29
juni
2020
|
12:28
Europe/Amsterdam

Eerste twee FUSO eCanters voor Traffic Service Nederland

Volledig elektrische voertuigen voor de inzet in binnenstedelijke gebieden van Rotterdam en Amsterdam

FUSO eCanter met open laadbak toont zich in de praktijk als duurzaam alternatief

Afgelopen week heeft Traffic Service Nederland twee FUSO eCanters in gebruik genomen. De specialist uit Oss die met diensten en producten invulling geeft aan tijdelijke verkeerssituaties, draagt met de volledig elektrische voertuigen bij aan CO2-reductie in de binnenstedelijke gebieden van Rotterdam en Amsterdam.

Twee eCanters met open laadbak

Om de veiligheid en doorstroming bij tijdelijke en permanente verkeerssituaties te garanderen, worden de medewerkers van Traffic Service Nederland ingezet voor het plaatsen van verkeersmaatregelen. Recentelijk werden de eerste twee FUSO eCanters aan het wagenpark toegevoegd. Manager Materieeldienst Peter Smulders: "Wij sturen al jaren actief op onze CO2-footprint. De twee eCanters passen perfect in dat duurzame plaatje. Voor onze logistieke organisatie in de binnensteden van Rotterdam en Amsterdam hebben we deze elektrische FUSO's voorzien van een open laadbak met aangepaste laadvloer. Hierin kunnen bakens, tijdelijke verkeerslichten en borden zonder kans op beschadiging en op een aerodynamische manier vervoerd worden. Onze chauffeurs hebben een uitgebreide instructie gekregen en zo verwachten we ons dagelijkse werk, zonder tussentijds bijladen, te kunnen doen. Ondanks dat we niet exact becijferd hebben wat we aan CO2-besparing realiseren, hebben we hoge verwachtingen van de eCanter." De twee eCanters zijn een duurzame toevoeging aan het circa 150 eenheden tellende bedrijfswagenpark.

Duurzaam alternatief

Nederlandse klanten als Traffic Service Nederland die een FUSO eCanter in gebruik nemen, kiezen voor een groen alternatief. Hoewel de compacte 7,5-tons truck uitblinkt in stedelijke distributie, is de inzet van het elektrische voertuig zeer divers. Bij de keuze voor de elektrische truck van FUSO spelen verschillende factoren, zoals geluids- en emissiebeperking en verduurzaming van het wagenpark, een rol.

De FUSO eCanter is de eerste lichte vrachtwagen die lokaal emissievrij rijdt en daarbij geen geluidsoverlast veroorzaakt. De eCanter is ontwikkeld door Mitsubishi FUSO Truck & Bus Corporation (MFTBC) en wordt voor de Europese markt geproduceerd in Tramagal, Portugal.

Doordachte en bewezen techniek

De FUSO eCanter heeft een wielbasis van 3.400 mm die ervoor zorgt dat het voertuig dankzij de kleine draaicirkel goed uit de voeten kan in binnenstedelijk gebied. Met een GVW van 7.490 kilogram heeft de FUSO eCanter, afhankelijk van de opbouw en inzet, een laadvermogen tussen de 3.500 en 4.000 kilogram. De elektrische aandrijflijn van het voertuig bevat zes hoogspanningslithium-ion batterijen met 420 V en 82 kWh (13,8 kWh per stuk). De eCanter is daarmee niet alleen milieuvriendelijk maar ook economisch in gebruik. Volgens verschillende tests kan de FUSO eCanter zorgen voor een besparing op de brandstofkosten van ongeveer € 1.000 euro per 10.000 kilometer in vergelijking met een dieselmotortruck.

De elektrische aandrijving op de achteras wordt mogelijk gemaakt door de krachtige permanente elektromotor met een indrukwekkend vermogen van 129 kW (176 pk) en een koppel van 390 Nm. Daarmee versnelt de 7,5-tonner bijna als een personenwagen en is het koppel al beschikbaar vanaf stilstand. De maximale snelheid van de eCanter is begrensd, zoals bij alle voertuigen in deze gewichtscategorie. De accu's maken een bereik van 100 kilometer mogelijk en overtreffen daarmee in veel gevallen de dagelijkse afstand in het lichte distributieverkeer. Het kost ongeveer negen uur om de accu's te laden met 7,4 kW, terwijl de tijd tot anderhalf uur gereduceerd wordt bij gebruik van een snellaadsysteem (50 kW).

De FUSO eCanter is standaard uitgerust met ABS, ESP en Lane Departure Warning System (LDWS) veiligheidssystemen. Aan het gemak van de chauffeur is ook gedacht door het voertuig te voorzien van elektrische raambediening, radio, navigatie en een extra display. Om het voor hen in de zomermaanden zo comfortabel mogelijk te maken is de eCanter voorzien van airconditioning. De eCanter biedt met deze inmiddels bewezen techniek een solide basis voor een transportinzet van verschillende klanten. Ook de opbouwvriendelijkheid van de FUSO eCanter zorgt voor veel flexibiliteit in de configuratie. FUSO valt net als Mercedes-Benz onder de vlag van Daimler. Mercedes-Benz truckdealers in Nederland staan garant voor een fijnmazig dealernetwerk voor onderhoud en reparatie van de eCanter.

Traffic Service Nederland

Met circa 350 collega's werkt Traffic Service Nederland dagelijks aan de veiligheid en doorstroming van het verkeer. Het bedrijf levert alle diensten en bijbehorende producten voor de invulling van tijdelijke verkeerssituaties. Veiligheid, doorstroming en bereikbaarheid zijn het doel. Traffic Service Nederland werkt met eigen mensen en materieel waardoor naast efficiëntie ook flexibiliteit geboden wordt. Met acht vestigingen is de dienstverlening van Traffic Service Nederland in het hele land beschikbaar. Veel aandacht gaat binnen het bedrijf uit naar Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Door actief te sturen op CO2-reductie, heeft men de hoogste trede (vijfde) van de CO2-prestatieladder bereikt.