08
maart
2012
|
01:00
Europe/Amsterdam

Euro 6 centraal bij Mercedes-Benz trucks op de BedrijfsautoRAI 2012

Tijdens de BedrijfsautoRAI 2012 die van dinsdag 17 tot en met zaterdag 21 april in het Europacomplex van de Amsterdam RAI wordt georganiseerd, presenteert Mercedes-Benz op de stand in de Europahal het producten- en dienstenpakket voor trucks.

Op de stand voor trucks toont Mercedes-Benz een greep uit het meest innovatieve leveringsprogramma. Zo zal er veel aandacht uitgaan naar de nieuwe Euro 6 motoren voor de Actros , de Atego BlueTec Hybrid en een Actros in WideSpread-configuratie. De nieuwe Actros - Truck of the Year 2012 – zal gepresenteerd worden in een FuelDuel uitvoering en krijgt een centrale plaats op de stand. Daarnaast worden de thema's innovatie, rijeigenschappen, comfort, veiligheid en natuurlijk rendement toegelicht op de stand. Voor de transportsector is het begrip Total Cost of Ownership ( TOC) een steeds zwaarwegendere factor. Dat thema wordt ondermeer onderbouwd met een opengewerkte Euro 6-motor die de innovatieve motortechniek van Mercedes-Benz aantoont. Ook op het BedrijfsautoRAI Buitenpark is Mercedes-Benz vertegenwoordigd met diverse activiteiten: men kan er rijden op een uitgezet terreinparcours met een terreinvaardige Actros. Ook kan het publiek kennismaken met de Atego BlueTec Hybrid. Daarnaast geeft TruckStore acte de présence om geïnteresseerden te informeren over het aanbod gebruikte trucks met bijbehorend dienstenpakket.

Trendsetter: de Euro 6-emissienorm.

Europese truckfabrikanten doen grote investeringen om zich voor te bereiden op de invoering van de Euro 6-emissienorm die begin 2014 wettelijk verplicht wordt. Het voordeel van de Euro 6-motor is dat de uitstoot van schadelijke stoffen op een nog nauwelijks meetbaar niveau is aangeland. Het volledig nieuwe truckconcept vangt de nadelen van de complexe uitlaatgasreiningssystemen op, of overcompenseren deze zelfs. De nieuwe Mercedes-Benz Actros met de Euro 6 motor is de eerste truck van deze compleet nieuwe lijn en loopt dus verder op de zaken vooruit. Dit wordt onder meer gerealiseerd met een geoptimaliseerde aandrijflijn met zuinige, efficiënte motoren, korte schakeltijden, een op de inzet afgestemde achterasoverbrenging en lage wrijvingsverliezen. Daarnaast is ook de aerodynamica verbeterd.

Bewezen zuinigheid

Ook op het gebied van zuinigheid en de daarbij gepaarde CO2-uitstoot heeft de nieuwe Actros een enorme sprong gemaakt. Tijdens de Record Run 2011 reden drie vol beladen Actrossen 10.000 km tussen Rotterdam en het Poolse Stettin, een van de drukste autoroutes van Europa. Twee nieuwe Actrossen met Euro 5- en Euro 6-motor namen het op tegen de huidige Actros met Euro 5. De Actros Euro 6 was 4,5% zuiniger dan de huidige Actros met Euro 5. De nieuwe Actros Euro 5 deed het nog beter en was zelfs 7,6% zuiniger. Hiermee heeft Mercedes-Benz wederom een belangrijke troef in handen als het gaat om de Total Cost of Ownership gedurende de inzetperiode. In 2010 startte Mercedes-Benz onder de naam Fuel Duel een zuinigheidsoffensief bij transportondernemers. Mercedes-Benz bedrijfswagendealers stelden vervoerders voor een praktijktest een Actros (320 kW/440 pk) ter beschikking voor een periode van drie tot vier weken. Met het op de Actros standaard telematicasysteem FleetBoard werd het voertuig nauwkeurig gevolgd en de resultaten bevestigd. Mercedes-Benz gaat de Fuel Duel dit jaar met de nieuwe Actros continueren.

De ultieme chauffeurstruck

De nieuwe Actros is leverbaar met maar liefst vier cabines: ClassicSpace, StreamSpace, BigSpace en GigaSpace. Bestuurders zitten in de nieuwe Actros op volledig nieuw ontwikkelde stoelen die voor extra comfort zorgen. De chauffeurswerkplek in zijn algemeen is bijzonder ergonomisch vormgegeven en als het ware om de chauffeur heen gebouwd. Daarin staat het nieuwe, goed afleesbare combi-instrument centraal.

Chauffeurs ervaren de nieuwe Actros dan ook als een echte chauffeurstruck. Daarnaast kunnen de cabines door middel van de interieurconcepten Style-Line of Home-Line en een groot aantal opties nog verder op de individuele wensen worden afgestemd, zodat er niets te wensen overblijft als het gaat om comfort, ruimte en uitrusting.

De nieuwe Actros: Truck of the Year 2012

Eind vorig jaar werd de nieuwe Actros bekroond tot Truck of the Year 2012. De constante innovaties en hoge investeringen van Mercedes-Benz zijn door de Europese vakjury zeer positief beoordeeld. De 21-koppige jury prees de nieuwe Actros om zijn zuinigheid en duurzaamheid, rijdynamiek en comfort. Bovendien werd het uitgebreide motorenprogramma met Euro 5, EEV en Euro 6 krachtbronnen hoog aangeschreven. De titel Truck of the Year wordt jaarlijks uitgereikt aan de vrachtauto die de grootste bijdrage heeft geleverd op het gebied van zuinigheid, emissies, veiligheid, rijdynamiek, ergonomie en comfort. De nieuwe Actros behaalde een totaal van 161 punten en liet daarmee de nummer twee, de Tatra Phoenix (67 punten) en de nummer drie, de Scania Euro 6 (50 punten) ver achter zich. Met deze titel neemt de Actros het spreekwoordelijke stokje over van de Atego die in 2011 tot Truck of the Year werd bekroond. De Actros werd in 1997, 2004 en 2009 ook bekroond tot Truck of the Year. De nieuwe Actros is in alle opzichten écht nieuw. Rendement, rijdynamiek en comfort voor de chauffeur waren de belangrijkste prioriteiten bij de ontwikkeling. Deze Actros beschikt dan ook over een nieuwe range cabinevarianten, een compleet nieuw chassis, een nieuwe wielophanging, aandrijflijn en een opvallend en stoer design met kenmerkende grill en lichtunits. Verder valt de truck op door zijn superieure en veilige weggedrag. Dit komt door een breder en nog torsiestijver chassis. Ook beschikt de truck over een nieuwe stuurinrichting voor een directer en scherper stuurgedrag. Op het nieuwe model debuteert de unieke afstandsassistent met Stop and Go-functie. Dit systeem regelt volautomatisch het accelereren en remmen bij stremmend verkeer.

Dit maakt met name stadsverkeer en filerijden veel makkelijker en veiliger. Het nieuwe Mercedes-Benz vlaggenschip laat verbluffende resultaten zien op het gebied van brandstofverbruik en CO2-uitstoot. Dit werd afgelopen zomer nog aangetoond in een 10.000 kilometer tellende praktijktest. In combinatie met de lange onderhoudsintervallen toont de nieuwe Actros zich voor veel transportondernemers een rendabele investering.

Actros WideSpread

Sinds een jaar is de Mercedes-Benz Actros af fabriek leverbaar met een WideSpread-chassis. Het leveringsprogramma omvat drie-, vier- en vijfassige modellen met respectievelijk 6x4- of 6x6-, 8x4- of 8x8- en 10x4 of 10x8-aandrijving. Ook is het bekende V6- en V8-motorgamma met alle vermogens van 320 tot 600 pk beschikbaar. Met de leverbare wielbasis en het uitgebreide optieprogramma is zo voor elke inzet de juiste Actros WideSpread beschikbaar. Mercedes-Benz speelt met deze oplossing nog beter in op de behoeften van de Nederlandse bouwsector. Het optimaliseren van de transportprestaties van de trucks zijn in het kader van efficiëntie voor deze branche van het grootste belang. De Nederlandse wet staat voor bouwvoertuigen hogere aslasten toe mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Wanneer de afstand tussen de twee achterassen van een tandemstel minimaal 1.800 mm bedraagt, worden deze beschouwd als afzonderlijke assen en bedraagt het wettelijke draagvermogen 23 ton (2 x 11,5 ton) in plaats van 19 ton (2 x 9,5 ton). In combinatie met de 10 tons vooras(sen) wordt het totaal toelaatbare voertuiggewicht en laadvermogen aanzienlijk verhoogd. Bovendien zijn de karaktertrekken terreinvaardigheid en wendbaarheid de Actros WideSpread op het lijf geschreven. Het vergroten van de transportprestaties van de truck draagt in grote mate bij aan het rendement voor ondernemers in de bouwsector. Het leveringsprogramma van de WideSpread is gebaseerd op de beproefde componenten van de Actros bouwvoertuigen en de kennis en ervaringen van de ingenieurs van Mercedes-Benz. Dat betekent dat ook alle Actros WideSpread varianten volgens de strenge fabriekseisen zijn getest en aan alle kwaliteitseisen voldoen. Hierdoor profiteert de klant met de WideSpread van onder meer de volledige productaansprakelijkheid en fabrieksgaranties. De Actros WideSpread kenmerkt zich door zijn doordachte techniek. Zo zijn de laatste twee assen uitgerust met de Dynamic Truck and Trailer Suspension (DTS).

Dit is een elektronisch geregelde hydropneumatische vering, waarbij de kracht wordt overgebracht door middel van hydraulische cilinders en de vering die plaatsvindt door stikstofaccumulatoren. De laatst aangedreven starre as is voorzien van Electronic Truck Steering (ETS): een elektronisch geregeld, snelheidsafhankelijk stuursysteem dat deze as tot een snelheid van 45 km/h mee laat sturen. Dit levert een kortere draaicirkel en meer wendbaarheid op, alsmede minder wrijving.

Om de stabiliteit op hogere snelheid te waarborgen, stuurt de as boven de 45 km/h niet meer mee. De WideSpread kent met onder meer een centreerstand, niveauregeling, kipperbeveiliging en een waterpasdwarsregeling nog een aantal zeer praktische functionaliteiten.

Atego BlueTec Hybrid

Wanneer het gaat om technologische ontwikkelingen op het gebied van rendement, milieu en veiligheid, heeft Mercedes-Benz bewezen voorop te lopen. De Atego BlueTec Hybrid, de eerste zware hybride distributietruck in serieproductie, is daar een sprekend voorbeeld van. Een 12 tons bakwagen met 220 pk sterke EEV-dieselmotor en Telligent Automaat vormt de basis voor de Atego BlueTec Hybrid. Hieraan is een 44 kW sterke E-motor met bijbehorende accu toegevoegd. Deze is parallel geschakeld aan de dieselmotor waardoor beide motoren gelijktijdig kunnen zijn ingeschakeld. De Atego BlueTec Hybrid rijdt tot maximaal 60 km/h elektrisch waarbij de dieselmotor altijd stationair op de achtergrond meedraait, zodat de nevenaggregaten worden aangedreven. De remenergie van het voertuig die normaal gesproken verloren gaat, wordt opgeslagen in de accu en wordt daarmee weer beschikbaar bij het optrekken van de Atego. Hiervoor beschikt het voertuig over een hoog voltage lithium-ion accu van een nieuwe generatie. Het grote voordeel van deze accu is de enorme gewichtsreductie tot slechts 110 kilogram. Het sinds enkele jaren leverbare motor start-stopsysteem (MSS) werd voor de hybridevariant van de Atego verder geoptimaliseerd. De brandstofbesparing en de daarmee gepaard gaande CO2-reductie ligt gemiddeld tussen de 10 en 15 procent. De Atego BlueTec Hybrid bezit de Europese typegoedkeuring voor in serie geproduceerde voertuigen. Daarmee had Mercedes-Benz als truckfabrikant de primeur. Het hybridesysteem verzorgt zich bovendien geheel zelf en heeft in het dagelijks gebruik totaal geen externe functies nodig zoals bijvoorbeeld voor het opladen van de accu. Daarmee is volledige flexibiliteit in het gebruik gegarandeerd. Tijdens de BedrijfsautoRAI zal er speciale aandacht uitgaan naar vijf organisaties die de Atego BlueTec Hybrid in het wagenpark hebben opgenomen.