen aan de havenbedrijven van Los Angeles en Long Beach worden afgeleverd.

De overdracht van de uiterst emissiearme truckvloot wordt beschouwd als een belangrijke stap voor het door de overheid gesteunde 'Clean Truck Program'. Met dit project wil Californië bereiken dat oudere vrachtwagens die veel schadelijke stoffen uitstoten uit het havengebied verdwijnen. Door de inzet van de aardgastrucks van DTNA worden de bakens duidelijk verzet. Zo wordt de luchtkwaliteit in de havens per direct verbeterd en tegelijkertijd wordt aan de hoge emissievoorschriften voldaan.

De havens van Los Angeles en Long Beach hebben allebei ambitieuze milieudoelstellingen en willen de 'groenste' havens van de Verenigde Staten worden. Het fundament voor deze plannen wordt gelegd door de samenwerking van verschillende overheidsinstanties op het gebied van milieu en luchtkwaliteit met het particuliere transportbedrijf California Cargage. Deze logistieke onderneming heeft de verplichting op zich genomen om een emissiearme vloot op te bouwen. Daar staat tegenover dat milieuvriendelijkere bedrijfswagens goedkoper en zuiniger worden. Dit komt ten goede aan de meer dan 1.200 zelfstandige transporteurs die nationaal voor California Cartage rijden.

De trucks van het type Sterling Set-Back 113 zijn door DTNA af fabriek met aardgasaandrijving uitgerust en werden in opdracht van de havenautoriteiten door California Cartage besteld.

"Dit is een memorabele dag voor Long Beach", aldus burgemeester Bob Foster van Long Beach. "Met onze inspanningen om de lucht schoner te maken schrijven we geschiedenis. Dit is een belangrijke mijlpaal op weg naar een gezonder milieu en meer productiviteit in de haven."

"Het gebruik van aardgas in plaats van andere brandstoffen draagt bij tot het terugdringen van meerdere milieuproblemen", zei Foster verder. "Door het gebruik van bedrijfswagens met aardgasaandrijving wordt de uitstoot van schadelijke stoffen met 90 procent teruggebracht. En de technologie werd aanzienlijk verder doorontwikkeld. Onze bussen rijden al jaren op aardgas, maar deze vrachtwagens hebben aardgasaandrijvingen van de nieuwste generatie en zijn nog krachtiger en nog schoner."

Chris Patterson, president en CEO van Daimler Trucks North America: "Met de introductie van de Set-Back 113 op aardgas bieden wij onze klanten een zuinige, schone en krachtige truck, die is uitgerust met de schone technologie van de toekomst. Bovendien hebben onze klanten de mogelijkheid om een truck te vinden die perfect aansluit op hun behoefte. Daartoe bieden wij de keuze uit onze uitgebreide modelrange van de voertuigklassen 3-8, waaronder de nieuwe Freightliner diesel-hybridevoertuigen, de middelzware M2 trucks met aardgasaandrijving en de vanaf 2010 leverbare nieuwe typen met SCR BlueTec technologie van Detroit Diesel."

Robert Curry Jr., directeur van California Cartage: "Onze tests hebben bewezen dat de nieuwe aardgastechnologie een jaarlijkse besparing op brandstof- en exploitatiekosten van duizenden dollars kan opleveren. Daarbij komen nog besparingen op gezondheidskosten en de voordelen van lagere emissiewaarden. Onze chauffeurs en industriële partners in staten als Californië profiteren bovendien van belastingvoordelen voor voertuigen met alternatieve aandrijvingen. Ook de brandstofleveranciers komen in aanmerking voor deze stimuleringsmaatregelen, zodat de mate van beschikbaarheid snel zal stijgen." Volgens Cal Cartage worden de trucks geëxploiteerd door kleinere wagenparken en zelfstandige transporteurs.