02
november
2009
|
01:00
Europe/Amsterdam

De route naar lage exploitatiekosten binnen de EU Richtlijn

In het kader van de verplicht gestelde Europese Richtlijn vakbekwaamheid voor beroepschauffeurs biedt Mercedes-Benz Global Training Nederland een breed scala aan CCV (Contact Commissie Vakbekwaamheid chauffeurs) gecertificeerde trainingen aan. Onder de naam Mercedes-Benz Driver Training worden in heel Nederland trainingen verzorgd waarmee chauffeurs aan de verplichte nascholing voldoen en ondernemers hun exploitatiekosten kunnen verlagen.

Mercedes-Benz Global Training Nederland

Mercedes-Benz Global Training is het opleidingsinstituut van
Mercedes-Benz Nederland en zijn dealerorganisatie. Vanuit Nijkerk worden jaarlijks vele honderden verkoop en service medewerkers opgeleid en bijgeschoold. Op deze locatie beschikt Mercedes-Benz Global Training over eigen theorie- en praktijklokalen. Naast kennis en inzicht wordt hier veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van vaardigheden en gedragsverandering. Ook (transport)ondernemingen weten de weg naar het trainingscentrum in Nijkerk steeds vaker te vinden. Mercedes-Benz Global Training verzorgt voor hen complete trajecten van het adviseren, ontwikkelen, organiseren, uitvoeren tot aan evalueren van diverse trainingen gericht op het beroepsgoederenvervoer. Hiermee draagt het trainingsinstituut bij aan het terugdringen van exploitatiekosten voor ondernemers en het verhogen van de (internationale) verkeersveiligheid.

Mercedes-Benz Driver Training

Mercedes-Benz Global Training Nederland biedt in samenwerking met de Verkeersveiligheid Groep Nederland een breed scala aan chauffeurstrainingen aan. Onder de naam Mercedes-Benz Driver Training worden meer dan dertig verschillende trainingen verzorgd die meetellen voor de 35 uur verplichte nascholing. Chauffeurs en ondernemers kunnen uit verschillende trainingen kiezen uit de categorieën:

1. Praktijktrainingen
2. Veilig vervoer van lading
3. Regelgeving
4. Gezondheid
5. Imago, kwaliteit & professionele vaardigheden

Tijdens deze trainingen wordt men uitvoerig getraind op ondermeer veiligheid, brandstofbesparing en contactuele vaardigheden. Deze trainingen dragen hiermee expliciet bij aan de doelstellingen van de Richtlijn. Het nascholingsprogramma bestaat uit praktijktrainingen met Mercedes-Benz voertuigen, theoriesessies, workshops en online interactieve videotrainingen. Hoewel het merendeel van de trainingen op de locatie Mercedes-Benz Global Training te Nijkerk en bij de Verkeersveiligheid Groep Nederland in Rosmalen wordt gegeven, kunnen de trainingen op verzoek ook overal in Nederland bij (transport)ondernemingen worden aangeboden. Hiertoe heeft Mercedes-Benz Global Training een landelijk dekkend netwerk van chauffeurs- en afleveringstrainers opgebouwd.

Rendement op de investering

Door de diepgaande kennis van de voertuigen en de inzet van professionele trainers is een hoge kwaliteit van de trainingen gewaarborgd. In combinatie met een maatgesneden trainingsadvies is de kostenbesparing op brandstof, slijtage en schade in de praktijk aanzienlijk. De in de trainingen gerealiseerde gemiddelde brandstofbesparing van ruim 15% is in de praktijk niet altijd te realiseren. Echter, de besparing overstijgt de gedane investering in alle gevallen ruimschoots. Het verminderen van slijtage en schade is hier nog niet in meegenomen.

Online planner

Naast het uitgebreide trainingsaanbod is een unieke planningstool ontwikkeld: de ‘Online Richtlijn Planner’. Dit praktische systeem zorgt ervoor dat de voor de Richtlijn noodzakelijke administratieve belasting voor de ondernemer wordt verminderd. Na een eenmalige vulling van de planner met de gegevens van de betreffende chauffeurs ontstaat er een scala aan mogelijkheden. Via de Online Richtlijn Planner worden trainingen, trainingsdata en -locaties binnen een handomdraai gevonden. Wanneer een gewenste training is gevonden, kunnen chauffeurs met een simpele muisklik worden ingeschreven. Vanaf dat moment wordt het administratieve proces met CCV geregeld en worden de nascholingsuren na deelname bijgeschreven. Op ieder gewenst moment kan een actueel overzicht worden opgevraagd over de scholingsstatus van alle chauffeurs. Wanneer een chauffeur achterstand oploopt, wordt dit ook automatisch aan de werkgever gerapporteerd.

Maatwerk

Om iedere ondernemer optimaal van dienst te zijn, ontwikkelt Mercedes-Benz naast het standaard trainingsaanbod specifieke maatwerktrainingen, het zogenoemde ‘maatpak’. Deze trainingen sluiten naadloos aan op de dagelijkse praktijk van de chauffeurs en de voertuigen waarmee zij rijden, wat het effect van de trainingen aanzienlijk vergroot. Onze onderwijsdeskundigen bieden ook deze trainingen bij CCV ter certificering aan zodat zij meetellen binnen de Richtlijn.

EU Richtlijn 2003/59

Voor beroepschauffeurs in het personen- en goederenvervoer gelden er nieuwe regels met betrekking tot de kennis en vaardigheden. De Europese Richtlijn vakbekwaamheid is bedoeld om de verkeersveiligheid te vergroten, de uitstoot van CO2 te verminderen en de kwaliteit en het imago van de beroepschauffeur te verbeteren. Bovendien kunnen er op deze wijze gelijke eisen worden gesteld aan beroepschauffeurs binnen de Europese Unie. Om dit te bereiken stelt de Richtlijn eisen aan de basiskwalificatie en de nascholing van chauffeurs. Zo is de examenstructuur voor nieuwe beroepschauffeurs veranderd en wordt het papieren chauffeursdiploma niet meer afgegeven. Deze wordt vervangen door een code 95 op het rijbewijs. Om de vakbekwaamheid te kunnen blijven waarborgen moeten chauffeurs in een periode van vijf jaar 35 uur ‘verplichte’ nascholing volgen waarvan er minimaal zeven uur moet worden ingevuld met een praktijktraining. De leerdoelen van de nascholing hebben betrekking op verkeersveiligheid, milieubewust rijgedrag en het welzijn van de bestuurders zelf. De Richtlijn geldt voor iedere beroepschauffeur van een bus en vrachtauto met uitzondering van hen die geboren zijn voor 30 juni 1955, en bestuurders van brandweervoertuigen, rijdende bibliotheken, landbouwvoertuigen en chauffeurs die minder dan 12 uur per week rijden.