14
mei
2014
|
02:00
Europe/Amsterdam

Limpens test met vervolgorder van zes trucks de vermogens van de Actros

  • Mercedes-Benz kwam vorig jaar als winnaar uit een test tussen vier truckmerken

  • Vervolgorder van zes Actros trucks met StreamSpace-cabine en 10,7 liter motor

  • Verschillende vermogensklassen 290 kW (394 pk) en 315 kW  (428 pk) worden nauwlettend gemonitord met FleetBoard

Het Limburgse transportbedrijf Limpens uit Elsloo haalde de afgelopen maanden de publiciteit met een eigen test tussen vier verschillende truckmerken. Nadat Mercedes-Benz als winnaar uit de bus kwam, is een vervolgorder van zes Actros trucks met StreamSpace-cabines geplaatst. Limpens gaat de verrichtingen van deze inmiddels afgeleverde trucks met verschillende vermogens nauwlettend volgen.

Gewichtsbesparing van bijna 500 kg

Voor het bulktransport in West-Europa nam Limpens recentelijk zes nieuwe Actros trucks met een 10,7 liter motor en de grootste StreamSpace cabine in gebruik. Eerder werd met de Actros GigaSpace cabine getest, maar voor de inzet van deze trucks is een iets kleinere cabine volgens directeur Guus Limpens reëler. Drie Actros trucks hebben een vermogen van 290 kW (394 pk) terwijl de overige drie 315 kW (428 pk) tot hun beschikking hebben. Guus Limpens: “Wij gaan de verrichtingen in het brandstofverbruik volgen om te kunnen beoordelen welke vermogensklasse voor onze inzet het meest ideaal is. Normaal gesproken rijden we hier met 420 pk. Over het verbruik kan ik nu nog niet veel zeggen, maar ik heb nog geen enkele chauffeur horen klagen over het vermogen van de 400 pk motor.” Belangrijk in de inzet in het bulktransport is het lage eigen gewicht van de trekker. Ten opzichte van de grootste Actros is een gewichtsbesparing gerealiseerd van bijna 500 kg. Naast de kleinere cabine is de 10,7 liter zescilinder lijnmotor 168 kg lichter, is er een 75 kg lichtere compressor gebruikt en zijn de trucks uitgerust met kleinere brandstoftanks en aluminium velgen. Tevens zijn alle Actros trucks uitgerust met de anticiperende cruise control Predictive Powertrain Control waarmee nog enkele procenten meer brandstof bespaard wordt. Met deze configuraties streeft Limpens naar maximaal rendement voor de internationale inzet.

Veiligheid troef

In de eerste test die Limpens vorig jaar deed, werden ook bewust alle beschikbare veiligheidssystemen meegenomen. Dit is goed bevallen en daarom zijn ook de zes nieuwe Actros trucks uitgerust met het veiligheidspakket van Mercedes-Benz. Hierin zijn onder meer de actieve veiligheidssystemen Active Brake Assist 3, Telligent Afstandsregeling en spoorassistent opgenomen. Ook zijn de trekkers voorzien van een beveiligingssysteem waarmee vanuit de cabine gecontroleerd kan worden of de koppelschotel dicht is. De chauffeurs wisselen vaak van vloeistoftrailer dus met dit systeem is een extra zekerheid ingebouwd.

Cabinecomfort StreamSpace

Gemiddeld zijn de vaste chauffeurs op de zes nieuwe Actros trucks een week van huis. De grootste StreamSpace-cabine met een stahoogte van 1 meter 97 en een onder- en bovenbed, biedt veel comfort. Om de werk- en leefomgeving te veraangenamen, zijn alle trekkers uitgerust met onder meer standairco, koelkast, flatscreen, USB-aansluitingen, luchtpistool en ambiente verlichting. Guus Limpens: “Alle chauffeurs zijn afzonderlijk naar mij toe gekomen om mij te bedanken voor de nieuwe Actros. Deze wordt echt als een hele fijne, prettige auto ervaren. De opbergruimte, het overzicht en het stuurgedrag zijn veelgenoemde kwaliteiten van de Actros. Dat is voor hen erg belangrijk. Voor mij gelden er ook andere belangen zoals het rendement en de bedrijfszekerheid. Ook daarin is de Actros uitzonderlijk betrouwbaar gebleken.”

Prima samenspel

De eerste test met de Actros vorig jaar was ook meteen de eerste ervaring met Mercedes-Benz truckdealer Smeets. Daarover is Guus Limpens vol lof: “We hebben prima samengewerkt en hadden ons geen betere dealer en verkoper voor kunnen stellen.” Het samenspel leidde ertoe dat de nieuwe Actros trucks werden aangeschaft via Mercedes-Benz CharterWay en er gebruik wordt gemaakt van het telematicasysteem FleetBoard. “We hebben tijdens de test de data van FleetBoard vergeleken met die van het volgsysteem waarmee de andere trucks uitgerust zijn,” aldus Guus Limpens. “Beide gaven dezelfde data als output en er zat geen verschil in de cijfers. Alleen met FleetBoard kunnen we dieper op de data in gaan. Daarom hebben we gekozen om de Actros trucks met FleetBoard te volgen.”

Limpens

Limpens heeft zich sinds 1930 ontwikkeld van transporteur tot een logistieke partner van Europees formaat. De vrachtwagencombinaties van Limpens worden ingezet in onder meer de bouw, chemie en ADR, en rijden voornamelijk op de landen van de Benelux, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Groot-Brittannie Naast transport verzorgt de Limburgse transporteur ook cleaning, product handling en opslag. Het wagenpark bestaat uit ca. 100 trekkende eenheden en 220 opleggers in diverse uitvoeringen. Met de twee vorig jaar aangeschafte en de zes recent in gebruik genomen Actros trucks heeft Mercedes-Benz nu acht trekkers in het wagenpark van Limpens rijden.