20
november
2012
|
01:00
Europe/Amsterdam

Duurzame Mercedes-Benz trucks maken debuut in wagenpark van de Wim Bosman Groep

Afgelopen week heeft logistiek dienstverlener Wim Bosman uit ‘s-Heerenberg de allereerste Mercedes-Benz trucks in het wagenpark opgenomen. Deze vrachtwagens maken onderdeel uit van een totale order van twee Actros Euro 6-Combi’s en vijf Econic trucks met lean burn LNG (Liquified Natural Gas) aardgasmotor. Hiermee investeert de Wim Bosman Groep bewust in duurzamere transportoplossingen.

Debuut Mercedes-Benz

Nog niet eerder leverde Mercedes-Benz vrachtwagens aan het omvangrijke wagenpark van de Wim Bosman Groep. Omdat de logistieke dienstverlener continu bezig is met het verduurzamen van het wagenpark werd er in de oriëntatiefase goed naar de mogelijkheden van Mercedes-Benz gekeken. Mercedes-Benz wordt door het transportbedrijf gezien als koploper op het gebied van milieu en zuinigheid. De nieuwe Actros die vorig jaar werd geïntroduceerd, kan bijvoorbeeld direct worden geleverd met Euro 6-motor. Daarmee was Mercedes-Benz de eerste in de markt. Ook de Econic met af fabriek leverbare en ultraschone LNG aardgasmotor wekte de interesse van de Wim Bosman Groep. Uiteindelijk werd in goed overleg met bedrijfswagendealer Wensink een order geplaatst voor twee Actros Euro 6-Combi’s en vijf Econic trucks met lean burn aardgasmotor. Hiermee maakt Mercedes-Benz officieel zijn debuut in de vloot van de Wim Bosman Groep. 

Schoon en zuinig

De Actros met Euro 6-motor heeft in onafhankelijke tests bewezen 4,5% minder brandstof en 44% minder AdBlue te verbruiken dan de Actros Euro V die door het Guinness Book of World Records werd uitgeroepen tot zuinigste truck ter wereld. Met deze trucks wordt niet alleen een belangrijke bijdrage aan de luchtkwaliteit geleverd, maar ook aan het rendement van de Wim Bosman Groep die deze trucks in zal zetten voor het transport van BDF wissellaadbakken van en naar Duitsland. Bij dit BDF-systeem kunnen de vrachtwagens snel en efficiënt de laadbak verwisselen. Dit gebeurt door middel van poten die uit de laadbak worden geschoven, waarna de twistlocks worden losgekoppeld en de luchtvering vanuit de hoogste stand weer wordt teruggezet op het normale niveau. Dankzij de Euro 6-motoren van de Actros profiteert de Wim Bosman Groep niet alleen van € 4.500,- overheidssubsidie per truck, maar mogelijk ook van een gereduceerd Mauttarief op de Duitse tolwegen. De Wim Bosman Groep voegde ook vier Econic trekkers en één Econic bakwagen toe aan het wagenpark. Deze Econic trucks zijn uitgerust met een LNG aardgasmotor die dankzij deze lean burn motor (mager mengsel van aardgas) nagenoeg geen partikels en fijnstof uitstoot. Daarnaast ligt het geluidsniveau fors lager dan bij dieselmotoren. De cabine van de Econic is met een lage instap, prima zicht rondom, riante stahoogte en een vouwdeur rechts, zeer prettig voor de chauffeur. De Wim Bosman Groep zet deze vrachtwagens in voor transportwerkzaamheden in de Benelux.

Wim Bosman

De Wim Bosman Groep is in 1963 opgericht en in de jaren erna uitgegroeid tot één van Nederlands meest toonaangevende logistieke dienstverleners. In 2011 werd de Wim Bosman Groep overgenomen door Mainfreight, een wereldwijde logistieke dienstverlener met locaties in Australië, Nieuw-Zeeland, Azië, Amerika en Europa. Tegenwoordig werken er circa 1.600 medewerkers bij de onderneming, verdeeld over zeventien vestigingen. Tot de kernactiviteiten wordt onder meer Europees transport, logistieke oplossingen als warehousing en wereldwijde zee- en luchtvrachten gerekend. Het totale wagenpark van de Wim Bosman Groep bestaat uit meer dan 1.500 transporteenheden, waarvan ongeveer 350 vrachtwagens.