22
september
2011
|
02:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz op ecomobiel: het breedste gamma voertuigen met alternatieve aandrijvingen

  • Voor elk gebruik de passende alternatieve aandrijflijn: van aardgas via elektriciteit tot en met waterstof

  • car2go: autodeelsysteem met 300 smarts fortwo ed start dit jaar

  • Auto’s op de stand: klantenvoertuigen voor dagelijkse inzet

Mercedes-Benz en smart eisen op ecomobiel 2011, dé vakbeurs voor groene mobiliteit, hoofdrollen voor zich op. De merken tonen in AHOY Rotterdam een breed gamma van voertuigen met alternatieve aandrijfvormen: van smart fortwo ed (electric drive) via A-Klasse E-CELL en E-Klasse NGT tot de Atego BlueTEC HYBRID - stuk voor stuk productiemodellen die volledig geschikt zijn voor dagelijkse inzet. Bijna alle voertuigen op de stand zijn klantenauto’s.

Het tentoonstellingsmotto ‘Stop thinking, start acting’ wordt zo overtuigend geïllustreerd. Op ecomobiel wordt ook duidelijk dat Mercedes-Benz en smart samen marktleider zijn op het gebied van elektrisch aangedreven auto’s. Per december staan in ons land circa 400 elektroauto’s van de merken op kenteken. Bezoekers van ecomobiel kunnen ‘live’ kennismaken met diverse Mercedes-Benz en smart-modellen met alternatieve aandrijvingen.

Het Daimler-concern loopt onder het motto ‘125 jaar innovatie’ traditioneel op kop als het gaat om nieuwe technologieën. Op ecomobiel 2011 wordt duidelijk zichtbaar dat Mercedes-Benz en smart ook op het gebied van alternatieve aandrijfvormen een voortrekkersrol vervullen. Dat blijkt onder meer uit het bijzonder brede gamma van voertuigen met alternatieve aandrijfvormen, dat vandaag al leverbaar is. Dat start met de volledig elektrisch aangedreven en dus lokaal emissievrije smart fortwo ed. Vervolgens is er de eveneens volledig elektrisch aangedreven Mercedes-Benz A-Klasse E-CELL, een volwaardige vijfzits gezinsauto. De E-Klasse NGT (geschikt voor aardgas of het CO2-neutralere groene gas) biedt een uniek aanbod in het luxe segment. In de categorie lichte bedrijfswagens zijn er de stille en wendbare elektrisch aangedreven Vito E-CELL en de Sprinter NGT (geschikt voor aardgas/groen gas). De Econic NGT-vrachtwagen is geschikt voor aardgas en LNG. Het is bovendien de enige truck die op dit moment voldoet aan de strenge PIEK-geluidsnorm. De Atego BlueTEC HYBRID is een vrachtwagen waarbij een verbrandingsmotor en een elektromotor samen of afzonderlijk voor de aandrijving zorgen. Tot en met de derde versnelling wordt alleen de krachtige elektromotor gebruikt. Daardoor is deze truck zeer geschikt voor inzet in bijvoorbeeld milieuzones. Met de Econic LNG en Atego BlueTEC HYBRID levert Mercedes-Benz een significante bijdrage aan het ‘Truck van de Toekomst’ programma van de rijksoverheid. Kernpunt hiervan is het verder terugdringen van het verbruik en dus de CO2-uitstoot van trucks.

Grootste leverancier van elektrisch aangedreven voertuigen

Dankzij het brede ‘elektrische’ gamma zijn Mercedes-Benz en smart samen de grootste leverancier van elektrovoertuigen in Nederland. Per december zijn de merken samen goed voor in totaal 400 gekentekende elektro-auto’s. Onder de kentekenhouders zijn veel bedrijven die de zin én het nut van elektrisch aangedreven voertuigen op waarde weten te schatten en daar in de praktijk de vruchten van plukken. Tot de tentoongestelde auto’s behoren een smart fortwo ed van Nijhof uit Baarn, A-Klasse E-CELL-modellen van Sogeti, Peeze, FMO, Heijmans en de provincie Friesland en Vito’s E-CELL van Roteb, Alliander, G4S, en Volker Stevin. Van energienetwerkbeheerder Enexis zijn een A-Klasse

E-CELL en een Vito E-CELL aanwezig. Enexis en Mercedes-Benz doen op ecomobiel een gezamenlijke aankondiging over de levering van een aanzienlijk aantal elektrisch aangedreven voertuigen aan de netbeheerder. Kortom: van hype naar realiteit.

Verder kijken

Op de 220 m2 grote stand van Mercedes-Benz is ook de B-Klasse F- CELL ‘World Drive’ met brandstofcel te bewonderen. In totaal drie van deze auto’s hebben onlangs deelgenomen aan een reis rond de wereld. Tijdens deze 30.000 kilometer lange ‘World Drive’ hebben de auto’s die waterstof als brandstof gebruiken aangetoond dat brandstofceltechnologie de volwassenheidsfase heeft bereikt.

Ook is er aandacht voor car2go, het slimme autodeelsysteem dat later dit jaar in Amsterdam van start gaat. Hierbij worden in totaal 300 elektrisch aangedreven smarts fortwo ingezet. Deze duidelijk herkenbare auto’s zijn voor car2go-leden op elk gewenst moment te gebruiken, zelfs voor ‘enkele reizen’. Het afrekenen gaat per minuut op basis van de werkelijke gebruikstijd. Bij de start van car2go zijn 300 laadpalen beschikbaar. Dit aantal wordt gaandeweg uitgebreid tot 400.

Ruimte voor beleving

Op de stand van Mercedes-Benz wordt perfect duidelijk hoe de uitvinder van de auto de mobiliteit van de toekomst nu al gestalte én inhoud geeft. Bezoekers van ecomobiel kunnen dat ook zelf ervaren. Op het speciale testparcours staan diverse Mercedes-Benz en smart-modellen met alternatieve aandrijfvormen klaar voor een proefrit.

ecomobiel 2011 vindt plaats op 27 en 28 september aanstaande in AHOY Rotterdam. Zie ook: www.ecomobiel.nl.