10
augustus
2015
|
02:00
Europe/Amsterdam

De nieuwe Mercedes-Benz Fuel Duel PowerBooster met geperfectioneerde motor

  • Mercedes-Benz introduceert 2e generatie OM 471-motoren

  • De geperfectioneerde motor luidt nieuwe fase Fuel Duel in onder de naam Fuel Duel PowerBooster

Mercedes-Benz introduceerde recentelijk de 2e generatie van de OM471-motor. Deze biedt bij een nog lager toerental een hoog koppel en verbruikt drie procent minder brandstof. Met de introductie van de geperfectioneerde motor luidt Mercedes-Benz een nieuwe fase van de succesvolle Mercedes-Benz Fuel Duel in waarbij de truck het in de dagelijkse praktijk opneemt tegen andere trucks uit het wagenpark van ondernemers.

Motor op vele punten verbeterd

De vorige generatie van de motor (OM 471) bleek reeds een groot succes, mede omdat de geavanceerde motor voldoet aan de strengste emissienormen, en niet alleen ingezet wordt in Europa (Mercedes-Benz) maar ook in Noord-Amerika (Freightliner en Western Star) en Japan (Fuso). Dit leidde ertoe dat tot nu toe zo’n 250.000 stuks zijn geproduceerd, waaronder meer dan 100.000 voor Mercedes-Benz vrachtwagens. De ontwikkeling van de motor stond sinds de introductie in 2011 echter niet stil. Het proces, waarin Mercedes-Benz meer dan zestig miljoen euro investeerde, zorgde voor verdere optimaliseringen. Hierbij is het injectiesysteem X-Pulse vernieuwd, wat resulteert in een maximale inspuitdruk van 2700 bar. Samen met geoptimaliseerde zuigers en verbrandingskamers zorgt dit ervoor dat het verbrandingsproces nog efficiënter verloopt. Volledig nieuw is ook dat de asymetrische turbo volledig in-house werd ontwikkeld door Daimler AG om maximale betrouwbaarheid en cilindervulling te garanderen. De verbeteringen maken dat de motor over een hoger koppel beschikt bij lagere toerentallen en bovendien drie procent minder brandstof verbruikt. Per direct start de levering van de 2e generatie motoren in de vermogensklasses 315, 330, 350 & 375 kW. In 2016 volgt tevens een 390 kW-variant.

Nieuwe Fuel Duel PowerBooster

De vernieuwde krachtbron luidt ook een nieuwe Mercedes-Benz Fuel Duel-fase in met een volledig nieuwe uitstraling. De eerste fase van de Fuel Duel werd geïntroduceerd bij het vorige model Actros. Een model dat in het overgrote deel van de verreden Fuel Duels zuiniger bleek dan de concurrentie. Met de introductie van de huidige Actros in 2011 en Predictive Powertrain Control in 2014, wist Mercedes-Benz tot twee keer toe nog eens vijf procent extra te besparen. De geperfectioneerde motor die nu wordt geïntroduceerd bespaart dus nog eens drie procent extra brandstof bovenop het reeds gunstige verbruik. Bij gemiddelde inzet en een kilometrage van 130.000 km/jaar, verbruikt een Mercedes-Benz Actros met een 2e generatiemotor ongeveer 1.100 liter minder diesel en stoot hij ongeveer drie ton minder CO2 uit. Met de nieuwe naam Fuel Duel PowerBooster hint Mercedes-Benz naar de ogenschijnlijk tegenstrijdige prestatie van de motor: een hoger koppel dat al bij lagere toerentallen beschikbaar is. Meer kracht dus, maar desondanks met een lager verbruik.