18
december
2023
|
11:30
Europe/Amsterdam

Hoge scores: winnaars Daimler Truck Drivers’ League 2023 bekend

De Fleetboard Drivers’ League van Daimler Truck kent ook dit jaar weer veel winnaars. Op het Mega Trucks Festival in de Brabanthallen werden de prijzen uitgereikt. In deze competitie gingen duizenden chauffeurs in teamverband voor het best mogelijke rijgedrag. Dit werd nauwkeurig gemonitord middels Fleetboard: het telematicasysteem van Daimler Truck. Mark Steenbeek is Consultant Digital Solutions bij Daimler Truck Nederland. Hij vertelt: “Je ziet dat veel beroepschauffeurs in Nederland hun rijgedrag heel serieus nemen. Dat is een mooie ontwikkeling. Eén van de winnaars, een chauffeur van Heemskerk Flowers, haalde net als vorig jaar, de hoogste score voor het rijgedrag.” 

  • Deelnemende teams halen cijfer op basis van rijgedrag chauffeurs. Het cijfer wordt samengesteld met data vanuit Fleetboard Inzetanalyse.
  • Ook dit jaar was er weer de Champions League competitie: speciaal voor ervaren deelnemers en oud-winnaars.
  • Het competitie-element geeft erkenning aan het vak van beroepschauffeur en bespaart in brandstof, uitstoot en schades.

Dit jaar vond de Drivers’ League voor de 18e keer plaats. Mark Steenbeek: “De competitie is nog even populair als voorgaande edities. Dit jaar deden er bij elkaar een kleine 3.000 chauffeurs mee in de maanden september, oktober en november. We reiken prijzen uit aan de beste chauffeur en ook aan het best scorende bedrijf. Elk team heeft als coach de connectiviteits-specialist van de Mercedes-Benz trucks-dealer waarmee de organisatie zakendoet.”

De deelnemers van de Drivers’ League doen hun best om een zo hoog mogelijk cijfer te halen voor hun rijgedrag. “De data vanuit Fleetboard gebruiken we om tot de scores te komen. Hierbij kijken we onder andere naar acceleratie, anticiperen en het optimaal gebruikmaken van de functionaliteiten van de truck. Denk hierbij bijvoorbeeld aan uitrollen en gebruikmaken van Predictive Powertrain Control. Onze telematica-software houdt ook rekening met zaken als de inzet van de truck, het totaalgewicht en de route”, vertelt Mark Steenbeek.

Champions League

 Net als in 2022 waren er dit jaar prijzen te winnen in twee categorieën. Steenbeek: “We hadden de Super League en de Champions League. Bij deze laatste kun je als team meedoen als je in eerdere jaren ook al hebt deelgenomen als team en zelfs een podiumplaats wist te behalen. We hebben een categorie voor zowel het best scorende bedrijf als de best scorende individuele chauffeurs. Het meest bijzondere deze editie? We hebben heel veel nieuwe bedrijven mogen verwelkomen dit jaar. En wellicht zijn ze nu niet in de prijzen gevallen maar ze weten wel waaraan ze moeten werken om volgende editie op het podium te komen.”

Meerdere titels geprolongeerd

 In de Super League was bij de bedrijven Starmans uit Kerkrade de beste.  Steenbeek: “Dit bedrijf, gecoacht door Guido Theis van Smeets Autogroep, haalde de beste teamscore: 9,65. De beste chauffeur reed voor JR Transport met score 9,68. Dit zijn echt hoge cijfers die je alleen haalt als er alles aan doet om optimaal te rijden.”

De Champions League werd – net als vorig jaar – op bedrijvenniveau gewonnen door Samskip (9,71). De beste chauffeur in deze categorie kwam van het team van Heemskerk Flowers en ook dat was in 2022 al zo. De nummers 2 en 3 zijn respectievelijk Braas Brood en Banket en Leen Bakker. Steenbeek: “Mooi om te zien dat de winnende teams van vorig jaar zo hun best deden om hun titel te prolongeren. En met resultaat. Dit is zeker niet vanzelfsprekend, maar getuigt van doorzettingsvermogen.”

Onder dit bericht staat een overzicht van de top 3 in beide categorieën op bedrijfs- en chauffeursniveau, alsook de Sterkste Stijgers.

Tips direct opgevolgd

Het deelnemersveld was ook dit jaar bijzonder fanatiek. Mark Steenbeek vertelt: “Via e-mail gaven we de deelnemers periodieke updates met tussenstanden. Daar staan dan ook meteen handige tips bij om een nóg hogere score te halen. Het is mooi om te zien dat die tips dan direct ter harte werden genomen. Dat kun je terugzien in de data. In de top 5 waren er gedurende de competitie steeds verschuivingen. En zo zie je maar: het competitie-element helpt chauffeurs en bedrijven om serieus bezig te zijn met rijgedrag; met extra efficiency als gevolg. Daarbij is het een mooie vorm van erkenning voor het vak van de beroepschauffeur.”

Tijdens de prijsuitreiking op het Mega Trucks Festival kregen de winnaars de oorkondes uitgereikt. Hierover zegt Steenbeek: “Het Mega Trucks Festival is een feestje, een écht chauffeursevenement. Daarom het perfecte podium om de winnende chauffeurs in het zonnetje te zetten! ”

Minder brandstof en schades

 Ook deelnemers die dit jaar niet in de prijzen vielen, winnen iets met deze competitie. Mark Steenbeek: “Wanneer je serieus bezig bent met je rijstijl, dan haal je het beste uit de truck. Alle slimme systemen benut je immers optimaal. Tegelijkertijd rijd je ook het meest ontspannen, terwijl je brandstofverbruik zo’n 5 procent lager uitkomt dan bij een gemiddelde rijstijl. Deze manier van rijden scheelt daarbij behoorlijk in bijvoorbeeld de uitstoot en schades. Ook prettig: wanneer je je als weggebruiker voorbeeldig gedraagt, ben je ook een waardig visitekaartje voor het bedrijf waarvoor je rijdt!”

 Over Fleetboard

De data die zijn gebruikt in deze competitie zijn gebaseerd op de Inzetanalyse in Fleetboard: het telematicasysteem in trucks van Mercedes-Benz. De software zamelt data in over acceleratie, remmen, anticiperend rijden en meer. Het systeem kan daarbij zien of de chauffeur goed op de hoogte is van de route en of hij of zij de rijstijl aanpast aan de omgeving. Fleetboard geeft eveneens inzicht in het toepassen van slimme technologieën in de truck, zoals de slimme cruise control PPC.

Met Fleetboard kun je de efficiëntie van het wagenpark verhogen, kosten besparen en slijtage reduceren. De gegevens zijn realtime te zien in de Fleetboard Cockpit. Zo hebben gebruikers altijd goed zicht op het wagenpark. 

Super League – beste prestatie bedrijven

1.     Starmans Kerkrade

2.     Redder

3.     JR Transport

Super League – beste individuele chauffeur

1.     JR Transport

2.     Redder

3.     Starmans Kerkrade

Champions League – beste prestatie bedrijven

1.     Samskip

2.     Smeets Ferry

3.     Leen Bakker

Champions League – beste individuele chauffeur

1.     Heemskerk Flowers

2.     Braas Brood en Banket

3.     Leen Bakker

Sterkste Stijgers – sterkste ontwikkeling individuele chauffeur

1.     De Wit Transport

2.     Velocitas

3.     Samskip