19
april
2016
|
02:00
Europe/Amsterdam

Eerste Duitse test met emissieloze vloot

  • Gemeente Stuttgart en logistiek bedrijf Hermes testen elektrische, lichte truck in dagelijkse praktijk

  • Het belang van elektrische trucks voor stedelijke distributietransport groeit

  • Daimler Trucks merk FUSO is toonaangevende fabrikant van gedeeltelijk en volledig elektrisch aangedreven lichte vrachtwagens

  • Portugal fleet-test 2015: operationele kosten tot 64 procent lager, Canter E-Cell bespaart € 1.000,- per 10.000 kilometer

Stuttgart – Vorige week startte de eerste Duitse test met een volledig emissieloze vloot van elektrische trucks. Om dit te realiseren werkt FUSO, een merk van Daimler Trucks, samen met de gemeente Stuttgart en logistiek bedrijf Hermes.

Vijf FUSO Canter E-Cells

De gemeente Stuttgart test over een periode van twaalf maanden vier zes tons FUSO Canter E-Cells in de dagelijkse praktijk. Twee voertuigen met hydraulische laadbakken worden gebruikt in de wegenbouw en landschapsarchitectuur. De andere twee Canter E-Cells zijn opgebouwd als bakwagen en worden ingezet voor gemeentelijke meubeltransporten en het transport van vuilnisbakken. Logistiek bedrijf Hermes neemt ook deel aan de test. Het bedrijf gebruikt een Canter E-Cell voor het transport van pakketpost in stedelijke gebieden. Als belangrijke Mercedes-Benz testpartner op het gebied van alternatieve aandrijvingen, heeft Hermes vaker bijstand verleend. Bijvoorbeeld bij het testen van de Vito E-Cell op pakketbezorgroutes in Berlijn en Hamburg. Hermes heeft als doel in 2020 de CO2-uitstoot van haar vloot te halveren. Hermes is al overgestapt op volledig elektrische leveringen in het centrum van Londen.

Toenemend belang van elektrische trucks voor stedelijk distributietransport

In aanwezigheid van de burgermeester van Stuttgart, Fritz Kuhn, werden de vijf op accu’s werkende FUSO Canters vorige week officieel overhandigd door Dr. Wolfgang Bernhard, lid van de raad van bestuur van Daimler AG en hoofd van Daimler Trucks and Busses en Marc Llistosella, president en CEO van de Mitsubishi FUSO Truck and Bus Corporation (MFTBC) en hoofd van Daimler Trucks Azië. Dr. Bernhard zei tijdens de ceremonie: "De verbrandingsmotor van vandaag is zeer efficiënt, milieuvriendelijk en bovenal schoon en zal – zonder goed alternatief voor langeafstandstransporten – nog lang blijven. Als het gaat om korte afstanden, zoals bij het stedelijke distributietransport, is de situatie anders. Hier zal een overstap naar elektrische trucks binnen een paar jaar tijd een technische en economische mogelijkheid zijn. Met deze test leveren we een kleine maar belangrijke bijdrage aan de stedelijke mobiliteit in Stuttgart. Daimler Trucks zit wat deze ontwikkelingen betreft in de voorhoede en neemt vandaag, samen met de gemeente Stuttgart en Hermes, een belangrijke stap op weg naar marktvolwassenheid".

Voor de burgermeester van Stuttgart, Fritz Kuhn, is de inzet van de Canter E-Cell een belangrijke test van emissievrije, lichte vrachtwagens in het stedelijk vervoer: "Duurzame mobiliteit is een speerpunt voor steden en elektrische mobiliteit is daarbinnen een belangrijk element. Hierin toont de gemeente Stuttgart hun voortrekkersrol. We hebben besloten een verandering in onze vloot door te voeren: alle nieuwe voertuigen gekocht door de gemeente zullen elektrisch zijn. Ik denk dat dit een duidelijk statement maakt. We zijn dan ook erg blij de Canter E-Cell in het dagelijkse stadsverkeer te kunnen testen."

Dirk Rahn, Managing Director Operations bij Hermes Logistics Group Duitsland, vertelt: "Daimler en Hermes vinden elkaar vanwege een lange traditie in het bevorderen van alternatieve aandrijvingen. Als pionier in de industrie, waren we een van de eersten die in de negentiger jaren de eerste elektrische voertuigen testten in realistische omstandigheden. Net zo trots zijn we erop dat we vandaag deze nieuwe elektrische 6-tons truck kunnen gebruiken voor onze pakketbezorging. Het project is een onderdeel van ons lange termijnprogramma voor klimaatbescherming, waarmee we van plan zijn om systematisch een halvering van de CO2-uitstoot van onze vloot in 2020 te realiseren. We zijn zeer verheugd dat we in Mercedes-Benz een gerenommeerde partner voor dit project hebben gevonden."

Portugal fleet-test 2015: operationele kosten tot 64 procent lager

FUSO deed eerder al ervaring met de volledig elektrische Canters op in Portugal in 2015. De Canter E-Cell bleek een groot succes in deze test met acht voertuigen. De truck werd niet alleen gebruikt door koeriers- en transportbedrijven, maar ook door lokale overheden en stedelijke tuinbouwbedrijven. Het koste ongeveer zeven uur om de accu’s te laden met een 230 volt / 32 ampere laadpunt, terwijl de tijd tot slechts één uur gereduceerd werd bij gebruik van een snellaadsysteem (390 V / 100 A).

De resultaten van deze praktische proef die een jaar duurde laten zien dat de voertuigen de test van het dagelijks gebruik in leveringen over korte afstanden en stadsvervoer doorstond. De actieradius van meer dan 100 kilometer van de Canter E-Cell bleek hoger dan de gemiddelde afstand die veel vrachtwagens in lichte distributietransport dagelijks afleggen. Op basis van de huidige kosten van diesel en elektriciteit in Portugal, drong de test de operationele kosten in vergelijking met een conventionele dieseltruck tot 64 procent terug.

Canter E-Cell bespaart € 1.000 per 10.000 km in Portugal

Marc Llistosella is ervan overtuigd dat de Duitse testvloot met de Canter E-Cell de resultaten van Portugal zal bevestigen: "Hoewel Duitsland en andere weersomstandigheden kent, zijn we er op basis van eerdere ervaringen van overtuigd dat de Canter E-Cell ook hier zichzelf zal bewijzen. De Canter zal ook laten zien dat de truck niet alleen milieuvriendelijk, maar ook economisch in gebruik is. De proef in Portugal zorgde voor een besparing van circa € 1.000,- per 10.000 kilometer vergeleken met een dieselmotortruck. Dit helpt ons om FUSO’s leidende rol op het gebied van elektrisch aangedreven bedrijfswagens te onderstrepen." FUSO is tevens de grootste fabrikant van gedeeltelijk elektrische lichte vrachtwagens. Ongeveer 3.000 FUSO Canter EcoHybrids zijn wereldwijd in gebruik.