13
januari
2012
|
01:00
Europe/Amsterdam

Daimler verhoogt truckproductie in Noord-Amerika en schept 1.200 nieuwe banen

Daimler Trucks North America (DTNA) gaat de productie van de truckfabriek van Freightliner in Cleveland, North Carolina verhogen. Er wordt een tweede shift gepland en er komen 1.200 nieuwe banen bij. Hierdoor stijgt het personeelsbestand van de grootste productielocatie van Freightliner in de USA met 70 procent van momenteel 1.600 naar 2.700 medewerkers. In Cleveland worden trucks in de zware klasse 8 zoals de Freightliner Cascadia, Columbia en Argosy gefabriceerd.

DTNA reageert met deze maatregel op de positieve marktontwikkeling in het NAFTA-gebied. De transportbehoefte is inmiddels weer op het niveau van voor de crisis en de wagenparken die in de laatste jaren niet werden vernieuwd, worden nu weer stapsgewijs vervangen. Daarvan profiteren de trucks voor internationaal transport zoals de Freightliner Cascadia, waarvoor momenteel een levertijd tot zes maanden geldt.

Freightliner kon in 2011 alleen in de USA en Canada al duidelijk meer zware bedrijfswagens verkopen en meer dan gemiddeld profiteren van het sterke marktherstel. De afzet lag met 94.155 voertuigen per november 2011 bijna 55 procent boven het niveau van het jaar daarvoor. DTNA is in de middelzware en zware klasse 'Class 6-8' met een marktaandeel van 32,7 procent (stand oktober 2011) de meest succesvolle truckfabrikant in de USA en Canada.

Het bedrijf had het personeelsbestand van de diverse productielocaties in de USA en Mexico in het afgelopen jaar al verhoogd met ca. 3.000 medewerkers om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar trucks van de merken Freightliner en Western Star. Het aannemen van nieuw personeel begint vanaf begin februari en de nieuwe productieshift zal in september volledig operationeel zijn.

Freightliner trucks worden ook geproduceerd woor de buitenlandse markt en via dochterondernemingen van Daimler in Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika verkocht. Het exportaandeel van de in Cleveland gefabriceerde voertuigen bedraagt 20 procent.