09
mei
2012
|
02:00
Europe/Amsterdam

De nieuwe Mercedes-Benz Antos: de truck voor het zware distributietransport

  • Voor het eerst speciale truckrange voor het zware distributietransport

  • Een nieuwe klasse, ontwikkeld voor een lagere kilometerkostprijs

  • Korte en middellange cabinevarianten en breed motorenaanbod met maar liefst 13 motorvarianten

  • Euro 6-technologie standaard voor de Antos

Met de nieuwe Antos krijgt Merecedes-Benz truckfamilie er een nieuwe telg bij: een modelreeks die speciaal geschikt is voor de inzet in het zware distributietransport. De voertuigen zijn nu nog niet in levenden lijve te bewonderen, maar tijdens de IAA Hannover, de beurs voor bedrijfswagens in september, zullen ze worden onthuld. In Nederland begint is de verkoopstart al in juli.

Mercedes-Benz is de eerste fabrikant die met de Mercedes-Benz Antos een truckrange presenteert die speciaal is ontwikkeld voor deze verschillende vormen van distributie.

De Mercedes-Benz Antos belooft de transportondernemer en de chauffeur een optimaal gebruiksgemak en doordacht comfort voor een optimale efficiency. Het design en de uitstraling van de Mercedes-Benz Antos vertonen weliswaar overeenkomsten met de Mercedes-Benz Actros, maar door de afwijkende eisen die aan de cabine worden gesteld, heeft de nieuwe truck een geheel eigen stijl. Ook de op de distributie toegesneden 2300 mm brede cabines worden als korte en middellange variant aangeboden. Deze bieden een gemakkelijke instap, optimale ergonomie en eenvoudige bediening.

In het hart van de truck zitten de nieuwe Euro 6-motoren met BlueEfficiency Power technologie, die in maart geïntroduceerd werden. Met in totaal 13 vermogensvarianten biedt de Mercedes-Benz Antos een breed scala aan motorvarianten met vermogensklassen tussen 175 kW (238 pk) en 375 kW (510 pk). De nieuwe trucks worden als bakwagen en als trekker met in totaal 67 wielbasisvarianten geleverd, van de kortste lengte van 2650 mm tot maximaal 6700 mm. Bij zijn dagelijkse werkzaamheden wordt de chauffeur onder andere ondersteund door de standaard volautomatische PowerShift versnellingsbak. Een bijdrage aan zijn veiligheid leveren bovendien optionele veiligheidssystemen zoals Active Brake Assist, dat zelfs op stilstaande obstakels reageert.

De nieuwe specialisten

Het basisprogramma van de nieuwe Mercedes-Benz Antos en de nieuwe Actros krijgt er nog twee extra varianten bij die de efficiency van beide modelreeksen nogmaals verhogen. Als lichtgewicht variant met een eigengewicht van ca. 6 ton is de lichte Antos geschikt voor een maximale laadvermogen en een tweede variant met een lage chassishoogte die een maximaal laadvolume van ruim 3 meter binnen de wettelijke rijhoogte van 4 meter mogelijk maakt.

Inzet in het zware distributietransport

In het zware distributietransport gaat het vooral om het regionale transport en stadsdistributie van bijvoorbeeld levensmiddelen. Hiervoor worden veelvuldig bakwagens met koel- of gesloten opbouw ingezet. Aan deze inzet zijn speciale eisen verbonden: zo worden de schone Euro 6-motoren van steeds groter belang. Voor diverse beladingen is een breed spectrum van motorvermogens noodzakelijk. Bovendien moet het voertuig er representatief uitzien, het is per slot van rekening het visitekaartje van de ondernemer.