20
december
2010
|
01:00
Europe/Amsterdam

Meerderheid truckers is bewust bezig met milieu en brandstofbesparing: Vrachtwagenchauffeurs tanken graag minder

Vrachtwagenchauffeurs worden steeds milieubewuster. De overgrote meerderheid houdt bij zijn rijgedrag rekening met het milieu en probeert brandstof te besparen. Ook vinden truckers dat milieuvriendelijke vrachtwagens de toekomst zijn. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 120 Nederlandse vrachtwagenchauffeurs, uitgevoerd door Mercedes-Benz Nederland B.V. in samenwerking met de stichting Les Routiers Européens. Aanleiding voor het onderzoek is de Mercedes-Benz Fuel Duel waarmee transporteurs de zuinigheid van de Actros in de praktijk kunnen ervaren.

Milieubewust wegtransport

Het onderzoek had als doel te achterhalen hoe actief vrachtwagenchauffeurs zich bezighouden met duurzaamheid en brandstofbesparing. Voor het onderzoek zijn 123 chauffeurs ondervraagd tijdens hun bezoek aan een van de 13 bij Routiers aangesloten wegrestaurants. Bijna 85% van de ondervraagden laat het milieu meewegen bij het rijgedrag. Ruim de helft geeft daarbij toe meer aan het milieu te denken dan 2 jaar geleden. Nog meer truckers (ruim 70%) geven aan dat bewuster bezig zijn met het milieu steeds belangrijker wordt in het wegtransport. Hoe ze kunnen bijdragen aan een beter milieu, is bij vier op tien chauffeurs bekend. Een vijfde is hiervan echter niet goed op de hoogte.

Brandstofbesparing

Bijna acht op de tien chauffeurs zien het belang in van brandstofbesparing. Een zelfde aantal probeert door zijn manier van rijden daadwerkelijk brandstof te besparen. Een vijfde doet dit expliciet voor het milieu. Ruim 60% doet dit vooral om kosten te besparen voor de werkgever.

Zuinigste truck ter wereld

De Mercedes-Benz Actros is de zuinigste ter wereld. Vervoerders die ook willen ervaren hoe weinig brandstof de Actros verbruikt, kunnen de Fuel Duel aangaan. Mercedes-Benz biedt met de Fuel Duel transportbedrijven de mogelijkheid om de Actros een paar weken uit te proberen. Bij de Mercedes-Benz bedrijfswagendealers staan hiervoor Actros Fuel Duel voertuigen klaar. De chauffeur krijgt bij de aflevering van het demovoertuig een uitvoerige instructie van de dealer, want de chauffeur is en blijft een bepalende factor in het terugdringen van het brandstofverbruik. Hij krijgt dan ook uitgebreide informatie over de technische mogelijkheden van het voertuig, evenals praktische rijstijltips om het maximale uit de Actros te halen.

Minder kosten en beter voor het milieu

Het telematicasysteem FleetBoard Voertuigmanagement, dat tegenwoordig standaard op elke Actros wordt geleverd, biedt gedetailleerde informatie over o.a. het brandstofverbruik van de Actros en de rijstijl van de chauffeur. Hiermee worden de cijfers gedurende de Fuel Duel periode inzichtelijk gemaakt. De dealer analyseert samen met de chauffeur de gegevens om de inzet van het voertuig verder te optimaliseren en het brandstofverbruik zo laag mogelijk te houden. Bij een jaarkilometrage van 150.000 en de huidige dieselprijs levert 1% besparing al ruim € 500,- per jaar op.