19
oktober
2015
|
02:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz geeft tijdens BedrijfsautoRAI 2015 visie op de nabije en verre toekomst

  • Publiekstrekker: Future Truck 2025 op de BedrijfsautoRAI 2015

  • Veel innovaties op Future Truck 2025 zijn nu al beschikbaar op de Actros

  • Met de SafeTruck laat Mercedes-Benz zien dat veiligheid in het DNA zit

  • Actros RoadStars Limited Edition: focus op vermogen, optimaal comfort en imposante uitstraling

  • Volledig vernieuwde Fuel Duel PowerBooster met nieuwe striping en geperfectioneerde OM 471 motor zorgt voor nog eens 3% extra brandstofbesparing

  • Totaaloplossingen op het gebied van TCO en uptime op het dienstenplein

  • FUSO laat op eigen stand in Hal 2 de veelzijdigheid van de compacte FUSO Canter zien, onder andere met studiemodel Canter E-CELL

Mercedes-Benz presenteert onder het thema ‘The future is here’ in Hal 2 vele noviteiten. Zo is de Mercedes-Benz Future Truck 2025 voor het eerst in Nederland te bezichtigen. Hiermee laat Mercedes-Benz zien hoe vooruitstrevende technieken het nu al mogelijk maken om autonoom in het verkeer te rijden. Ook worden de Actros RoadStars Limited Edition, SafeTruck en Fuel Duel PowerBooster voor het eerst aan het publiek getoond. Op het dienstenplein, tegenover de hoofdstand, laat Mercedes-Benz haar totaaloplossingen zien waarmee klanten volledig ondersteund worden in het terugdringen van de TCO (Total Cost of Ownership) en het optimaliseren van de uptime van het wagenpark. Op een eigen stand in Hal 2 presenteert Mercedes-Benz de veelzijdigheid van de compacte, maar sterke FUSO Canter.

Publiekstrekker: Future Truck 2025 op BedrijfsautoRAI 2015

Met de Future Truck 2025 geeft Mercedes-Benz een fascinerende en realistische blik op het internationaal transport van de toekomst. Een enorme stap richting drastisch veiliger, schoner, zuiniger en efficiënter transport. De Future Truck 2025 beleefde op de IAA 2014 zijn internationale première en zal op de BedrijfsautoRAI 2015 voor het eerst in Nederland te zien zijn. Het prototype werd ontwikkeld als onderdeel van het initiatief Shaping Future Transportation van Daimler AG. De technologische basis voor de Future Truck 2025 met 'Highway Pilot' is de huidige Mercedes-Benz Actros 1845. De motor beschikt over een vermogen van 330 kW (449 pk) en een maximumkoppel van 2200 Nm. Voor de krachtoverbrenging zorgt de standaard automatische transmissie Mercedes PowerShift 3. Daarmee is het bewijs geleverd dat de Actros perfect op de toekomst van het internationaal transport in Europa is afgestemd.

Future Truck: de technieken die het mogelijk maken

Verschillende systemen zorgen ervoor dat de truck autonoom kan rijden. Aan de onderzijde van het front scant een korte- en middellangeafstandsradar het gebied voor de truck. Deze radarsensor vormt overigens ook de basis voor nu al verkrijgbare veiligheidssystemen als de automatische afstandsregeling en Active Brake Assist 3. Het gebied voor het voertuig wordt eveneens afgedekt door een stereocamera die achter de voorruit is aangebracht. Deze identificeert niet alleen enkele en dubbele rijstroken, bewegende en stilstaande objecten én alle overige objecten die zich in het bestreken gebied bevinden, maar scant ook de conditie van het wegdek. De camera herkent alles dat afsteekt ten opzichte van de achtergrond en kan op die manier exact vaststellen hoeveel vrije ruimte er beschikbaar is. Bovendien verwerkt de stereocamera de informatie die op verkeersborden wordt weergegeven. Naast het herkennen van objecten en vrije ruimte, wordt de stereocamera ook gebruikt voor het herkennen van de rijstrook zelf; uiteraard een wezenlijke functie voor de autonome spoorgeleiding, bekend van het huidige veiligheidssysteem spoorassistent. De rijstrook links en rechts van de truck wordt door zijdelings aangebrachte radarsensoren bewaakt. Door het samenvoegen van de gegevens van de frontradarsensor, de zijdelingse sensoren en de frontcamera, wordt het volledige gebied voor en naast de truck 'gezien'. Bovendien wordt hierbij gebruikgemaakt van een driedimensionale landkaart, die op dit moment al gebruikt wordt voor de anticiperende cruise control Predictive Powertrain Control (PPC). Kortom, de truck is te allen tijde perfect op de hoogte van het verloop van het traject en de topografie.

Future Truck 2025: gegevensuitwisseling zowel V2V als V2I

De gegevens die de Future Truck zelf verzamelt, worden verder aangevuld met gegevens die de truck ontvangt van voertuigen uit de omgeving (V2V) en gegevens van externe partijen (V2I). V2V (vehicle to vehicle) houdt in dat elk voertuig dat in de toekomst met dit systeem wordt uitgerust, voortdurend informatie doorgeeft aan andere voertuigen binnen een straal van zo’n vijfhonderd meter. Zo houden voertuigen elkaar onderling op de hoogte van hun bewegingen, zodat daarop geanticipeerd kan worden. Bijvoorbeeld op het invoegen van voertuigen op de snelweg of op een file die zich verderop heeft gevormd. Met V2I (vehicle to infrastructure) worden al deze berichten en signalen eveneens naar externe partijen gestuurd, bijvoorbeeld verkeersdiensten. Dergelijke diensten kunnen hierop flexibel reageren, bijvoorbeeld door de toegestane maximumsnelheid te wijzigen of extra rijstroken vrij te geven. Ook in omgekeerde richting kan data worden gestuurd, bijvoorbeeld over waar en wanneer er wegwerkzaamheden worden uitgevoerd.  De Mercedes-Benz Future Truck 2025 is dus feitelijk nooit alleen onderweg, maar communiceert voortdurend automatisch, en voor de chauffeur onmerkbaar, met zijn omgeving. Zonder de maximumsnelheid te verhogen, wordt dankzij een betere, homogene doorstroming van het verkeer toch de transportsnelheid verhoogd, waarbij bovendien brandstof wordt bespaard.

SafeTruck: veiligheid zit in het DNA van Mercedes-Benz

Veel technieken die worden toegepast om de Future Truck 2025 autonoom te laten rijden, worden nu al ingezet in de trucks van Mercedes-Benz om deze zo veilig mogelijk te maken voor chauffeurs en medeweggebruikers. Eerder dit jaar lanceerde Mercedes-Benz via verschillende media een veiligheidscampagne met onder andere een indringend filmpje over de toegevoegde waarde van Active Brake Assist 3 (zie SafeTruck.nl). Niet alleen om transportondernemers bekend te maken met deze innovatieve veiligheidssystemen, maar ook om het grote publiek bewust te maken van het feit dat trucks onderhuids vaak veiliger zijn dan met het oog valt waar te nemen. Op de BedrijfsautoRAI is veiligheid een belangrijk thema. Mercedes-Benz presenteert de Actros SafeTruck om systemen als Active Brake Assist 3, Spoorassistent en Attentie-assistent in de schijnwerpers te zetten. Active Brake Assist 3, dat in de praktijk heeft bewezen levens te kunnen redden, helpt de chauffeur bij het herkennen van een dreigend ongeval en grijpt indien nodig actief in. Vanaf 1 november dit jaar wordt de eerste fase van AEBS (Advanced Emergency Braking Systems) op nieuw te registreren trucks verplicht. De standaard geleverde Active Brake Assist van Mercedes-Benz overtreft ruimschoots de eisen die aan AEBS worden gesteld en voldoet daarmee nu al aan fase twee van de regelgeving rondom AEBS, die in november 2018 van kracht wordt. Active Brake Assist 3 gaat nóg een stap verder dan het standaard geleverde Active Brake Assist en overtreft de eisen in 2018 zelfs ruimschoots. Met de standaard geleverde spoorassistent analyseert de truck beelden van een digitale camera achter de voorruit. Bij het overschrijden van de rijstrook wordt de chauffeur op tijd gewaarschuwd. Attentie-assistent, gebaseerd op spoorassistent, houdt aan de hand van verschillende checks in de gaten hoe geconcentreerd de chauffeur nog is. Indien nodig wordt de chauffeur via een optisch en een kort akoestisch signaal gewaarschuwd. Met deze systemen en met verdere ontwikkelingen op het gebied van veiligheid, behoudt Daimler AG zijn voorsprong op het gebied van assistentiesystemen in vrachtwagens, bussen en bestelwagens. Het ambitieuze doel is om gevaarlijke situaties te voorkomen en daarmee ongevalvrij rijden te realiseren. Een voorbeeld van veiligheidstechnologieën die in ontwikkeling zijn is dodehoek assistent. Hiermee wordt de zijkant van de truck in de gaten gehouden om chauffeurs te waarschuwen als andere verkeersdeelnemers zich in de dode hoek bevinden.

De krachtige en imposante Actros RoadStars Limited Edition

Naast de Future Truck 2025 beleeft ook de gelimiteerde Mercedes-Benz Actros RoadStars Limited Edition op de BedrijfsautoRAI 2015 zijn primeur. Van deze truck worden slechts vijftien stuks gemaakt. Met de Actros RoadStars viert Mercedes-Benz het succes van de Actros Euro 6: dit jaar verwacht het merk in Nederland de 5.000e en in Europees verband wellicht de 60.000e Actros met Euro 6-motor te verkopen. De Actros RoadStars is zeer krachtig, extra comfortabel en heeft dankzij de grote cabine, de striping met het RoadStars Limited Edition logo, de lampenbeugel met verstralers en de verdere exterieurdetails een zeer imposante uitstraling. De ruime GigaSpace-cabine is uitgerust met alle mogelijke comfortopties, zoals massagestoelen, standairco en extra comfortabel matras. De Actros RoadStars van het type 2563 LS is voorzien van een 15,6 liter, 460 kW (630 pk) sterke krachtbron; het hoogst mogelijke vermogen in de OM473 motorenreeks.

Nieuw: Fuel Duel PowerBooster

Ook de gloednieuwe Actros Fuel Duel PowerBooster met de indrukwekkende nieuwe striping is op de hoofdstand te bewonderen. Mercedes-Benz introduceerde recentelijk de tweede generatie van de OM471-motor. De eerste generatie van deze motor bleek een groot succes, mede omdat de geavanceerde motor als een van de eerste truckmotoren voldeed aan de strengste emissienormen. De ontwikkeling van de motor stond sinds de introductie in 2011 echter niet stil. Het proces, waarin Mercedes-Benz meer dan zestig miljoen euro investeerde, zorgde voor verdere optimaliseringen. Hierbij is het injectiesysteem X-Pulse vernieuwd, wat resulteert in een maximale inspuitdruk van 2700 bar. Samen met geoptimaliseerde zuigers en verbrandingskamers zorgt dit ervoor dat het verbrandingsproces nog efficiënter verloopt. Nieuw is ook dat de asymmetrische turbo volledig in-house werd ontwikkeld door Daimler AG om maximale betrouwbaarheid en cilindervulling te garanderen. De verbeteringen maken dat de motor over een hoger koppel beschikt bij lagere toerentallen en maar liefst drie procent minder brandstof verbruikt. De geperfectioneerde krachtbron luidt ook een nieuwe Mercedes-Benz Fuel Duel-fase in met een volledig herziene uitstraling. Met de nieuwe naam Fuel Duel PowerBooster hint Mercedes-Benz naar de ogenschijnlijk tegenstrijdige prestatie van de motor: een hoger koppel dat al bij lagere toerentallen beschikbaar is. Meer kracht dus, maar desondanks met drie procent extra brandstofbesparing. Binnenkort zal deze truck weer in de dagelijkse praktijk van transportondernemers worden ingezet om zich te bewijzen ten opzichte van het verbruik van andere trucks in het wagenpark.

Het Mercedes-Benz dienstenplein

Op het dienstenplein grenzend aan de hoofdstand laat Mercedes-Benz zien totaaloplossingen te bieden. Diensten als FleetBoard en Mercedes-Benz CharterWay stellen Mercedes-Benz dealers in staat om een verregaande dienstverlening te bieden om zo voor klanten een partner in mobiliteit te zijn. Zo assisteert de dealer ook na de aanschaf bij de laagst mogelijke Total Cost of Ownership en de maximale inzetbaarheid van het wagenpark. FleetBoard wordt steeds meer op totale wagenparken uitgerold, inclusief niet - Mercedes-Benz trucks. Het telematicasysteem maakt een verschuiving van een tool die voornamelijk inzichtelijk maakt hoe zuinig trucks zijn en die inzicht geeft in het rijgedrag van de chauffeur, naar een tool waarmee dealers bovendien hun klanten kunnen ontzorgen met het proactief inplannen van onderhoudswerkzaamheden. Als stip aan de horizon ziet FleetBoard zelfrijdende trucks. Het belang van een systeem als FleetBoard zal daarmee alleen maar groeien. Niet alleen op het gebied van inzetanalyse, service en uptime, maar ook in andere logistieke processen zoals planning wordt FleetBoard steeds krachtiger.

CharterWay en TruckStore ook op dienstenplein

Ook zal op het dienstenplein vanuit Mercedes-Benz CharterWay en Customer Services & Parts aandacht uitgaan naar de Servicepakketten die Mercedes-Benz Trucks eerder dit jaar lanceerde om ondernemers volledig te ontzorgen op het gebied van reparatie en onderhoud. Transporteurs kiezen het pakket dat het beste bij de onderneming past. De pakketten helpen de ondernemer om onvoorziene kosten te beperken of vermijden, waardoor de TCO van tevoren scherper inzichtelijk is. De servicepakketten worden afgesloten via de internationaal opererende huisleasemaatschappij Mercedes-Benz CharterWay. Doordat CharterWay bij iedere Europese Mercedes-Benz Truckdealer bekend is en een betrouwbare partner en dochter is van Daimler AG, worden eventuele storingen ook buiten Nederland snel opgepakt en volledig via de Daimler-systemen afgehandeld. Ook TruckStore, aanbieder van gebruikte vrachtwagens, is aanwezig op het dienstenplein om bezoekers te informeren over de voordelen van jong gebruikte trucks, bijvoorbeeld in combinatie met Operationele Service Lease (OSL). Ondernemers zien hier in toenemende mate de financiële voordelen van, temeer vanwege het lage brandstofverbruik en de restwaarde van een jong gebruikte Actros in vergelijking met andere trucks.

FUSO eigen stand in Hal 2

Op een eigen stand in Hal 2 presenteert de Mercedes-Benz importeursorganisatie ook de veelzijdige FUSO Canter in verschillende uitvoeringen. Uniek aan de Canter zijn de vele uitrustings- en opbouwmogelijkheden dankzij vijf gewichtsklassen, drie verschillende cabines, drie motoren, zes wielbases en carrosserielengten tot 7,2 meter. Van de Canter 4x4 tot de Canter EcoHybrid en van de 8,55 tons Canter tot de Canter 3S13 die vanwege zijn smalle cabine bijvoorbeeld bij gemeenten bijzonder gewild is vanwege zijn inzetbaarheid op fietspaden. Naast deze Canter 3S13, staat de Canter EcoHybrid op de stand. Deze verbruikt dankzij de hybride aandrijving tot 23 procent minder brandstof. Energie die vrijkomt tijdens het remmen wordt opgeslagen in de 2 kWh lithium-ion batterij. Met deze energie assisteert de elektrische motor met een vermogen van 40 kW/200 Nm, de 3-liter dieselmotor bij het optrekken. In het bijzonder voor stadsverkeer met veel stops, zorgt deze wisselwerking tussen beide motoren in combinatie met de start/stop-functie voor een aanzienlijke brandstofbesparing.

Studiemodel FUSO Canter E-CELL

Ook presenteert Mercedes-Benz de FUSO Canter E-CELL. FUSO speelt een voortrekkersrol als het gaat om 'duurzame' aandrijvingen bij bedrijfswagens. Het competentiecentrum voor hybride voertuigen van Daimler Trucks is ondergebracht bij de dochteronderneming in Japan. Hier is ook de nieuwe elektrisch aangedreven en emissievrije FUSO Canter E-CELL ontwikkeld. De eerste puur elektrisch aangedreven lichte truck die in een kleine serieproductie is gebouwd, rijdt emissievrij en is bijna geluidloos. Eerder dit jaar werd een belangrijke stap voor dit model afgerond: een jaarlange test bij verschillende Portugese organisaties. De resultaten van de praktijktests met acht voertuigen tonen aan dat de trucks hun geschiktheid voor de dagelijkse inzet in het regionale en stedelijk distributieverkeer ruimschoots hebben bewezen. De trucks realiseerden een actieradius van meer dan 100 km en overtroffen daarmee de gemiddelde afstand die veel bedrijfswagens voor korte afstanden in het distributieverkeer normaliter per dag afleggen. De FUSO Canter E-CELL beschikt over een nuttig laadvermogen van ruim twee ton. Eerste analyses van de data laten zien dat kostenbesparingen van ca. € 1.000,- per 10.000 km ten opzichte van conventionele dieseltrucks mogelijk zijn.