27
juni
2011
|
02:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz ‘Record Run 2011’ Live op internet

Mercedes-Benz heeft zuinig rijden hoog in het vaandel staan. In het afgelopen jaar is dit bij ruim 160 Nederlandse transportondernemers ook in de praktijk getest in de vorm van de ‘FuelDuel’. Met deze actie gaat de Mercedes-Benz organisatie de uitdaging aan op het gebied van een brandstofverbruiktest om aan te tonen dat de beloofde toezeggingen over een gunstig verbruik ook in de praktijk haalbaar zijn. De gemiddelde besparing op de brandstof was bij deze inzet 5,3%.

De fabrikant gaat nu op haar beurt met de huidige en de nieuwe truckgeneratie ook de uitdaging aan. Zo stelt zij dat de nieuwe Mercedes-Benz Actros 3 tot 7 procent minder diesel verbruikt dan het huidige topmodel Actros. Dit afhankelijk van de emissieklasse. Deze uitspraak, die de fabrikant een paar dagen geleden in Brussel deed tijdens de lancering van de nieuwe Actros, wordt nu in de praktijk getest in de ‘Record Run 2011’ vergelijkingstest, die plaatsvindt van 26 juni tot 2 juli 2011.

Als onderdeel van de test zijn op zondagavond 26 juni twee nieuwe Actrossen 1845 LS, waarvan de één aan de Euro 6-norm voldoet en de andere aan de Euro 5-norm, vol beladen vertrokken voor een test op een typisch Europees traject: van Rotterdam naar Stettin en terug. Deze route zal zes keer worden gereden, en daarmee wordt in het totaal 10.000 kilometer afgelegd.

Als referentietruck wordt de Actros 1844 LS ingezet: de zogenaamde Nardo-versie die houder is van het huidige record en daarmee benchmark is. Deze truck bereikte in 2008 de status van wereldkampioen zuinig rijden op het Italiaanse circuit van Nardo en kwam daarmee zelfs in het Guinness Book of Records. In tegenstelling tot die vorige brandstofverbruiktest, rijden in de ‘Record Run 2011’ de twee nieuwe Actrossen én de Nardo-versie een normale praktijkroute van Nederland via Duitsland naar Polen en weer terug onder gebruikelijke verkeerscondities. Dankzij de automatisch schakelende Powershift versnellingsbak, cruise control, standaard wegtrailers en dezelfde gemiddelde kruissnelheid voor alle drie de deelnemers, kunnen de verschillen tussen de huidige en de nieuwe generatie Actros worden aangetoond.

De resultaten van deze ‘Record Run 2011’ zullen zaterdag 2 juli 2011 rond middernacht worden geanalyseerd, wanneer de drie deelnemende trucks de finish passeren bij FutureLand in Rotterdam Europoort.De trucks worden getankt bij Shell Portland in Rotterdam en daarna verzegeld.

De hele rit - inclusief tanken, verzegelen van de brandstoftanks en het totale verbruik - wordt uitgevoerd onder toezicht van de internationaal erkende organisatie Dekra. In de ‘Record Run 2011’ zorgt Dekra voor een onafhankelijke beoordeling van deze test, waarvan de resultaten op zondag 3 juli 2011 bekend worden.

Deze test kan live gevolgd worden via de website www.mercedes-benz.com/record-run. Het brandstofverbruik tijdens de ritten wordt dagelijks geüpdatet, zodat eenieder de voortgang kan volgen.