20
maart
2013
|
01:00
Europe/Amsterdam

DEEN Supermarkten kiest voor 100% Mercedes-Benz

DEEN Supermarkten nam deze week drie Mercedes-Benz Antos trekkers met Euro 6-motor in gebruik. De komende maanden volgen nog vier Mercedes-Benz trucks die speciaal voor het zware distributiewerk werden ontwikkeld. Als belangrijkste redenen om te kiezen voor Mercedes-Benz noemt DEEN de stadsvriendelijkheid van de Antos en de kracht van het Mercedes-Benz telematicasysteem FleetBoard.

Afgelopen dinsdag nam de supermarktketen drie Mercedes-Benz Antos 1833 LS trekkers met middellange cabine in gebruik. Één daarvan rijdt al sinds november vorig jaar als demotruck bij het bedrijf. Edwin Schouten, planner en chauffeur bij DEEN: “Overgaan op de Antos was een gezamenlijke keuze van de afdeling inkoop en de chauffeurs. Met de demotruck hebben meerdere chauffeurs gereden en zijn daarbij om hun mening gevraagd en zodoende zijn zij nauw betrokken geweest bij de beslissing.” De Antos is een door Mercedes-Benz volledig nieuw ontwikkelde truckklasse voor het zwaardere distributietransport vanaf 18 ton. Met een serie compacte cabines en een schoon en zuinig aanbod aan Euro 6-motoren is de Antos een ideaal voertuig voor het kortere werk in stedelijke gebieden. Edwin Schouten: “Deze Antos 1833 LS is eigenlijk een truck die gemaakt is voor het werk wat wij doen. Zo is veiligheid voor ons erg belangrijk dus is het goede zicht vanuit de cabine van de Antos cruciaal in de drukke stedelijke omgeving. Daarom ook zijn de Antos trucks door de dealer uitgerust met camera’s en het systeem Lifesaver. Een eventuele fietser of voetganger wordt hiermee bij manoeuvres van de truck met een piepsignaal gewaarschuwd.” Daarnaast dragen de Euro 6-motoren bij aan het verduurzamen van de transporttaak, want naast veiligheid is milieu een belangrijk thema binnen het bedrijf. Begin april volgen nog twee Antos trekkers en half mei worden de laatste twee vreemd merk trucks vervangen door twee Antos 2533 bakwagens met gestuurde naloopas.

FleetBoard

Op de Antos is FleetBoard geïntegreerd in de boordcomputer. Hierdoor kan de chauffeur zelf achter het stuur zien wat procentueel zijn brandstofbesparing is, of het rollend vermogen (kinetische energie) maximaal is benut en wat zijn remgedrag is. Edwin Schouten: “Ik zie bij alle chauffeurs die bij ons met FleetBoard rijden het brandstofverbruik teruglopen en het onderhoud afnemen. In het begin was het wel even wennen, want niemand wil graag het gevoel dat hij op de vingers gekeken wordt. Maar eigenlijk ziet bij ons iedereen het nut er wel van in om de rijstijl te perfectioneren. Onderaan de streep scheelt dat gewoon geld. De Antos laat goede verbruikscijfers zien van circa 30 liter per 100 kilometer.” Ook Mercedes-Benz dealer Gomes Noord-Holland onderstreept de kracht van FleetBoard. “Het systeem zorgt voor een win-winsamenwerking tussen DEEN Supermarkten en de dealer”, aldus Bert Welters van Gomes. Daar komt bij dat we het bedrijf op een prettige manier kunnen ondersteunen met Reparatie & Onderhoud. Via de gegevens die wij uit FleetBoard halen kunnen we de auto’s tijdig onderhouden. Dat scheelt reparatiekosten en vermijdt onveilige situaties.”

80 jarig jubileum

Het is inmiddels ruim 10 jaar geleden dat DEEN Supermarkten zijn eerste Mercedes-Benz truck afnam bij de dealer. Bert Welters is content dat de relatie er in die tien jaar toe heeft geleid dat het wagenpark van DEEN voor 100% uit Mercedes-Benz trucks bestaat. En in een bijzonder jaar voor het supermarktconcern. DEEN Supermarkten viert dit jaar namelijk zijn 80-jarig bestaan. Het bedrijf startte in 1933 in Hoorn en heeft inmiddels 64 winkels in Noord-Holland, Flevoland en Zuid-Holland. Vanuit de distributiecentra in Hoorn en Beverwijk worden de winkels dagelijks bevoorraad.