03
november
2010
|
01:00
Europe/Amsterdam

Fuel Duel: Mercedes-Benz zet zuinige truckers in het zonnetje

Bij wegrestaurant Kanters in Moerdijk stond onlangs een traktatie klaar voor de bestuurders van een Mercedes-Benz Actros-truck. Zij rijden namelijk in de zuinigste truck ter wereld. Hoeveel brandstof ze precies besparen, is mede afhankelijk van hun rijstijl.

Als dank voor hun inzet werden ze in Moerdijk opgewacht met een kop warme erwtensoep en een thermoskan koffie. Vervoerders die ook willen ervaren hoe weinig brandstof de Actros verbruikt, kunnen het Fuel Duel aangaan. Mercedes-Benz biedt transportbedrijven met het Fuel Duel de mogelijkheid om de Actros een paar weken uit te proberen.

Het verbruik van een truck wordt beïnvloed door de inzet en het rijgedrag van de chauffeur. Maar ook de keuze voor het juiste voertuig en de configuratie ervan is zeer bepalend. De Actros heeft in verschillende tests bewezen de beste in zijn klasse te zijn. De vrachtwagen is vanwege zijn zuinigheid zelfs opgenomen in het Guinness Book of Records.

Verlaging brandstofverbruik

Mercedes-Benz biedt transportondernemers sinds augustus de mogelijkheid om zelf te ervaren hoe zuinig de Actros is. Bij de Mercedes-Benz bedrijfswagendealers staan Actros Fuel Duel-voertuigen klaar. Bij de aflevering van het demovoertuig in het wagenpark van de vervoerder krijgt de chauffeur een instructie van de dealer want de chauffeur is en blijft immers een bepalende factor in het terugdringen van het brandstofverbruik. Hij krijgt dan ook uitgebreide informatie over de technische mogelijkheden van het voertuig, evenals praktische rijstijltips om het maximale uit de Actros te halen.

Zuinige cijfers

Het telematicasysteem FleetBoard Voertuigmanagement, dat tegenwoordig standaard op elke Actros wordt geleverd, biedt gedetailleerde informatie over het brandstofverbruik van de Actros, de slijtage en de rijstijl van de chauffeur. Hiermee worden de cijfers gedurende de Fuel Duel-periode inzichtelijk gemaakt. De dealer analyseert samen met de chauffeur de gegevens om de inzet van het voertuig verder te optimaliseren en het brandstofverbruik zo laag mogelijk te houden. Bij een jaarkilometrage van 150.000 en de huidige dieselprijs levert 1% besparing al ruim
€ 500 per jaar op.