19
oktober
2016
|
02:00
Europe/Amsterdam

De teamwinnaars van de FleetBoard Drivers’ League 2016 zijn bekend!

  • Honderden Nederlandse chauffeurs streden de afgelopen drie maanden om de beste rijstijl in de FleetBoard Drivers’ League 2016

  • Naast de prijs voor de ‘Beste Chauffeur’ streden ze ook voor de prijs voor ‘Beste Team’

  • De teamwinnaars van de FleetBoard Drivers’ League 2016 zijn bekend

De FleetBoard Drivers’ League 2016 zit er alweer op. Van 1 juni tot en met 31 augustus streden duizenden vrachtwagenchauffeurs uit achttien landen tegen elkaar in een zoektocht naar de beste chauffeurs en de beste teams. Op nationaal niveau gingen de chauffeurs eveneens de strijd met elkaar aan en de teamwinnaars van de FleetBoard Drivers’ League 2016  zijn inmiddels bekend. De prijs voor het beste team gaat naar Braas Brood uit Obdam en de derde prijs is voor Leen Bakker uit Raamsdonksveer. De winnaar van de tweede prijs wilde anoniem blijven.

Internationale strijd om optimale rijstijl

Het was dit jaar de twaalfde keer dat de zoektocht naar de beste chauffeurs en wagenparken werd gehouden. FleetBoard klanten konden ook dit jaar weer hun bedrijf aanmelden. Het bedrijfsteam werd gevormd door alle voor de FleetBoard Drivers’ League aangemelde chauffeurs van de onderneming. Het doel van de competitie was om met de inzetanalyse van telematicasysteem FleetBoard de beste rijstijlbeoordeling te behalen. De persoonlijke waardering bestaat uit slijtage- en verbruiksrelevante factoren zoals anticiperend rijden, constant rijgedrag en remgedrag. Hoe hoger de waardering, des te hoger de plaats op de ranglijst. Naast ‘Beste team’ hadden de deelnemers op nationaal niveau ook de kans om in de categorie ‘Beste chauffeur’ de overwinning te behalen. Deze prijzen worden op een later moment uitgereikt.

Nummer 1: Braas Brood

Bij Braas brood- en banketbakkerij B.V. in Obdam reden vier van de in totaal 42 chauffeurs mee met de FleetBoard Drivers’ League 2016. En dat terwijl telematicasysteem FleetBoard nog niet zo lang wordt gebruikt in het bedrijf. “We hadden al wel een test gedaan met FleetBoard en daaruit bleek dat sommige chauffeurs hele goede cijfers behaalden. Net voor het begin van de Drivers’ League zijn we officieel begonnen met de inzet en het gebruik van FleetBoard,” vertelt Ronald Schouten, Transportmanager bij Braas brood- en banketbakkerij B.V. Met een gemiddeld rijstijlcijfer van 9,62  bij een moeilijkheidsgraad van 3,7 gedurende 84.329 kilometer behaalden de chauffeurs van Braas Brood de titel ‘Beste Team’ in de FleetBoard Drivers’ League. Momenteel bestaat het wagenpark van het bedrijf uit 25 trekkende eenheden van Mercedes-Benz en Volvo. “Telematicasysteem FleetBoard heeft de onderlinge strijd tussen chauffeurs aangewakkerd,” zegt Schouten. “We hebben op het bedrijf sessies over FleetBoard en anticiperend rijden gegeven en hebben met onze dealer, Gomes Noord-Holland, en Mercedes-Benz Nederland om tafel gezeten om te bekijken waar onze chauffeurs nog punten mee konden halen. Bovendien zijn de chauffeurs onderling ook heel erg bezig met het rapporteren en monitoren van hun verbruik.” Omdat ze brood vervoeren dat elke ochtend voor kwart over acht in de winkels moet liggen, rust er best wat druk op de schouders van de chauffeurs van Braas Brood. “Het is leuk om te zien dat dat nog steeds lukt terwijl de chauffeurs ook bewust bezig zijn met hun rijgedrag. Het is geen kwestie van óf op tijd je brood afleveren óf anticiperend rijden. Het kan allebei!” zegt Schouten. Naast een stukje bewustwording bij zijn chauffeurs denkt Schouten dat FleetBoard ook positieve financiële gevolgen zal hebben. “Exacte cijfers heb ik nog niet, maar ik weet zeker dat FleetBoard ons qua brandstof én qua onderhoud heel erg veel gaat schelen.”

Nummer 3: Leen Bakker

Bij Leen Bakker reden alle 32 chauffeurs mee met de FleetBoard Drivers’ League 2016. Tijdens 453.535 kilometer en met een moeilijkheidsgraad van 2,83 behaalden zij een gemiddeld rijstijlcijfer van 9,17. Het wagenpark van het transportbedrijf, dat wordt ingezet voor transport tussen het distributiecentrum naar de filialen van Leen Bakker, bestaat uit twaalf Mercedes-Benz Actros trucks en twee MAN’s. De trucks worden in ploegendiensten ingezet en zijn uitgevoerd met telematicasysteem FleetBoard. Een extra dienst die tweeënhalf jaar geleden samen met de trucks van Mercedes-Benz zijn intrede deed binnen Leen Bakker. “Het bevalt ons uitstekend om het rijgedrag en het verbruik van onze chauffeurs te monitoren,” zegt Jan Hamers, Teamleider Transport bij Leen Bakker. “Dankzij FleetBoard halen we niet alleen het beste uit onze auto’s en chauffeurs, maar het levert ons ook een besparing op. We hebben natuurlijk niet voor niets de trucks van Mercedes-Benz aangeschaft!” zegt Hamers. Elke maand bespreekt hij de persoonlijke rapporten met de chauffeurs. “We vergelijken die rapporten met eerdere rapporten, maar we leggen ze ook wel eens naast de rapporten van de andere chauffeurs. Niet als competitie, maar puur motiverend.” Het was dit jaar de eerste keer dat het bedrijf meedeed met de FleetBoard Drivers’ League en Hamers is trots op de resultaten van zijn chauffeurs. “We hebben mooie cijfers gehaald, maar ik denk dat we er volgend jaar nog meer uit kunnen halen,” vertelt hij. Hoe ze dat gaan doen? “De ene chauffeur is er natuurlijk actiever mee bezig dan de andere en daarnaast heb ik iedereen dit jaar nog zelf advies gegeven. Als we er volgend jaar nog meer de focus op gaan leggen en starten  met coaching en training, dan weet ik zeker dat we nóg betere resultaten gaan boeken!” aldus Hamers.