01
december
2011
|
01:00
Europe/Amsterdam

Drastische daling van luchtweerstand en brandstofverbruik: Designstudie Aero-Trailer van Mercedes-Benz

De designstudie 'Aero-Trailer' van Mercedes-Benz laat zien hoe het toch al lage brandstofverbruik en navenant geringe CO2-emissies van moderne trucks als de nieuwe Actros verder kan verlagen. Mercedes-Benz presenteerde zijn ideeën, waarbij de luchtweerstand 18 procent lager is en het brandstofverbruik bijna vijf procent, voor het eerst tijdens de beurs 'Trailer 2011'.

De studie Aero-Trailer weerspiegelt het enorme know-how van de ontwikkelingsafdeling van Mercedes-Benz. In nauwe samenwerking met de ontwerpers van de bedrijfswagendivisie werd de luchtweerstand van de nieuwe Actros truck afhankelijk van de uitvoering met 12 tot 15 procent verlaagd ten opzichte van zijn voorganger.

Nu hebben de ontwerpers hierop voortbordurend een truck ontworpen waarbij de luchtweerstand van de gehele combinatie drastisch wordt gereduceerd. Een spoiler aan de voorkant van de trailer verkleint de afstand tussen trekker en oplegger waardoor de luchtweerstand met één procent afneemt. Zijskirts op de trailer dragen voor acht procent aan de verbetering bij. Die voert de lucht in de richting van de achterdiffusor. De diffusor heeft de vorm van een parallelogram en sluit aan op de trailerspoiler, hierdoor wordt de luchtweerstand nog eens twee procent gereduceerd.

Een belangrijk onderdeel van het aerodynamische concept vormt de iets meer dan 400 mm lange achterspoiler. De elementen daarvan zijn klapbaar en vergemakkelijken de toegang tot de laadruimte. Deze achterspoiler verbetert de luchtweerstand nog eens met zeven procent.

Airo-trailer bespaart 2.000 liter diesel en meer dan vijf ton CO2 per jaar

In totaal verlaagt de Aero-Trailer de luchtweerstand van de gehele trekker met oplegger met ca. 18 procent. Daaruit resulteert volgens de ervaringen van Mercedes-Benz een vermindering van het brandstofverbruik in het normale wegverkeer met bijna vijf procent. Dat komt bij een normaal kilometrage van 150.000 km per jaar neer op een besparing van ca. 2.000 liter dieselbrandstof en een vermindering van de CO2-uitstoot van jaarlijks meer dan vijf ton.

Een voordeel van de Aero Trailer is de laadruimte, waarvan de volledige inhoud behouden blijft. Voor de vracht staat nog altijd de bekende box ter beschikking met een lengte van 13,6 meter en een breedte van 2,55 meter. De enige beperking die de Aero-Trailer heeft: vanwege de verlengde achterkant is de lengte bijna een halve meter meer dan momenteel is toegestaan. Door dat de achterspoiler weggeklapt kan worden heeft deze geen invloed op de wend- en rangeermogelijkheden.

'Truck and Trailer 7plus'

De Aero-Trailer is representatief voor het nieuwe initiatief 'Truck and Trailer 7plus' van Mercedes-Benz. De basis van de formule 'Truck and Trailer 7plus' is het aantoonbaar lage brandstofverbruik van de nieuwe Mercedes-Benz Actros. Onder het motto 'Truck and Trailer 7plus' wil Mercedes-Benz het verbruiksvoordeel in nauwe samenwerking met de trailerfabrikanten nog verder verbeteren.

Trailerspoiler bespaart 750 liter diesel en 2 ton CO2 per jaar

Intensieve tests in de windtunnel en op de weg hebben bewezen dat er nog aanzienlijke meer vooruitgang op het gebied van het verbruik mogelijk is. Mercedes-Benz heeft bijvoorbeeld in zijn eigen windtunnel gemeten, dat een zijskirt van de trailer de luchtweerstand met acht procent verlaagt.

Bij een jaarkilometrage van 150.000 km levert dit in het internationale transport een besparing op van ca. 750 liter brandstof en 2.000 kg CO 2 emissies.

Bewijs in de windtunnel: 'boat tail' bespaart 1.000 liter diesel

Op initiatief van Mercedes-Benz heeft een werkgroep van truck- en trailerfabrikanten binnen het Duitse industrieverband VDA (Verband der Automobilindustrie) aanvullende tests gedaan op het gebied van aerodynamica. In het kader van deze studie gaven metingen in de windtunnel van Mercedes-Benz als resultaat, dat veranderingen aan de cabine zoals een verondersteld gestroomlijnde verlenging slechts tot geringe verbeteringen van de luchtweerstand leiden. Aerodynamische veranderingen aan de achterkant van de trailer hebben daarentegen veel meer potentieel. Een kleine verlenging van de achterkant in de vorm van een 'boat tail' biedt bijvoorbeeld aanzienlijke voordelen. Vier schuin geplaatste, slechts 400 mm lange kleppen verminderen de luchtweerstand van de gehele trekker-opleggercombinatie met bijna tien procent. Dit komt overeen met bijna drie procent minder brandstofverbruik of meer dan 1.000 liter dieselbrandstof per jaar. Tegelijkertijd komt meer dan 2.600 kg minder aan CO2-emissies in het milieu terecht. Dit bewijzen simulaties waaraan de Aero-Trailer werd onderworpen.

Toekomstige aansluiting van de trailer op telematicasystemen

Mercedes-Benz werkt binnen het initiatief 'Truck and Trailer 7plus' ook aan verdere maatregelen om over de hele linie brandstof te besparen. Een van de projecten is bijvoorbeeld een extra bandenspanningmeter in de cabine voor de banden van de trailer.

Dochteronderneming FleetBoard – toonaangevend op het gebied van telematicasystemen voor bedrijfswagens – ontwikkelt momenteel ook een integratie van de trailer in zijn systemen. Hierdoor ontstaan nog meer concrete mogelijkheden voor besparingen en positieve effecten voor het milieu.

Trailerassen van de bedrijfswagenfabrikant

Ook een ander idee is in de realiteit omgezet: sinds de eerste generatie van de Mercedes-Benz Actros 15 jaar geleden werd geïntroduceerd, behoort het concern tot de toonaangevende fabrikanten van trailerassen in Europa. Een uitstekend product is de unieke traileras DCA Airmaster. Deze slaat de druklucht voor de aanhanger op in de asbehuizing. Hierdoor vervalt de noodzaak voor een extra luchtketel, wat het gewicht van de trailer beperkt.

Nieuwe Actros op efficiency ingericht

Het nieuwe trailer-concept vormt een perfecte aanvulling op het rendement van de nieuwe Mercedes-Benz Actros. De Actros is zowel zuinig als krachtig en beschikt over een aandrijflijn die op iedere inzet kan worden afgestemd. De nieuwe Actros werd met het oog op de grootst mogelijke efficiency alleen al 2.600 uur in de windtunnel geoptimaliseerd.

Know-how uit meer dan 25 jaar aerodynamica research

De benadering van combinatie van truck en trailer is bij Mercedes-Benz op een lange traditie gestoeld. Al in het midden van de jaren tachtig deden de ingenieurs uitvoerig onderzoek naar de aerodynamica van complete vrachtwagencombinaties. Zij onderzochten daarbij de werking van luchtgeleidingspanelen en zij- en achterspoilers.

De basiskennis die toen vergaard is, geldt ook vandaag de dag nog en het fundament van de huidige onderzoeken. Destijds stond de bescherming van het milieu door verlaging van de CO 2-uitstoot nog niet op de voorgrond, maar was de brandstofbesparing ingegeven door economische overwegingen. Nu, 25 jaar later, sluiten bij het initiatief 'Truck and Trailer 7plus' de bescherming van het milieu, besparing van natuurlijke bronnen en rendement naadloos op elkaar aan.