13
juni
2023
|
09:30
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz eActros LongHaul gaat oktober 2023 in première als eActros 600 - fabrieken maken zich klaar voor serieproductie

  • Wereldpremière van elektrische langeafstandstruck op 10 oktober 2023
  • Officiële typeaanduiding eActros 600
  •  ‘Nieuwe eActros 600‘ wordt voor klanten de zuinigste langeafstandstruck van Mercedes-Benz Trucks in vergelijking met conventionele Actros met dieselmotor
  • Mercedes-Benz fabrieken in Wörth, Mannheim, Gaggenau en Kassel bereiden zich voor op serieproductie
  • Productie van prototypen voor klantentests gestart, serieproductie gepland voor 2024
  • Karin Rådström, CEO Mercedes-Benz Trucks: “De eActros 600 uit de fabriek in Wörth kan het merendeel van de dieseltrucks in het belangrijke internationaal transport vervangen, omdat hij voor onze klanten nieuwe maatstaven creëert op het gebied van zuinigheid. Hij biedt ook een enorm potentieel om de CO2-uitstoot te verminderen. Ik ben ervan overtuigd dat deze truck de nieuwe standaard in het wegtransport zal worden“
  • Yaris Pürsün, Head of Global Powersystems Operation bij Daimler Truck: “Met de eActros 600 verschuift het zwaartepunt van de productie in onze Mercedes-Benz fabrieken in Mannheim, Kassel en Gaggenau steeds meer naar eMobility. We hebben ons dan ook al in een vroeg stadium voorbereid door een productie- en technologienetwerk van competentiecenters voor elektrische aandrijfcomponenten op te zetten en zitten al midden in de aanloop naar de serieproductie van de nieuwe generatie motoren”

De batterij-elektrische Mercedes-Benz truck voor het internationaal transport komt eraan! Mercedes-Benz Trucks viert de wereldpremière van de serieversie van de huidige eActros LongHaul op 10 oktober 2023 met een nieuw design en de nieuwe typeaanduiding eActros 600. Net als bij de eActros 300/400 voor het distributietransport is de typeaanduiding 600 afgeleid van de accucapaciteit in kilowattuur. De hoge accucapaciteit en een nieuwe, bijzonder efficiënte elektrische aandrijfas die in eigen huis is ontwikkeld, maken een actieradius van circa 500 km op één acculading mogelijk. De eTruck, die als ‘nieuwe eActros 600’ op de markt wordt gebracht, zou dankzij het lage energieverbruik de zuinigste langeafstandstruck van Mercedes-Benz Trucks voor klanten moeten worden in vergelijking met de conventionele diesel-Actros. De fabrikant verwacht dat de eTruck hiermee de ingrijpende transformatie naar CO2-neutraal wegtransport aanzienlijk zal versnellen.

Sinds de eerste presentatie van de eTruck als ‘concept-prototype’ op de IAA Transportation 2022, zijn er nog meer testvoertuigen gebouwd in de Mercedes-Benz fabriek in Wörth - met centrale componenten afkomstig van de Mercedes-Benz fabrieken in Mannheim, Kassel en Gaggenau. Prototypen van het voertuig werden begin dit jaar tijdens een wintertest in Finland aan de tand gevoeld en momenteel wordt een vloot van circa vijftig prototypen samengesteld, die in een volgende stap ook naar de eerste klanten zullen gaan voor praktijktests. Tegelijkertijd bereiden de vier fabrieken zich intensief voor op de serieproductie van de eActros 600 of belangrijke componenten daarvan. De serieproductie van de eTruck is gepland voor 2024.

Karin Rådström, CEO Mercedes-Benz Trucks: “De eActros 600 uit de fabriek in Wörth kan het merendeel van de dieseltrucks in het belangrijke internationaal transport vervangen, omdat hij voor onze klanten nieuwe maatstaven creëert op het gebied van zuinigheid. Hij biedt ook een enorm potentieel om de CO2-uitstoot te verminderen. Ik ben ervan overtuigd dat deze truck de nieuwe standaard in het wegtransport zal worden.“

Yaris Pürsün, Head of Global Powersystems Operation bij Daimler Truck: “Met de eActros 600 verschuift het zwaartepunt van de productie in onze Mercedes-Benz fabrieken in Mannheim, Kassel en Gaggenau steeds meer naar eMobility. We hebben ons dan ook al in een vroeg stadium voorbereid door een productie- en technologienetwerk van competentiecenters voor elektrische aandrijfcomponenten op te zetten en zitten al midden in de aanloop naar de serieproductie van de nieuwe generatie motoren"

Ervaringen in de prototypebouw in de fabriek in Wörth worden meegenomen in de serieproductie

De eActros 600 wordt gebouwd op de bestaande montagelijn in de fabriek in Wörth, parallel aan en flexibel naast de trucks met dieselmotor. Daar worden ook de componenten voor de elektrische aandrijving ingebouwd. In verschillende productiestappen worden onder andere de e-as, de HV-accu’s en de frontbox, een complexe technologiemodule, geïnstalleerd. Zodra alle HV-componenten zijn gemonteerd, wordt het hele systeem in werking gesteld en is de truck rijklaar. Om de serieproductie optimaal voor te bereiden, werkt het zogeheten opstartteam nauw samen met de ontwikkelaars. Dit zorgt ervoor dat de ervaringen die zijn opgedaan bij de bouw van de prototypen worden meegenomen in de verdere ontwikkeling van het voertuig. Op dit moment worden de nagenoeg serierijpe prototypevoertuigen op de montagelijn opgebouwd.

Mercedes-Benz fabrieken in Mannheim, Gaggenau und Kassel leveren belangrijke componenten

De onderdelenfabrieken in Mannheim, Kassel en Gaggenau spelen ook een belangrijke rol bij de elektrificatie van het productportfolio. Alle drie de fabrieken ondergaan momenteel een transformatie – net als de fabriek in Wörth – van dieseltechnologie naar competentiecenters voor elektrische aandrijfcomponenten.

De Mercedes-Benz fabriek in Mannheim, de toonaangevende fabriek voor truckmotoren, gebruikt de ruim 25 jaar ervaring van het in de fabriek gevestigde competentiecenter voor emissievrije mobiliteit (Kompetenzzentrum für Emissionsfreie Mobilität KEM) en richt zich op accutechnologieën en HV-systemen. De zogeheten frontbox voor de eActros 600 wordt hier geproduceerd – zowel in de prototypefase als in de latere serieproductie. Het is een complexe, montage-intensieve module voor batterij-aangedreven voertuigen, die efficiënt gebruikmaakt van de voormalige installatieruimte van de verbrandingsmotor. In de frontbox worden diverse regeleenheden en HV-componenten evenals de elektrische luchtcompressor gebundeld – de montage van alle afzonderlijke componenten, van de framevoorbereiding tot de HV-tests van deze regeleenheden, wordt uitgevoerd in de Mercedes-Benz fabriek in Mannheim.

De Mercedes-Benz fabriek in Gaggenau, die gespecialiseerd is in transmissies voor zware trucks, ontwikkelt zich momenteel tot een competentiecenter voor elektrische aandrijfcomponenten. Al sinds 2021 worden hier belangrijke onderdelen voor de e-as van de eActros 300/400 voor het distributietransport en de eEconic geproduceerd. Dit zal ook het geval zijn voor de centrale componenten van de nieuwe generatie e-as die de eActros 600 zal aandrijven – nu nog in prototypevorm, later in serieproductie. Dit zijn voornamelijk mechanische onderdelen van het soort dat Gaggenau al vele jaren produceert voor voertuigen met conventionele aandrijflijnen: transmissiecomponenten zoals assen en wielen, maar ook behuizingsonderdelen, die Gaggenau levert aan Kassel, waar de complete montage van de as- en transmissiecomponenten plaatsvindt.

De eAssen worden gemonteerd in de Mercedes-Benz fabriek in Kassel, het competentiecenter voor conventionele assen en elektrische aandrijfsystemen. De nieuwe generatie e-as van de eActros 600 is speciaal ontwikkeld voor gebruik in het internationaal transport. Deze e-as beschikt over een aantal technische innovaties voor hogere prestaties en efficiëntie. De architectuur is gebaseerd op een systeem dat is ontworpen voor 800 in plaats van 400 volt. Momenteel bevindt de fabriek in Kassel zich in de prototypefase van de e-as montage voor de eActros 600. Voor de start van de serieproductie wordt een nieuwe montageband gebouwd inclusief test- en controlestations voor de functies en veiligheidsrelevante uitrustingen. Net als voor de e-as, die momenteel in de eActros 300/400 en eEconic wordt gebruikt en al in Kassel wordt geproduceerd, geldt ook voor de nieuwe generatie e-as het principe van ‘dezelfde onderdelen’. Dit betekent dat zowel de rompas als de wielkop en de remonderdelen afkomstig zijn van de conventionele as, die de fabriek in Kassel al meer dan twintig jaar produceert. De componenten worden uiterst flexibel geproduceerd op de conventionele montagelijn, zodat de fabriek al naargelang de ordersituatie kan wisselen tussen conventionele en elektrische assen.

Training en bijscholing: team klaarmaken voor eMobility

In het kader van de transformatie naar CO2-neutraal transport ontwikkelen de fabrieken voortdurend trainingen voor de fabricage van trucks met nieuwe aandrijvingen. Dit betekent ook dat het team dat werkt aan HV-componenten of voertuigen zoals de eActros specifieke training en bijscholing krijgt. Alleen al in de fabriek in Wörth zijn tot nu toe 2.700 medewerkers in het eigen trainingscentrum opgeleid om met HV-voertuigen en -componenten om te gaan.

Over de eActros 600

Het nieuwe design van de cabine van de eActros 600 breekt met de vertrouwde look van de Actros-serie, borduurt voort op designelementen van het concept-prototype dat op de IAA werd gepresenteerd en zet deze voort met strakke lijnen en een aerodynamische vormgeving. Ook het interieur is vernieuwd.

De drie accupakketten leveren in de serie-eActros 600 een geïnstalleerde capaciteit van meer dan 600 kWh, en de twee elektromotoren als onderdeel van de nieuwe e-as genereren een continuvermogen van 400 kW en een piekvermogen van meer dan 600 kW. Naast de trekker-oplegger zal Mercedes-Benz Trucks direct na de introductie ook kippervarianten  van de eActros 600 produceren, waardoor klanten nog veel meer toepassingsmogelijkheden in het volledig elektrische transport krijgen. De ontwikkelingsengineers van Mercedes-Benz Trucks hebben de eActros 600 zo ontworpen dat hij aan dezelfde duurzaamheidseisen van voertuig en componenten voldoet als een vergelijkbare conventionele heavy-duty Actros. Dat betekent 1,2 miljoen km in 10 jaar gebruik.

De eActros 600 maakt gebruik van accu's met lithium-ijzerfosfaat-celtechnologie (LFP). Deze worden vooral gekenmerkt door een lange levensduur en meer bruikbare energie. In serieproductie kunnen de accu’s van de eActros 600 in minder dan 30 minuten van 20 tot 80 procent worden geladen bij een laadstation met een capaciteit van circa 1 megawatt.

Kern van het concept van Mercedes-Benz Trucks voor batterij-elektrisch internationaal transport is om klanten een holistische transportoplossing te bieden bestaande uit voertuigtechnologie, advies, laadinfrastructuur en services. De eActros 600 zou daarmee de juiste keuze moeten zijn voor klanten op het gebied van rendement, duurzaamheid en betrouwbaarheid.