28
november
2012
|
01:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz Arocs – de nieuwe kracht in de bouw

Mercedes-Benz trucks heeft zijn bedrijfswagenprogramma nog verder uitgebreid. Na de nieuwe Actros voor internationaal transport en de Antos voor zwaar distributieverkeer volgt nu de specialist voor de bouw. Onder de naam Arocs komen vanaf 2013 alle trucks van Mercedes-Benz voor on- en offroad inzet voor de bouwsector op de markt.  

Nooit eerder was er voor deze sector zo'n gevarieerd aanbod aan gespecialiseerde en op de behoeften van de klant toegesneden voertuigen. De nieuwe kippers, betonmixers, trekkers en bakwagens zijn verkrijgbaar als twee-, drie- en vierassers en in 16 motorvarianten van 175kW (238 pk) tot 460 kW (625 pk). Alle motoren voldoen standaard aan voor de toekomstige milieunorm Euro VI. 

De BlueTec-6 lijnmotoren met turbo en intercooler zorgen al voor een hoog koppel bij weinig meer dan een stationair toerental. De zescilinder motoren met een volume van 7,7, 10,7, 12,8 en voor het eerst ook 15,6 liter, worden maximale koppels van 1.000 tot 3.000 Newtonmeter bereikt. 

Ook de nieuwe aandrijflijn van de Arocs mag zeker niet vergeten worden: het motorvermogen wordt standaard door de automatische Mercedes PowerShift 3-versnellingsbakken overgebracht. Voor de verschillende inzetgebieden zijn speciaal ontwikkelde rijprogramma's verkrijgbaar. De in de Arocs aangeboden aandrijflijnformules variëren van de 4x2 tweeasser met achterwielaandrijving, een vierasser met all wheel aandrijving en twee gestuurde voorassen. Nieuw is de vierasser met één voor- en drie achterassen (tridem) en een breed aanbod aan luchtgeveerde kippers en betonmixerchassis. 

Er zijn voor de Arocs zeven cabines in 14 varianten mogelijk. Als aanvulling op de compacte 2,3-meter cabines in S-, M- en L-uitvoering zijn er voor de nieuwe Arocs ruime 2,5-meter uitvoeringen met vlakke cabinevloer beschikbaar. 

Het onmiskenbare ontwerp van de nieuwe Mercedes-Benz Arocs is net zo bijzonder als de hele truck. De speciaal voor deze bouwvoertuigen ontwikkelde uitstraling wordt gekenmerkt door een radiatorgrille met een duidelijke boodschap: de robuuste 'tanden' staan voor doorbijten en vasthouden. De bumpers, een robuuste radiatorbescherming en geïntegreerde pendelinstap brengen vorm en functie voor de bouwspecialisten met elkaar in harmonie.  

Nieuw bij de Arocs zijn de productgroepen 'Loader' en 'Grounder'. Bij de Arocs Loader werden alle mogelijkheden om eigengewicht te besparen consequent doorgevoerd. Het resultaat: kippers die tot de lichtste in het bouwverkeer gerekend kunnen worden en 8x4/4-betonmixers met een zeer laag eigengewicht van maximaal 9.250 kg.

De Arocs Grounder is bestemd voor extreme inzet onder moeilijke omstandigheden, is uiterst stabiel en heeft een hoge bodemvrijheid.