14
maart
2013
|
01:00
Europe/Amsterdam

De nieuwe Mercedes-Benz Atego 6,5 tot 16 ton distributietruck met Euro 6

  • Zeven Euro 6-motoren als vier- en zescilinder van 115 kW (156 pk) tot 220 kW (299 pk) met een nog beter rendement

  • Nieuw vormgegeven comfortcabine met ergonomisch perfecte werkplek in vier varianten

  • ESP, Mercedes PowerShift 3 automatische versnellingsbak en dagrijlicht standaard

  • Optionele permanent-magneetretarder ondersteunt de nieuwe motorrem met slijtvaste remmen

  • Nieuw chassis voor maximale rijveiligheid en veel comfort

De nieuwe Mercedes-Benz Atego met Euro 6 maakt als vierde telg van de nieuwe Mercedes-Benz truckfamilie de volgende stap in zijn succesvolle carrière in het distributiesegment van 6,5 tot 16 ton.

Met de nieuwe uitvoering van de Europese marktleider behoudt de Mercedes-Benz Atego de benchmarkpositie op het gebied van kwaliteit, betrouwbaarheid, reparatie-onderhoudskosten (R&O) en lange levensduur in het segment van lichte en middelzware trucks. De toppositie kan nu met behulp van talrijke noviteiten bij de aandrijflijn, het chassis en de cabine verder worden verstevigd.

Hightech aandrijflijn met verder verbeterd rendement

Het hart van de nieuwe Atego aandrijflijn wordt gevormd door twee totaal nieuw ontwikkelde BlueEfficiency Power Euro 6-motoren. In totaal zeven nieuwe varianten die gecombineerd kunnen worden met een breed aanbod aan automatische en handgeschakelde versnellingsbakken maken het mogelijk om exact te kunnen voldoen aan de specifieke inzet in het veelzijdige distributieverkeer.

De nieuwe Atego beschikt in zijn lichte varianten over een keuze tussen vier vermogensklassen welke start met de nieuw ontwikkelde BlueEfficiency Power viercilindermotor van het type OM 934 met een cilinderinhoud van 5,1 liter. De nieuwe motor heeft vier kleppen per cilinder en twee bovenliggende verstelbare nokkenassen en een vermogen van 175 kW (238 pk). Voor het zwaardere distributievervoer wordt in de nieuwe Mercedes-Benz Atego de zescilinder common-rail motor OM 936, die wij al uit de Antos kenden, met een vermogen tot 220 kW (299 pk) en 7,7 liter cilinderhoud in drie vermogensklassen leverbaar.

De ook bij lage toerentallen al zeer krachtige Euro 6-motoren verbruiken ondanks de ten opzichte van Euro 5 met meer dan 90% gereduceerde partikel- en NOx-emissies, aanzienlijk minder brandstof terwijl de service-intervallen duidelijk langer zijn. Ze voldoen aan de komende uitlaatgasnorm, met gekoelde uitlaatgasrecirculatie en een compacte uitlaat waarin een SCR-systeem en een gesloten partikelfilter zijn geïntegreerd zonder aan ruimte in te moeten boeten. De moderne BlueTec 6-uitlaatgasreinigingstechnologie zorgt ervoor dat het verbruik van AdBlue ten opzichte van de Euro 6-voorgangers met 50 procent gereduceerd kon worden.

ESP en automatische versnellingsbak standaard

De aandrijfkracht van de nieuwe motoren worden overgebracht door middel van een automatische zes- of achttraps Mercedes PowerShift 3-versnellingsbak. Maar ook zes- of negentraps handgeschakelde versnellingsbakken met schakelkrachtondersteuning kunnen voor de Atego optioneel besteld worden. De schakelpook van de handgeschakelde versnellingsbakken zijn nu ergonomisch direct in het dashboard geplaatst.

De bij personenauto's als ESP bekende stabiliteitsregelassistent wordt bij de nieuwe Atego standaard geleverd. Een nieuw ontwikkelde krachtige motorrem bij de zescilindermotor heeft optioneel zelfs met een remvermogen tot wel 300 kW. Deze motorrem zorgt samen met de elektronisch geregelde schijfremmen aan alle assen voor optimale veiligheid. Als fabrieksoptie en exclusief in zijn klasse biedt Mercedes-Benz in de nieuwe Atego de slijtvaste permanent-retarder met 650 Nm remmoment, als extra krachtige ondersteuning van het gehele remsysteem.

Ook in optisch oogpunt een lid van de nieuwe truckgeneratie

Met de nieuwe Atego wordt de nieuwe truckgeneratie van Mercedes-Benz uitgebreid. Hij past met zijn uiterlijke verschijning perfect bij de Actros, Antos en Arocs. Een nieuw vormgegeven bumper met geïntegreerd dagrijlicht (als optie ook in LED-uitvoering) is bepalend voor het karakteristieke aangezicht van de moderne Mercedes-Benz truckfamilie zonder afbreuk te doen aan de eigen persoonlijkheid van de Atego.

In de cabine van de Atego wacht de bestuurder een compleet vernieuwd interieur met een cockpitconcept dat qua design en functionaliteit overeenkomt met dat van de Actros, Antos en Arocs. De Atego beschikt over een centraal instrumentenpaneel met grote duidelijke klokken, een standaard multifunctioneel stuur (als optie met leder bekleed), nieuw vormgegeven stoelen met geïntegreerde hoofdsteunen en armsteunen. Voor steeds complexer wordende opdrachten in het distributiesegment biedt de nieuwe Atego de integratie van multimedia-apparaten en meer functionaliteit door het nieuwe elektronicaconcept.

Veel varianten voor de meest uiteenlopende soorten van inzet

Met omvangrijke verbeteringen aan chassis, achteras, cabine en nieuwe stuurinrichting legt de nieuwe Atego de lat nogmaals hoger als het gaat om veiligheid, dynamiek en comfort. In totaal 42 verschillende modellen met een veelvoud aan wielbases, drie cabinelengtes en all-wheel drive varianten dekken alle behoeftes van klanten in het distributiesegment af. Ook op het gebied van rendement breidt de nieuwe Atego zijn huidige toppositie verder uit en bereikt is ondanks Euro 6 de primeur in zijn klasse. Met aanzienlijk gereduceerde reparatie- en onderhoudskosten, onderhoudsintervallen tot wel 120.000 km en hogere restwaarden draagt de nieuwe Ster in het distributieverkeer zijn hele arbeidsleven bij aan een positieve zakelijke balans.