08
maart
2011
|
01:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz stelt Actros 1844 LS ter beschikking voor project ‘Veilig op weg’

Mercedes-Benz Nederland B.V. stelde wederom een Actros 1844 LS trekker ter beschikking aan het ‘Veilig op weg’ project van Transport en Logistiek Nederland waarbij kinderen de gevaren leren in te schatten van het vrachtverkeer.

‘Veilig op weg’ project

Het aantal dode hoekongevallen met vrachtwagens neemt jaarlijks af. Toch zijn er nog steeds dodelijke slachtoffers te betreuren, onder wie veel fietsers. Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Veilig Verkeer Nederland (VVN) spannen zich gezamenlijk in om dat aantal verder omlaag te krijgen. Daarom is het lespakket ‘Veilig op weg’ voor basisscholen ontwikkeld waarbij kinderen leren omgaan met vrachtauto’s in het verkeer. Jaarlijks worden ongeveer 500 scholen bezocht met dit pakket, zodat de scholieren de belangrijkste vuistregels leren: blijf rechts en ruim achter een vrachtwagen en houd minstens drie meter afstand. Mercedes-Benz Nederland B.V. is al jaren partner van TLN en sponsort dit belangrijke project.

Een Actros 1844 LS voor de praktijkles

‘Veilig op Weg’ begint met een theoretisch deel, waarin leerlingen naar een interactieve DVD kijken en meedoen met de nationale Veilig op Weg quiz. Het tweede deel bestaat uit een praktijkles. Mercedes-Benz Nederland B.V. stelde hiervoor een Actros 1844 LS trekker ter beschikking. De kinderen kunnen achter het stuur van de truck plaatsnemen en zo zelf ervaren wat een chauffeur wel en vooral wat hij niet kan zien. Het doel van de lessen is om kinderen te leren dat alle verkeersdeelnemers goed rekening met elkaar moeten houden.

Safety first!

Mercedes-Benz levert op het truckprogramma tal van actieve en passieve veiligheidsystemen. Simpele oplossingen zoals een onderrijbeveiliging die fors bijdraagt aan de veiligheid van fietsers en de bodembeschermplaat aan de voorzijde die voorkomt dat een personenwagen of fietser bij een frontale botsing onder het voertuig terechtkomt, zorgen voor maximale veiligheid wanneer een ongeval niet te vermijden is. Maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom blijft Mercedes-Benz krachtig investeren in de ontwikkeling van actieve en passieve veiligheidsystemen. De wielkasten van de Actros zijn bijvoorbeeld zo geconstrueerd dat de sproeiregen, die het zicht van inhalende auto’s belemmert, sterk wordt verminderd. Maar ook de actieve veiligheidssystemen zijn regelrechte technische hoogstandjes. Zo vormt het stabiliteitsprogramma ESP de basis van de veiligheid en vermindert het slipgevaar in bochten of bij uitwijkmanoeuvres. Mercedes-Benz ondersteunt de beroepschauffeur met onder meer de Telligent-stabiliteitsregeling en de Telligent-afstandsregeling die het voertuig automatisch afremt wanneer de voorligger langzamer gaat rijden. Met beide systemen wordt de kans op kop-staartbotsingen sterk teruggebracht. En de Telligent-spoorassistent waarschuwt de chauffeur wanneer het voertuig per ongeluk van zijn rijbaan afwijkt.