11
mei
2006
|
02:00
Europe/Amsterdam

Dienst Milieu en Bouwtoezicht gemeente Amsterdam test milieunorm nieuwe Mercedes-Benz Sprinter

  • Op 26 april jl zijn bij TRS EnergySystems in Katwijk onder toezicht van de Stichting Vervoeradres (SVA) uitstekende testresultaten geboekt met de nieuwe Mercedes-Benz Sprinter. Uit de tests is gebleken dat de Sprinter met standaard dieselpartikelfilter voldoet aan de Euro 4-norm die vanaf dit najaar van kracht is. Daarmee past de bedrijfswagen perfect in het transportbeleid van de gemeente Amsterdam.

De Dienst Milieu en Bouwtoezicht (DMB) van de gemeente Amsterdam werkt aan een leefbare en duurzame stad. Het is hèt centrale aanspreekpunt voor burgers, ondernemers en bestuurders als het gaat om het milieu en bouwen in Amsterdam. Ook voor het transport maakt de DMB zoveel mogelijk gebruik van voertuigen die aan de gestelde milieunormen voldoen. De nieuwe Mercedes-Benz Sprinter met standaard Euro 4 dieselpartikelfilter valt binnen deze categorie.

Ruim 95% reductie van fijnstofTRS EnergySystems bouwt roetfiltersystemen op alle soorten voertuigen voor onder andere de gemeente Amsterdam. Zij testen en controleren voor de SVA alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van emissiereducties. Het door Mercedes geleverde systeem is een roetfilter van het gesloten type dat voldoet aan de verplichting die door de ARBO wordt gesteld. Vanwege het enorme milieurendement van deze gesloten roetfilters, ruim 95% reductie van fijnstof, heeft SVA gekozen om zoveel mogelijk gemeentelijke voertuigen uit te rusten met deze roetfilters.

Veelzijdig en flexibelMet drie wielbases, vier opbouwlengtes van 5.243 - 7.343 mm, drie dakhoogtes en talrijke opbouwvarianten is de nieuwe Sprinter nog flexibeler en veelzijdiger dan zijn voorganger. Met een GVW tussen 2,8 en 5,0 ton voldoet hij als bestelauto met 7 - 17 m3 aan bijna alle denkbare eisen.

Krachtig en milieubewustHetzelfde geldt overigens voor het motorenprogramma. De zowel milieuvriendelijke als krachtige CDI-dieselmotoren met vier en zes cilinders en tezamen vijf prestatieniveaus tussen 65 kW (88 pk) en 135 kW (184 pk) laten overigens ook niets te wensen over. Alle CDI-dieselmotoren voldoen ruim aan de Euro 4-/EU4-norm en zijn standaard uitgerust met roetfilters.

Geavanceerd en veiligAlle modellen zijn standaard uitgerust met het elektronische stabiliteitsprogramma ESP van de nieuwste generatie, het zogenoemde ADAPTIVE ESP. Dit systeem meet onder andere het gewicht van de lading en berekent het zwaartepunt van het voertuig. Verder zijn naast de tot nu toe beschikbare bestuurders-, bijrijders- en windowbags ook thoraxbags leverbaar. Tot de standaarduitrusting van alle varianten behoren 16 inch velgen, een uiterst effectief remsysteem met schijfremmen rondom, het anti-blokkeersysteem ABS, de elektronische remkrachtverdeling EBV, de hydraulische remassistent BAS èn een vijftrapsautomaat. Nieuw is het innovatieve 'Keyless Entry and Slide' toegangssysteem met automatische ontgrendeling en vergrendeling aan alle deuren en het automatisch openen en sluiten van de schuifdeur van de laadruimte. Speciale aandacht verdient ook het nieuwe concept van de binnenruimte dat met de aanzienlijk uitgebreide opbergmogelijkheden in de cabine nog chauffeursvriendelijker is geworden.