02
juni
2010
|
02:00
Europe/Amsterdam

Eerste Mercedes-Benz Actros 5-asser als zwaar transport trekker in Nederland

Bergingsbedrijf Boots uit Hem had deze week de primeur met de ingebruikname van een Actros 5155 LS met Megaspace cabine. Dit is de allereerste Mercedes-Benz 5-asser in Nederland die wordt ingezet als zwaar transport trekker. Om deze af fabriek geleverde configuratie, mogelijk te maken, werden de specialisten van Mercedes-Benz Custom Tailored Trucks in Molsheim ingeschakeld.

Boots

Bergingsbedrijf Boots uit het Noord-Hollandse Hem heeft zich sinds de oprichting in 1979 gespecialiseerd in diverse vormen van berging-, hijs- en zwaar transportwerkzaamheden. Het familiebedrijf telt momenteel vijf medewerkers en heeft een wagenpark bestaande uit vier trekkers en twee bakwagens. Mercedes-Benz leverde hierin een bijdrage met een SK en drie Actros trucks.

Actros 5155 LS

Afgelopen week werd een vijfde Mercedes-Benz truck aan het wagenpark van Boots toegevoegd. Met deze Actros 5155 LS is de allereerste Actros 5-asser als zwaar transport trekker in Nederland in gebruik genomen. Deze truck is voorzien van luchtvering op de achterassen en is technisch geschikt voor een GVW van 51,5 ton en een treingewicht van 120 ton. Mercedes-Benz Custom Tailored Trucks in Molsheim heeft het chassis van een af fabriek geleverde 4-assige Actros verlengd en voorzien van een originele vijfde Mercedes-Benz as. Bergingsbedrijf Boots had bij Mercedes-Benz bedrijfswagendealer Gomes Wognum de wens uitgesproken om een zo wendbaar mogelijk luchtgeveerd, 5-assig voertuig op te bouwen. Daarom zijn zowel de voorste twee assen als de achterste as stuurbaar. Bovendien sprak men de voorkeur uit voor een Megaspace cabine en ook die wens is dankzij de goede onderlinge samenwerking tussen de afdeling Sales Engeneering van Mercedes-Benz Nederland B.V. en bedrijfswagendealer Gomes Wognum gerealiseerd.

Multifunctioneel

De Actros trekker heeft zowel een vangmuil als een schuifschotel zodat het voertuig kan worden ingezet voor het trekken van opleggers, diepladers en aanhangwagens. Hierdoor kan Boots naast het bergen van gestrande voertuigen ook zware objecten zoals landbouwvoertuigen en machines vervoeren. De firma De Jong IJmuiden heeft achter de Megaspace cabine een 130 tonmeter Fassi kraan met lier gemonteerd. Deze is tot 19,60 meter uitschuifbaar waarbij de uitgeschoven kraan nog tot 3.680 kilogram kan tillen. Voor extra stabiliteit bij hijswerkzaamheden kunnen zowel voor als achter stempels worden uitgeschoven. De twee olietanks van de kraan zijn achter de cabine boven elkaar geplaatst. Hierdoor is er ruimte ontstaan om de uitlaatdemper van de Actros zo ver mogelijk naar voren te monteren.

Goede samenwerking

Vaste mobiliteitspartner Gomes neemt, net als bij alle andere Mercedes-Benz voertuigen in het wagenpark van Boots, ook de periodieke reparatie en onderhoudswerkzaamheden voor zijn rekening. De Mercedes-Benz bedrijfswagendealer en het bergingsbedrijf werken echter op meerdere gebieden intensief met elkaar samen. Zo wordt Boots altijd ingeschakeld wanneer in binnen- en buitenland bedrijfswagens stranden. Boots zorgt er dan voor dat deze voertuigen snel naar de Gomes werkplaats in Wognum worden getransporteerd.