06
oktober
2009
|
02:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz belangrijk voor Europa’s grootste turbinezuiger van Beets Groep

In meerdere opzichten draagt Mercedes-Benz zijn steentje bij aan de bijzondere turbinezuiger van de Beets Groep uit Purmerend. Niet alleen trekt een drie-assige Actros 2541 LS/VLA Europa’s grootste turbinezuiger van en naar verschillende projecten in binnen- en buitenland, ook de oplegger zelf maakt gebruik van Mercedes-Benz technieken. Een 620 pk sterke achtcilinder levert voldoende vermogen voor de meest extreme zuig- en blaaswerkzaamheden.

Beets Groep

Cor Beets begon decennia geleden met een eenvoudig eenmansbedrijf. Als loonwerker verrichte de jonge ondernemer diverse werkzaamheden voor boeren in de omgeving van Purmerend. In de loop der jaren wist Cor het bedrijf te ontwikkelen tot een middelgrote onderneming. Daarnaast breidde hij ook de werkzaamheden uit en verhuurt men nu allerlei machines zoals shovels, dumpers, kranen, minigravers en turbinezuigers. Om de machines op iedere gewenste plek bij de klant in te kunnen zetten, heeft men de beschikking over een eigen wagenpark waarin Mercedes-Benz met twee Actros trekkers is vertegenwoordigd. De Actros 3354 met 540 pk achtcilinderkrachtbron en Megaspacecabine trekt een eurodieplader. De Actros 2541 LS/VLA trekker met Telligent Automaat en gestuurde sleepas heeft een bijzondere turbinezuiger aan de schotel gekoppeld. De Beets Groep is bijzonder te spreken over de betrouwbaarheid en het verbruik van beide Actros trucks die veelal voor het zwaarste werk worden ingezet. Om de betrouwbaarheid te blijven garanderen, worden de periodieke onderhouds- en reparatiewerkzaamheden door Mercedes-Benz dealer Gomes uitgevoerd.

Nog een Mercedes-Benz

De turbinezuiger die aan de Actros 2541 is gekoppeld is een zeer bijzonder model. Deze oplegger die door de Beets Groep in samenwerking met machinefabrikant R.S.P. is ontwikkeld, is de grootste mobiele turbinezuiginstallatie van Europa. Hiermee kan men onder meer zand, puin, water en olie wegzuigen. Op deze manier worden bijvoorbeeld verstoppingen in kruipruimtes of olie van het water gezogen. De slang met een diameter van 35 centimeter, overbrugt een afstand van 93 meter en zuigt tot wel 30 meter diep. Vorig jaar werd er nog onder het Stedelijk Museum in Amsterdam gewerkt ten behoeve van een parkeergarage. Zand, bagger en zelfs hele klinkers verdwenen in de zuigmond. Cor Beets koos bewust voor de aandrijving van een 620 pk sterke V8 Mercedes-Benz dieselmotor. Hiermee kan maar liefst 49.000 kubieke meter lucht per uur worden verplaatst of 14 kubieke meter grond, puin, water etc. worden opgezogen. Cor Beets is met name erg tevreden over de betrouwbaarheid van de Mercedes-Benz motor die regelmatig 12 uur per dag draait. Wanneer de drie turbines op volle kracht aanstaan, wordt er bijna 90 liter brandstof per uur verbruikt door de V8. Hoewel men bij het lezen van deze cijfers wellicht anders zou vermoeden, is Cor Beets bijzonder tevreden over dit verbruik.