09
februari
2011
|
01:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz breidt leveringsprogramma van Actros uit met WideSpread-chassis

Vanaf heden zijn de Mercedes-Benz Actros bouwvoertuigen speciaal voor de Nederlandse bouwsector af fabriek leverbaar met een WideSpread-chassis. De Actros WideSpread is verkrijgbaar in een breed scala aan aandrijfvarianten die uiteenlopen van 6x4 tot 10x8. Ook is deze Actros leverbaar in de meest uiteenlopende wielbases en met motorvarianten van 320 pk tot 600 pk.
Mercedes-Benz verwacht met deze oplossing nog beter in te spelen op de behoeften van de Nederlandse bouwsector.

De bouwsector

Het optimaliseren van de transportprestaties van de trucks zijn in het kader van efficiëntie voor de bouwsector van het grootste belang. Betrouwbare en robuuste producten zijn daarbij zeer bepalend. Echter het slim inspelen op de Nederlandse wetgeving kan ook grote voordelen opleveren. De Nederlandse wet staat voor bouwvoertuigen hogere aslasten toe mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Wanneer de afstand tussen de twee achterassen van een tandemstel minimaal 1.800 mm bedraagt, worden deze beschouwd als afzonderlijke assen en bedraagt het wettelijke draagvermogen 23 ton (2 x 11,5 ton) in plaats van 19 ton (2 x 9,5 ton). In combinatie met de 10 tons vooras(sen) wordt het totaal toelaatbare voertuiggewicht en laadvermogen aanzienlijk verhoogd. Het vergroten van de transportprestaties van de truck draagt in grote mate bij aan het rendement voor ondernemers in de bouwsector.

De Actros WideSpread

Mercedes-Benz streeft ernaar de bedrijfswagens steeds optimaal op de wensen van de markt af te stemmen. Traditionele producteigenschappen zoals de betrouwbaarheid, lange levensduur, degelijkheid, praktische inzetbaarheid en restwaarde zijn uitgangspunten bij de ontwikkeling van de trucks. Ook het leveringsprogramma van de WideSpread is gebaseerd op de beproefde componenten van de Actros bouwvoertuigen en de kennis en ervaringen van de ingenieurs van Mercedes-Benz. Dat betekent dat ook alle Actros WideSpread varianten volgens de strenge fabriekseisen zijn getest en aan de strenge kwaliteitseisen voldoen. Hierdoor profiteert de klant met de WideSpread van alle standaard voordelen van Mercedes-Benz, zoals de volledige productaansprakelijkheid, fabrieksgaranties, het registreren van de voertuigdata in de systemen, de snelle onderdelenvoorziening en de deskundige service van de Mercedes-Benz bedrijfswagendealer. Dankzij de optimale benutting van de aslasten binnen de wettelijke normen, grotere wendbaarheid en extra functies biedt de Actros WideSpread ten opzichte van de bouwvoertuigen met conventionele asopstellingen veel praktische voordelen. Het programma omvat drie-, vier- en vijfassige modellen met respectievelijk 6x4- of 6x6-, 8x4- of 8x8- en 10x4 of 10x8-aandrijving. Ook is het bekende V6- en V8-motorgamma met alle vermogens van 320 tot 600 pk beschikbaar. Met de leverbare wielbases en het uitgebreide optieprogramma is zo voor elke inzet de juiste Actros WideSpread beschikbaar.

De techniek en vele functionaliteiten van de Actros WideSpread

De Actros WideSpread kenmerkt zich door zijn doordachte techniek. Zo zijn de laatste twee assen uitgerust met de Dynamic Truck and Trailer Suspension (DTS). Dit is een elektronisch geregelde, hydropneumatische vering waarbij de kracht wordt overgebracht door middel van hydraulische cilinders en de vering plaatsvindt door stikstofaccumulatoren. Voor een optimale stabiliteit en een minimale opbouwhoogte zijn per as vier hydraulische veercilinders (twee per zijde) gemonteerd. De laatst aangedreven, starre as is voorzien van Electronic Truck Steering (ETS): een elektronisch geregeld, snelheidsafhankelijk stuursysteem dat deze as tot een snelheid van 45 km/h mee laat sturen. Dit levert een kortere draaicirkel en meer wendbaarheid op, alsmede minder wrijving. Om de stabiliteit op hogere snelheid te waarborgen, stuurt de as boven de 45 km/h niet meer mee.

Centreerstand

Met een schakelaar in de cabine, kan de chauffeur de as in rechtuitstand centreren. Dit is bijvoorbeeld van belang bij een asfaltkipper. Voor het vullen van een asfalteermachine wordt de asfaltkipper opgeduwd. Door het inschakelen van de centreerstand wordt voorkomen dat het voertuig schuin wegloopt.

Automatische niveauregeling en handmatig regelen chassishoogte

Bij alle varianten wordt bij een voertuigsnelheid hoger dan 3 km/h het chassis automatisch op rijhoogte ingesteld en gehouden. Indien nodig kan de chauffeur de chassishoogte ook handmatig instellen door middel van een schakelaar, bijvoorbeeld voor de instelling op de juiste hoogte voor een afzetsysteem of voor meer bodemvrijheid.

Kipper beveiliging

Tijdens het kippen is het, in verband met mogelijke instabiliteit, onwenselijk dat het hydropneumatische veersysteem de voertuighoogte gaat bijregelen. Daarom wordt bij het bedienen van de kipperbak dit systeem geblokkeerd en de vering vastgezet.

Waterpasregeling

Om te kunnen kippen in een positie waarbij het voertuig in dwarsrichting niet horizontaal staat, kan de chauffeur het door middel van een druk op de knop het voertuig waterpas zetten Dit beperkt het risico van kantelen tot een minimum. Ook levert dit minder kritische belastingen van het chassis en het kippersysteem op.

Hydraulisch gestuurde en hefbare derde as voor vijfassers

Bij de vijfassers met 10x4- en 10x8-aandrijving is de derde as hydraulisch hefbaar. Dit veroorzaakt minder weerstand en bandenslijtage als de truck leeg op de weg rijdt.

Terreinmodus bij 10x4 en 10x8

In het terrein zorgt de terreinmodus ervoor, dat de chassishoogte achter wordt verhoogd voor meer bodemvrijheid (en lifthoogte voor de derde as) en stuurt de (gelifte) derde as mee voor nog minder weerstand in mul zand.

Indien de chauffeur een van deze systemen handmatig laat afwijken van de standaard instelling, wordt hij gewaarschuwd door een controlelampje in het instrumentenpaneel. Wanneer de chauffeur weer gaat rijden en het voertuig de snelheid van 3 km/h overschrijdt, worden diverse systemen automatisch gedeactiveerd.