31
mei
2022
|
10:31
Europe/Amsterdam

Driving Experience nieuwste trucks van Mercedes-Benz: de volledig elektrische eActros en de nieuwe generatie Actros L

  • De eActros scoort punten op de route met een krachtige acceleratie, actieradius vergrotende recuperatie en soepele bediening
  • De eActros maakt deel uit van een geïntegreerde totaaloplossing inclusief uitgebreide eConsulting en intelligente digitale oplossingen
  • De eActros en Actros L beschikken sinds april 2022 over de tweede generatie MirrorCam
  • De derde generatie OM 471-truckmotor, leverbaar vanaf oktober 2022, maakt de Actros L nog dynamischer en verlaagt het brandstofverbruik met maximaal 4 procent
  • PowerShift Advanced en Top Torque zorgen in de Actros L voor een hoog rijcomfort
  • Karin Rådström, CEO van Mercedes-Benz Trucks: “De grote belangstelling voor onze eActros Driving Experience in Wörth is eens te meer een bewijs van de populariteit die eMobility aan het winnen is bij klanten. Zij geven daarmee een sterk signaal af aan alle stakeholders om snel en met vereende krachten steeds meer eTrucks op de weg te zetten, de laadinfrastructuur uit te breiden en kostenpariteit te creëren.”

Als onderdeel van een Driving Experience in Wörth am Rhein biedt Mercedes-Benz Trucks internationale journalisten de mogelijkheid om de batterij-elektrische zware distributietruck eActros en het vlaggenschip Actros L voor internationaal transport zelf te rijden. Ondanks de verschillende aandrijvingen hebben de voertuigen gemeen dat ze beide hightech en innovatief zijn, maar vooral ook dat transportondernemers ze kunnen gebruiken om hun dagelijkse transporttaken efficiënt uit te voeren en tegelijkertijd de chauffeurs een veilige, comfortabele en dynamische truck mee te geven. In navolging van de Driving Experience organiseert de fabrikant een klantenevenement van meerdere weken voor in totaal zo’n 1.000 deelnemers uit heel Europa over centrale aspecten van eMobility, zoals infrastructuur, services en eTrucks.

Karin Rådström, CEO van Mercedes-Benz Trucks: “De grote belangstelling voor onze eActros Driving Experience in Wörth is eens te meer een bewijs van de populariteit die eMobility aan het winnen is bij klanten. Zij geven daarmee een sterk signaal af aan alle stakeholders om snel en met vereende krachten steeds meer eTrucks op de weg te zetten, de laadinfrastructuur uit te breiden en kostenpariteit te creëren.”

 

Indrukwekkende rijervaring met de eActros

Instappen, gordels om, startknop indrukken, optrekken – en je hoort bijna niets in de eActros behalve de compressor, het afrolgeluid van de banden en de wind. Alleen al deze eerste ervaring geeft een indruk van de fascinatie van de batterij-elektrische serietruck die Mercedes-Benz Trucks speciaal voor zwaar distributietransport heeft ontworpen. Bij het rijden op snelwegen en provinciale wegen met verschillende topografie en door steden is het ontspannen ‘glijden’ direct merkbaar, de chauffeur merkt nauwelijks onderbrekingen in het schakelen of in de tractie. De elektromotoren zorgen voor hetzelfde hoge koppel over het hele snelheidsbereik en de krachtige acceleratie is merkbaar in elke verkeerssituatie. En zelfs onder volledige belasting blijft het geluidsniveau in de cabine relatief laag.

Op elk moment tijdens de rit is het niet alleen mogelijk om te zien hoe zuinig de eActros is, maar ook om het energieverbruik te verbeteren met behulp van intelligente recuperatie. Dit komt doordat de elektromotor tijdens elke remmanoeuvre – of door de stuurkolomhendel actief te bedienen tijdens het uitrollen – kinetische energie omzet in elektrische energie. De zo gewonnen energie wordt teruggevoerd naar de accu's van de eActros en zorgt daarmee voor een grotere actieradius. Positief neveneffect: dankzij recuperatie worden de remmen van de eActros minder belast. Afhankelijk van de situatie kan de chauffeur kiezen uit vijf verschillende recuperatieniveaus. Indien gewenst kan ook ‘one-pedal-driving’ worden geactiveerd op het touchscreen in de digitale cockpit – dat wil zeggen vertragen door recuperatie zonder de mechanische rem te bedienen. Op deze manier kan de chauffeur zich volledig concentreren op het verkeer en heeft hij geen omkijken naar de techniek. Een display in de Multimedia Cockpit Interactive, die standaard in de eActros is ingebouwd, geeft informatie over de laadstatus van de accu’s, de resterende actieradius en het actuele en gemiddelde energieverbruik in kWh/100 km.

Over energie gesproken: de eActros beschikt over drie (eActros 300) of vier (eActros 400) accupakketten, elk met een geïnstalleerde capaciteit van 112 kWh en een beschikbare capaciteit van circa 97 kWh. Met vier accupakketten heeft de eActros 400 een actieradius tot 400 km. Het technologische hart van de eTruck is de aandrijfeenheid, een elektrische starre as met twee geïntegreerde elektromotoren en een tweetraps transmissie. De twee vloeistofgekoelde motoren genereren een continuvermogen van 330 kW en een piekvermogen van 400 kW. De eActros kan worden opgeladen tot een laadvermogen van 160 kW: drie accupakketten hebben bij een standaard DC-snellaadstation met een laadstroom van 400 A iets meer dan een uur nodig om van 20 tot 80 procent te worden opgeladen.

 

Intelligente digitale oplossingen voor nog efficiënter gebruik

Om het beste uit de eActros te halen, tijd en moeite te besparen en de overstap naar eMobility zo makkelijk mogelijk te maken, biedt Mercedes-Benz Trucks klanten via het Fleetboard Portal een reeks digitale oplossingen en apps, waaronder een individueel ontwikkeld Charge Management. Dit biedt volledige transparantie van het laadproces voor de laadinfrastructuur van een klant en maakt het mogelijk kosten te beheren aan de hand van de geschiedenis van transacties. Daarnaast kunnen laadprocessen beter worden gepland om de laadstations maximaal te benutten en kunnen laadprocessen via Charge Management overal worden gestart en gestopt.

Een andere digitale oplossing is de Mapping-tool, waarmee backofficemedewerkers van transportbedrijven indien nodig snel kunnen reageren op de actuele voertuigstatus. Want de tool laat realtime zien waar een voertuig zich op dat moment bevindt, of deze rijdt, stilstaat of oplaadt, hoeveel de accu is opgeladen en wat de resterende actieradius is.

Een ander hulpmiddel is een logboek met gedetailleerde informatie over rij-, sta- en laadtijden, totaalgewicht, gereden kilometers, routehistorie, topografie, temperatuur, energieverbruik en de afname en toename van het laadniveau van de accu. Het digitale rittenboek stelt wagenparkbeheerders in staat om elke eActros in het bedrijf te volgen om het gebruik in gesprekken met de chauffeur of dispatcher te optimaliseren en zo hun eTruck zo goed mogelijk in de dagelijkse routine te integreren.

Voor een optimale inzetbaarheid is ook voor de eActros het Mercedes-Benz servicecontract Complete beschikbaar. Het uitgebreide servicepakket omvat onderhoud & reparatie van het gehele voertuig en de aandrijflijn, inclusief slijtagedelen. In het servicecontract is altijd een intensieve customer support van Mercedes-Benz Uptime inbegrepen. Het intelligente systeem registreert alle relevante voertuiggegevens, van de bandenspanning tot de motor- en accuconditie. In dit verband is Mercedes-Benz Uptime al uitgebreid met meer dan 100 e-specifieke regels die bijvoorbeeld continu laadprocessen of spanningscurven met betrekking tot de HV-accu bewaken. Daarnaast is de informatie beschikbaar via het nieuwe cloudgebaseerde klantportal. Door het voertuig, de Mercedes-Benz dealer en het transportbedrijf te koppelen, kan werkplaatsbezoek makkelijker worden gepland en onverwachte stilstand aanzienlijk worden verminderd.

 

Deskundig advies voor eMobility op maat

Ongeacht de aandrijftechniek moet elke investering in een truck voor transportbedrijven zich in de dagelijkse praktijk terugbetalen. Daarnaast moeten er op voorhand veel vragen worden beantwoord, zeker als het gaat om volledig elektrische trucks: op welke trajecten kan ik een eTruck inzetten? Hoe zit het met de laadinfrastructuur? Welke structurele maatregelen en investeringen zijn te verwachten voor het distributiecentrum? Het is daarom des te belangrijker om klanten niet alleen een eTruck te verkopen, maar hen ook te begeleiden op de weg naar elektrificatie van hun wagenpark. eMobility is immers meer dan alleen een nieuwe aandrijving. Dat is precies de reden waarom Mercedes-Benz Trucks de eActros heeft geïntegreerd in een bedrijfsecosysteem dat ook advies omvat voor een hoge voertuiginzetbaarheid en optimalisatie van de TCO.

Zo wordt op basis van bestaande routes een zo realistisch en zinvol mogelijk gebruiksprofiel van een eTruck bepaald voor de klant. Naast de elektrificatie van het distributiecentrum omvat de eConsulting – afhankelijk van de wensen van de klant – ook alle zaken rondom de planning, toepassing en uitvoering van de laadinfrastructuur en de netaansluiting. Hiervoor is Mercedes-Benz Trucks een strategisch partnership aangegaan met ENGIE. Op verzoek wordt ook bekeken of er overheidssubsidie mogelijk is voor infrastructuur en voertuigen.

Tijdens de Driving Experience beantwoordde Mercedes-Benz Trucks vragen over de laadinfrastructuur en het daadwerkelijke laadproces in een speciaal gebouwd laaddepot. Hoe lang duurt het bijvoorbeeld om de benodigde laadinfrastructuur op te zetten en welke kosten zijn te verwachten? Hoe zit het met het Combined Charging System CCS als laadstandaard en welke opladers zijn aan te raden? Hoe werkt de communicatie tussen het voertuig en de laadaansluiting? Ook werd uitgelegd of snel of langzaam opladen beter is en wat het verschil is tussen gekoelde en ongekoelde laadkabels.

 

Akoestisch waarschuwingssysteem, Sideguard Assist, nieuwe MirrorCam en Active Brake Assist 5

Zoals de rit met de eActros op indrukwekkende wijze laat zien, is het voertuig erg stil op de weg. Om ervoor te zorgen dat kwetsbare weggebruikers zoals voetgangers of fietsers de eTruck in hun nabijheid kunnen opmerken, is de eActros echter standaard uitgerust met een extern Acoustic Vehicle Alerting System (AVAS) - conform de wettelijke vereisten. Het akoestische waarschuwingssysteem in de eActros bestaat uit twee luidsprekers – één voor en één achter – die met elkaar en met het voertuig verbonden zijn. Afhankelijk van de rijomstandigheden worden verschillende geluiden gebruikt voor vooruit of achteruit rijden. Het voorwaartse geluid ‘simuleert’ een zwak ventilatorgeluid, terwijl bij het achteruitrijden een intermitterend tweetonig geluid klinkt.

De betere waarneembaarheid van een eTruck speelt vooral bij het afslaan naar rechts een belangrijke rol. Om in deze situatie ongevallen, vooral met fietsers of voetgangers, te voorkomen of op z’n minst de gevolgen van het ongeval te verminderen, beschikt de eActros standaard over Sideguard Assist. Als het risico bestaat dat een chauffeur een fietser of voetganger niet ziet bij het afslaan naar rechts kan het systeem de chauffeur waarschuwen via een meertraps waarschuwingsproces. Voor de zichtbare waarschuwingen gebruikt Sideguard Assist het display van MirrorCam, dat ook in de eActros is ingebouwd in plaats van de conventionele hoofd- en breedhoekspiegels.

Sinds april 2022 is de tweede generatie van het spiegelcamerasysteem in gebruik, dat de chauffeur in veel verkeerssituaties nog beter kan ondersteunen dankzij 10 cm kortere camera-armen en nieuwe beeldparameters. Een van de voordelen van het inkorten van de camera-armen is dat chauffeurs makkelijker in een rechte lijn achteruit kunnen rijden in vergelijking met de eerste generatie. Dit komt vooral doordat het perspectief van MirrorCam nu nog meer lijkt op dat van conventionele spiegels. De evolutie op het gebied van kleur- en helderheidsaanpassing van het op zich al heldere camerasysteem betekent dat de displays het voor de rijsituatie relevante gebied nóg nauwkeuriger weergeven, bijvoorbeeld bij het achteruitrijden in een donkere of slecht verlichte hal.

Dankzij zijn ondersteunende werking kan het doorontwikkelde systeem helpen om situaties zoals inhalen, manoeuvreren, rijden bij slecht zicht en in het donker, bochten en nauwe doorgangen nog veiliger en zonder stress te beheersen. De bestaande voordelen zijn nog steeds beschikbaar, zoals groothoekmodus bij achteruit manoeuvreren, afstandslijnen op het display om de afstand tot objecten achter het voertuig beter in te schatten, meedraaien van het camerabeeld in bochten of bewaking van de voertuigomgeving tijdens pauzes.

Een andere veiligheids-highlight is de vijfde generatie Active Brake Assist (ABA 5) met voetgangersdetectie. ABA 5 werkt met een combinatie van radar- en camerasystemen. Detecteert het systeem een dreigende botsing met een voorligger, een stilstaand obstakel of een overstekende, tegemoetkomende, op de rijstrook van de truck lopende of van de schrik plotseling stilstaande voetganger, dan krijgt de chauffeur eerst een zicht- en hoorbare waarschuwing. Als de chauffeur niet adequaat reageert, kan het systeem in een tweede stap een gedeeltelijke remmanoeuvre initiëren. Dreigt er desondanks een botsing, dan kan ABA 5 binnen de systeemgrenzen een automatische noodstop tot stilstand uitvoeren – op bewegende personen tot een voertuigsnelheid van 50 km/h.

Vlaggenschip voor internationaal transport: de Actros L – vanaf oktober 2022 met de derde generatie OM 471-motor

Naast het voortdurend groeiende portfolio van voertuigen met batterij-elektrische aandrijving, heeft Mercedes-Benz Trucks met de Actros L, die sinds november 2021 in productie is, ook nieuwe maatstaven gecreëerd in het premium segment van de conventionele dieseltrucks. Het topmodel van de succesvolle Actros-serie onderstreept nogmaals de claim van Mercedes-Benz Trucks om zich altijd op de behoeften van klanten en chauffeurs te concentreren en keer op keer de hoogst mogelijke toegevoegde waarde te creëren.

Een voorbeeld hiervan is de derde generatie OM 471-motor. Deze zal vanaf oktober 2022 leverbaar zijn in de Mercedes-Benz Actros L. De ‘nieuwe’ heavy-duty motor wordt gekenmerkt door een groot aantal technische innovaties die consequent gericht zijn op het verlagen van de TCO voor wat betreft zuinig rijden, verminderde CO2-uitstoot, lagere bedrijfskosten en hogere marges. Om niet aan vermogen, rijdynamiek of rijcomfort in te boeten, hebben de engineers van Mercedes-Benz Trucks verschillende aanpassingen gedaan.

Met de derde generatie OM 471 worden twee nieuwe turbo’s geïntroduceerd die, samen met de herziene uitlaatgasnabehandeling, een brandstofbesparing tot 4 procent mogelijk maken in vergelijking met de vorige generatie. Voor nog meer rijdynamiek heeft Mercedes-Benz Trucks ook de aandrijflijn onder de loep genomen: de nieuwe geautomatiseerde transmissieregeling PowerShift Advanced maakt sneller en tegelijkertijd soepeler optrekken en accelereren in veel situaties mogelijk dankzij een nauwkeurige versnellingskeuze. Een andere highlight van de derde generatie OM 471 is het uitgebreide Top Torque-programma, dat meer vermogen beschikbaar stelt op het moment dat het echt nodig is, bijvoorbeeld bij het oprijden van een snelweg of bij het inhalen.

 

Uitstekend ruimteaanbod en meer veiligheidsuitrustingen

De in de varianten StreamSpace, BigSpace en GigaSpace leverbare cabine met een breedte van 2,50 meter onderstreept dat de Actros L voor een hoog chauffeurscomfort staat. De ontbrekende motortunnel zorgt voor een vlakke vloer en daarmee voor een huiselijke sfeer. De verbeterde geluidsisolatie van de cabine vermindert ongewenst achtergrondgeluid en maakt het verblijf in de cabine nog aangenamer – zowel tijdens het rijden als tijdens de pauzes. Daarnaast is de zitpositie nogmaals verbeterd. De nieuw ontworpen led-koplampen (optie), die een hogere lichtsterkte hebben en de weg beter verlichten dan xenonkoplampen, zijn een groot veiligheidsvoordeel, vooral in het donker of bij slecht zicht.

Ook assistentiesystemen zoals de vijfde generatie Active Brake Assist met voetgangersdetectie, Lane Keeping Assist of de tweede generatie MirrorCam alsmede de optionele Active Sideguard Assist (ASGA) of de tweede generatie Active Drive Assist (ADA 2) voor gedeeltelijk autonoom rijden conform Level 2 leveren een belangrijke bijdrage aan meer veiligheid.

Vooral de laatste twee systemen kunnen belangrijke assistenten zijn in het dagelijks verkeer. ASGA waarschuwt bijvoorbeeld niet alleen voor bewegende fietsers of voetgangers aan de bijrijderszijde, maar kan bij een afslagsnelheid van 20 km/h ook automatisch tot stilstand afremmen als de chauffeur niet op tijd reageert.

Onder bepaalde omstandigheden ondersteunt ADA 2 actief de langs- en dwarsgeleiding van de truck en kan automatisch afstand houden, accelereren en sturen, mits aan de nodige systeemvoorwaarden zoals voldoende bochtstraal en duidelijk zichtbare rijstrookmarkeringen is voldaan. Bovendien kan de subfunctie Emergency Stop Assist in ADA 2 een noodstop initiëren als de chauffeur het stuur niet meer vasthoudt ondanks een zicht- en hoorbare waarschuwing. De chauffeur krijgt de activiteiten en functies van de assistentiesystemen in de gebruiksvriendelijke Multimedia Cockpit te zien op de twee kleurendisplays die het hart van de Human Machine Interface (HMI) vormen.

Met alle assistentiesystemen streeft Mercedes-Benz Trucks ernaar om de chauffeur binnen de systeemgrenzen zo goed mogelijk te ondersteunen bij het besturen van het voertuig. Echter, zoals wettelijk bepaald, blijft de chauffeur

te allen tijde eindverantwoordelijk voor het veilig besturen van de truck.

Meer informatie over Mercedes-Benz vindt u op http://www.mercedes-benz-trucks.com