17
april
2019
|
08:33
Europe/Amsterdam

Logistiek Dienstverlener Van der Wal organiseert eigen Drivers’ League

Begin januari is Van der Wal uit Utrecht gestart met zijn eigen Drivers' League, waarvoor Fleetboard als basis dient. Alle chauffeurs van de logistiek dienstverlener doen mee aan de competitie. Op deze manier doen de chauffeurs kennis op over Fleetboard, wat moet bijdragen aan een anticiperende, slijtage- en verbruiksreducerende rijstijl. De winnaars van het eerste kwartaal werden deze week bekroond.

Van der Wal Drivers' League

De Drivers' League van Van der Wal duurt heel 2019. Alle chauffeurs van de logistiek dienstverlener nemen deel aan de competitie. In het klassement worden de chauffeurs gerangschikt op basis van hun rijsstijlcijfer. De competitie is opgedeeld in vier kwartalen. Tijdens het eerste kwartaal kunnen de chauffeurs zich plaatsen voor een van de drie niveaus, van waaruit chauffeurs aan het eind van ieder kwartaal kunnen promoveren of degraderen. De hoogte van het rijstijlcijfer bepaalt op welk niveau de chauffeur uitkomt. Ieder kwartaal worden er prijzen uitgereikt. Aan het einde van het jaar winnen de nummers één tot en met drie van het hoogste niveau een tweedaagse reis naar de truckfabriek van Mercedes-Benz in Wörth en het Mercedes-Benz museum in Stuttgart.

Fleetboard

Fleetboard is een telematicasysteem dat onder meer data verzamelt over de rijstijl van chauffeurs. De integratie van chauffeur, wagenpark en orders helpt transporteurs kosten te reduceren en tegelijkertijd de productiviteit en veiligheid te verhogen. Systemen voor het vaststellen van kengetallen, zoals de Fleetboard Inzetanalyse, bieden chauffeurs handvatten om een anticiperende, slijtage- en verbruiksreducerende rijstijl aan te leren. De rijstijl van een chauffeur wordt uitgedrukt in een cijfer. Daarbij houdt het systeem rekening met het gereden traject en de zwaarte van de lading. Zo draagt Fleetboard op lange termijn bij aan een aanzienlijke kostenbesparing op brandstofverbruik, een veiligere rijsituatie, een grotere maximale inzetbaarheid van de truck én duurzamer rijgedrag.

Duurzaamheid

Van der Wal is zich erg bewust van zijn ecologische voetafdruk. Daarom rijden de chauffeurs van het bedrijf zoveel mogelijk met schoon en zuinig materieel. Nagenoeg het hele wagenpark voldoet dan ook aan de Euro 6-norm. Ook wordt er veel gereden met LZV's, waardoor meer goederen in een keer kunnen worden vervoerd en relatief gezien minder CO2 wordt uitgestoten. Daarnaast worden zo min mogelijk lege kilometers gereden. Van der Wal neemt tevens deel aan Lean & Green Logistics, een programma dat organisaties stimuleert om maatregelen te nemen om de CO2-emissie te reduceren. In 2014 won Van der Wal in het kader van dit programma een Lean & Green Star. Deelnemende bedrijven ontvangen deze prijs, als ze hun CO2-uitstoot per tonkilometer binnen vijf jaar met minimaal 20 procent hebben gereduceerd.

Van der Wal

Van der Wal is in 1924 opgericht. De logistieke dienstverlener is actief in zowel het nationale als internationale transport. Het hoofdkantoor bevindt zich in Utrecht. Daarnaast is er een Nederlandse vestiging in Roermond. Ook heeft Van der Wal zusterbedrijven in Polen, Rusland, Azerbeidzjan en Kazachstan. De logistiek dienstverlener vervoert binnen een groot gedeelte van Europa en ook daar buiten, afhankelijk van de wens van de klant. Het wagenpark bestaat uit bijna 150 vrachtwagens, waarvan 112 Mercedes-Benz trucks. Enkele grote klanten van het bedrijf zijn DHL, Rockwool en Kimberly-Clark.