25
februari
2010
|
01:00
Europe/Amsterdam

Eerste Mercedes-Benz Unimog U 20 met Euro 5-motor voor OBA Bulk Terminal Amsterdam

Met de onlangs afgeleverde Mercedes-Benz Unimog U 20 heeft OBA Bulk Terminal Amsterdam de primeur, deze karakteristieke alleskunner is de eerste U 20 met Euro 5-motor in Nederland. Het vermogen en de robuustheid in combinatie met de compacte buitenafmetingen maken het model ideaal voor het Amsterdamse overslagbedrijf.

OBA Bulk Terminal Amsterdam

De kernactiviteit van OBA Bulk Terminal Amsterdam bestaat uit het overslaan van onder meer graan, mineralen en ruwe grondstoffen zoals kolen. Energiecentrales in Nederland, Duitsland en Engeland zijn vaste klanten van het overslagbedrijf. Maar ook in de staalindustrie heeft OBA Bulk Terminal Amsterdam klandizie. Ruim 115 medewerkers verwerken dagelijks ca. 100.000 ton grondstoffen. Hiervoor heeft men de beschikking over een brede range van machines, kranen en loaders. Maar ook Mercedes-Benz levert met drie Unimogs een bijdrage aan de mobiliteit van het bedrijf. Onlangs werd een vierde Unimog (Universal Motor Gerät) aan het wagenpark toegevoegd. Een absolute primeur omdat OBA Bulk Terminal Amsterdam de allereerste U 20 met Euro 5-motor in Nederland in gebruik heeft genomen.

Unimog U 20 als smeerwagen

Na de 1000-serie en de 100-serie werd in 2008 de 10-serie geïntroduceerd. Met de Mercedes-Benz Unimog U 20 wordt het aanbod in het compactere segment verder aangevuld. OBA Bulk Terminal Amsterdam heeft een aantal smeertechnici in dienst die onder meer zorgdragen voor het smeren van installaties en het bijhouden van olieniveau’s van tanks en tandwielkasten. De nieuwe Unimog U 20 zal daarom als ‘smeerwagen’ op het terrein worden ingezet. Deze kan dankzij de karakteristieke eigenschappen uitstekend uit de voeten in de moeilijk begaanbare terreinen van het overslagbedrijf. Ook het riante zicht vanuit de cabine, die plaats biedt aan drie inzittenden, wordt in het kader van de veiligheid als zeer prettig ervaren. Door de bescheiden totaallengte van 4,94 meter bedraagt de draaicirkel slechts 12,8 meter. OBA Bulk Terminal Amsterdam had een lijst aan wensen bij de bedrijfswagenspecialisten van Mercedes-Benz Nederland en Stern Auto in Amsterdam neergelegd. Naast de robuustheid en compacte buitenafmetingen was het voor het overslagbedrijf bijzonder van belang dat het voertuig in het terrein probleemloos 3 ton aan aanhangers kon trekken. Dat de keuze op de Unimog zou vallen, was eigenlijk geen punt van discussie. Maar over de uitvoering liet men zich graag door de specialisten adviseren.

Praktische primeur

Deze Unimog U 20 is de eerste in Nederland die is afgeleverd met een Euro 5-motor. De 114 kW / 150 pk sterke OM904LA is goed voor een topsnelheid van 89 km/u op een verharde weg. Om aan de Euro 5-norm te voldoen is de Unimog U 20 uitgerust met BlueTec technologie. Wat de Unimog van de conventionele vierwielaangedreven bedrijfswagens onderscheidt, zijn het korte laddervormige chassis en de portaalassen met grote bodemvrijheid voor inzet in moeilijk begaanbaar terrein. Het voertuig is daarmee ideaal voor de inzet van OBA Bulk Terminal Amsterdam.