22
november
2012
|
01:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz Actros WideSpread 5-asser met afstandsbediening voor Boekestijn

Recentelijk heeft de firma Boekestijn uit Maasland een bijzondere Actros 5044 WideSpread in gebruik genomen. Voor extra efficiëntie tijdens het neerleggen van rijplaten op o.a. moeilijk begaanbare terreinen, is de Actros voorzien van een afstandsbediening waarmee de chauffeur de truck vanaf de kraanbediening stapvoets kan laten rijden.

Voor het transporteren, neerleggen en oprapen van rijplaten heeft Boekestijn een unieke Actros 5044 K 10x4/8 in de WideSpread configuratie in gebruik genomen. De WideSpread heeft dankzij de vergrote afstand tussen de achterassen een betere wettelijke aslastverdeling, is wendbaarder en heeft een betere tractie.

De rijplaten die op bouwterreinen of andere moeilijk begaanbare locaties worden neergelegd, dienen als tijdelijke verharding van de ondergrond. Het gewicht van een plaat ligt gemiddeld rond de 1.000 kg waardoor het extra laadvermogen goed van pas komt. Van de vijf assen zijn de voorste drie en de achterste gestuurd en de laatste twee aangedreven. Hierdoor kan men ook op krappe locaties goed manoeuvreren. Voor het uitleggen en oprapen van rijplaten, is de Mercedes-Benz truck voorzien van een Epsilon/Palfinger 28 ton/meter kraan. Mercedes-Benz Dealer Bedrijven uit Maasdijk verzorgde de levering van de truck.  

Actros met afstandsbediening

Boekestijn heeft op deze Actros WideSpread een unieke feature aan laten brengen. Omdat de chauffeur achterop de truck de kraan kan bedienen, heeft het Mercedes-Benz Technical Center in Nijkerk deels via de PSM-Module een afstandsbediening aangesloten. Hiermee kan de chauffeur achterop blijven zitten terwijl hij de Actros stapvoets enkele meters verplaatst om vervolgens weer met de Epsilon/Palfingerkraan aan de slag te gaan. Dit scheelt aanzienlijk veel tijd en inspanning voor de chauffeur. Voor extra veiligheid tijdens het ‘op afstand’ rijden, is de Actros uitgerust met radarbeveiliging. Wanneer de truck op een obstakel stuit, geeft de afstandsbediening een signaal af en wordt de Actros automatisch tot stilstand gebracht.  

Boekestijn

De firma Boekestijn uit Maasland geniet goede bekendheid in de kraanverhuur. Het familiebedrijf is sinds de oprichting in 1943 uitgegroeid tot een specialist met een zeer divers machine- en wagenpark. De in totaal 37 mobiele tele- en torenkranen en vijftien vrachtwagens worden door heel Nederland ingezet. Mercedes-Benz Dealer Bedrijven onderhoudt al meer dan dertig jaar een prettige en constructieve relatie met Boekestijn. In de huidige truckvloot zijn naast de nieuwe Actros WideSpread ook een aantal Actros trekkers opgenomen. Vanwege de specialistische inzet en de grote technische kennis bij het bedrijf wordt het periodieke onderhoud in eigen beheer uitgevoerd.  

Actros WideSpread configuratie

Sinds vorig jaar zijn er speciaal voor de Nederlandse bouwsector Mercedes-Benz Actros bouwvoertuigen af fabriek leverbaar met een WideSpread-chassis. De Actros WideSpread is verkrijgbaar in een breed scala aan aandrijfvarianten die uiteenlopen van 6x4 tot 10x8. Ook is deze Actros leverbaar met verschillende wielbases en motorvarianten van 320 pk tot 600 pk. De WideSpread heeft een speciaal tandemstel met een afstand tussen de assen van 1.810 mm, waardoor deze als afzonderlijke assen worden beschouwd en het wettelijke draagvermogen 23 ton (2 x 11,5 ton) in plaats van 19 ton (2 x 9,5 ton) bedraagt. In combinatie met de eventuele 10 tons vooras(sen) wordt het totaal toelaatbare voertuiggewicht en laadvermogen daardoor aanzienlijk verhoogd. Bij de ontwikkeling van de WideSpread is uitgegaan van de traditionele producteigenschappen zoals de betrouwbaarheid, lange levensduur, degelijkheid, praktische inzetbaarheid en restwaarde. Omdat de Actros WideSpread een af fabriek oplossing is, zijn alle varianten volgens de fabriekseisen getest en voldoen deze aan strenge kwaliteitseisen. Hierdoor profiteert de klant met de WideSpread van alle standaard voordelen van Mercedes-Benz, zoals volledige productaansprakelijkheid, fabrieksgaranties, registreren van de voertuigdata in de systemen, snelle onderdelenvoorziening en deskundige service van de Mercedes-Benz bedrijfswagendealer. Daarnaast is de Actros WideSpread voorzien van vele innovatieve functionaliteiten zoals de Dynamic Truck and Trailer Suspension, de Electronic Truck Steering op de laatste aangedreven starre as, een centreerstand, een niveauregeling, een kipperbeveiliging en een waterpasdwarsregeling.