09
december
2014
|
01:00
Europe/Amsterdam

Eerste twaalf Mercedes-Benz Actros trekkers voor Leen Bakker na test met vijf merken

  • Mercedes-Benz Actros nam het in vergelijkingstest op tegen vier andere truckmerken

  • Leen Bakker zeer tevreden over PPC en FleetBoard

Leen Bakker, een Nederlandse keten van meubel- en interieurwinkels, nam recent de laatste Mercedes-Benz Actros 1842 LS trekkers uit een order van twaalf in gebruik. Het veertien eenheden tellende wagenpark van de winkelketen bestaat nu grotendeels uit Mercedes-Benz trekkers. Alvorens tot aankoop over te gaan, reed Leen Bakker demo-tests met vijf verschillende merken op hetzelfde traject met dezelfde chauffeurs. Gemiddeld bleek de Actros zo’n 12,5% zuiniger dan zijn concurrenten.

Uitvoerige test

Leen Bakker ging voor de vervanging van het overgrote deel van het wagenpark op zoek naar trucks met zowel een laag verbruik als een hoog gebruiksgemak en comfort voor de chauffeurs. Het bedrijf testte naast de Mercedes-Benz Actros de trucks van vier andere grote truckmerken. Ewald Vogel, Hoofd Transport Leen Bakker: “Waar het verbruik van de overige vrachtwagens net onder of boven de 1 op 4 zat, bleek de Actros veruit de zuinigste met een verbruik van 1 op 4,5. De trucks worden in een tweeploegendienst ingezet voor het bevoorraden van onze vestigingen door de hele Benelux en leggen hierbij zo’n 200.000 kilometer per jaar af. Je kunt je voorstellen dat een besparing van 12,5% dan zeer aanzienlijk is.” Naast verbruik was een ander aandachtspunt tijdens de test gebruik. Chauffeurs letten tijdens de test op rijgedrag, comfort in de cabine, en het bedieningsgemak van de instrumenten. Ook op dat vlak kwam de Actros als beste uit de test.

PPC en FleetBoard grote pluspunten

Alle trekkers zijn naast verschillende innovatieve veiligheidssystemen uitgerust met Predictieve Powertrain Control (PPC), waarmee de aandrijflijn van de trucks automatisch rekening houdt met aankomende stijgingen en dalingen in de weg, om zo nog eens enkele procenten besparing te realiseren. Ewald Vogel: “Onze vrachtwagens rijden regelmatig wat dieper België in. Wat opvalt is dat het verbruik in het heuvelachtige landschap daar dankzij PPC nauwelijks toeneemt.”  Alle trekkers zijn uitgerust met het volledige pakket aan FleetBoard-modules dat Mercedes-Benz biedt. Vogel: “Het kunnen monitoren van onze vrachtwagens en het rijgedrag van onze chauffeurs met dit systeem is voor ons een groot pluspunt. Al doen onze chauffeurs het nu al fenominaal met een gemiddeld rijstijlcijfer van 9,5. De professionele manier waarop bedrijfswagendealer Rüttchen en Mercedes-Benz Fleetsales dit traject zijn aangegaan was uitstekend. We worden – onder andere met de Actros en met Mercedes-Benz telematicssysteem FleetBoard, maar ook met de chauffeurstraining en de R&O – uitstekend ondersteund op het gebied van Total Cost of Ownership.” De trekkers zijn in gebruik genomen inclusief een reparatie- en onderhoudscontract bij de dealer.

Ook uitstraling een punt van aandacht

Leen Bakker introduceerde in oktober dit jaar een volledig nieuwe huisstijl. Het compleet gemoderniseerde wagenpark in de nieuwe huisstijl past daarbij. Ewald Vogel: “Al tijdens de test sprong de Actros eruit door zijn uitstraling. Vanwege de afwerking van de cabine, maar zeker ook vanwege het karakteristieke exterieur. De vrachtwagens zien er uitstekend uit in de nieuwe huisstijl. Daar hebben we al veel reacties op gehad.” Nu het volledige wagenpark van de meubelgigant naar Euro 6 is vernieuwt, start Leen Bakker het Lean and Green traject, omdat ook het terugdringen van emissie een speerpunt is. Tevens neemt men in december aanstaande twee 8 meter trailers in gebruik waarna twee van de Actros trekkers met een 13,60 meter en een 8 meter trailer ingezet zullen worden als LZV om zo het verbruik en de uitstoot nog verder terug te dringen.