30
augustus
2005
|
02:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz toont op BedrijfsautoRAI 2005 het breedste producten- en dienstenpakket uit haar historie

  • Rai-Primeurs: Vito 4x4, Viano 4-matic, Atego Lowliner, Axor bouwvoertuigen, Actros 1860 Special Cruiser, vijfassige Actros betonmixer, BlueTec op distributievoertuigen

  • Sprinter in hybride uitvoering; stil en emissie-arm

  • Bestelwagens met roetfilter voor de Euro4-norm

  • Veiligheid staat centraal bij Mercedes-Benz op een themaplein

  • Mercedes-Benz op nieuwe beurslocatie in de Oosthal

  • Specialisten in dienstverlening voor maatgesneden advies

Mercedes-Benz is méér dan transport alleen. Die filosofie onderstreept het merk tijdens de internationale BedrijfsautoRAI 2005, waar het breedste pakket van mobiliteitsoplossingen uit de geschiedenis van Mercedes-Benz op imposante wijze aan het publiek wordt getoond. Als aanbieder van zowel bestelwagens als trucks en een volledig, overkoepelend dienstenpakket, positioneert Mercedes-Benz zich als ideale businesspartner die de transporteur alle denkbare vervoersvraagstukken volledig uit handen kan nemen. Traditioneel presenteert Mercedes-Benz zijn relaties tijdens de BedrijfsautoRAI indrukwekkend nieuws, waaronder dit jaar enkele (wereld)primeurs. Voor een maatgesneden overzicht van de vele noviteiten is de standoppervlakte van maar liefst 3.000 vierkante meter overzichtelijk ingedeeld naar de specifieke sectoren voor het distributievervoer, internationale transporten en de bouwsector. De stand is op de nieuwe beurslocatie, in de Oosthal, te vinden.

Tijdens de afgelopen internationale bedrijfswagenbeurs, de IAA in Hannover, is de Vito verkozen tot “International Van of the Year 2005”. Daarmee vervult de Vito een belangrijke rol binnen het bestelwagenaanbod van Mercedes-Benz. Met name de flexibele inzetmogelijkheden – Mercedes-Benz biedt de Vito aan in een indrukwekkend aantal varianten - maken de Vito tot een ideale bestelwagen voor iedere specifieke inzet. Zo is de Vito leverbaar met drie stille, zuinige en krachtige CDI-dieselmotoren en een V6-benzinemotor. Verder kan de klant kiezen uit twee wielbases, drie verschillende carrosserielengten en twee dakhoogtes. De Vito is beschikbaar in vele uitvoeringen, bijvoorbeeld als gesloten bestelwagen, dubbele cabine en 9-persoons Combi-uitvoering. Tijdens de Bedrijfsauto-Rai worden verschillende voertuigconcepten uit het Vito-programma gepresenteerd in een uitvoering met roetfilter, waarmee de Vito nu al voldoet aan de toekomstige Euro4-normen.

Aantrekkelijk geprijsde Vito Functional vanaf € 15.500,-Het leveringsprogramma van de Vito is recentelijk uitgebreid met de Vito 109 CDI Functional, die uiteraard ook op de RAI aanwezig is. Met deze zeer scherp geprijsde Vito speelt Mercedes-Benz in op de marktvraag naar een aantrekkelijk geprijsd instapmodel. Ondanks de aantrekkelijke prijs van slechts € 15.500,- is beslist niet bezuinigd op de omvangrijke standaarduitrusting. Zo is de Vito Functional onder andere uitgerust met elektrische ramen en centrale portiervergrendeling met afstandsbediening. Op het gebied van actieve en passieve veiligheid is de Vito Functional standaard voorzien van een bestuurdersairbag, ABS en ESP. Met de Vito Functional heeft Mercedes-Benz niet alleen een prijsvechter in handen, maar ook nog eens een bestelwagen die qua veiligheid en comfort de concurrentie ver vooruit is. Zo is de Vito Functional als enige in zijn klasse standaard voorzien van het stabiliteitssysteem ESP.

Wereldprimeurs: Vito 4x4 en Viano 4-maticNaast de reeds bestaande Sprinter 4x4 presenteert Mercedes-Benz tijdens de BedrijfsautoRAI ook de vierwielaangedreven Vito en de Viano 4-matic. Met deze wereldprimeurs geeft Mercedes-Benz nog meer invulling aan het veiligheidsthema. De vierwielaangedreven bestelwagens hebben aanzienlijk meer tractie op onverharde ondergrond en zorgen ook op het asfalt voor optimale rijstabiliteit.

Sprinter Functional vanaf slechts € 17.500,-Ook de Mercedes-Benz Sprinter is als gesloten bestelwagen leverbaar in de Functional-uitvoering. Vanaf slechts € 17.500,- rijdt een ondernemer al in een bestelwagen waarvan er inmiddels meer dan een miljoen zijn verkocht. Daarmee is de Sprinter uitgegroeid tot één van de meest succesvolle bestelwagens aller tijden.

Sprinter HybrideAl tientallen jaren loopt Mercedes-Benz voorop in de zoektocht naar alternatieve aandrijvingsvormen en slimme oplossingen die het milieu zoveel mogelijk ontzien. Met het gebruik van aardgas, LPG, stroom en het veelbelovende waterstof heeft Mercedes-Benz al veel ervaring opgedaan. Op de persdag van de BedrijfsautoRAI is daarvan een resultaat te zien: een Sprinter met ‘Plug-In’ hybride-aandrijving. Met ‘Plug-In’ wordt bedoeld dat de accu’s van de auto ook via het stopcontact opgeladen kunnen worden, bijvoorbeeld ’s nachts als de auto stilstaat. Daarnaast is ook een hybride Sprinter gepland die buiten het stroomnet om energie kan opdoen.In binnensteden en andere plekken waar uitlaatgassen niet gewenst zijn, is het mogelijk om alleen op de elektromotor te rijden. De Sprinter rijdt dan stil en emissievrij. Bij rustig rijden, dus met lagere snelheden en zonder felle acceleraties, ondersteunt de elektromotor de dieselmotor. Dat is gunstig voor het verbruik. Als het gaspedaal dieper wordt ingetrapt, werken beide motoren tegelijk. Deze boost-functie komt van pas als veel vermogen wordt gevraagd, bijvoorbeeld tijdens accelereren of bergop rijden.

Trendsetter in veiligheid voor bestelwagensMercedes-Benz voorziet al zijn bestelwagens standaard met een extreem hoge veiligheidsuitrusting. Als eerste bestelwagens ter wereld worden de Vito’s en Sprinters uitgerust met het elektronische stabiliteitsprogramma ESP, waarin de volgende veiligheidssystemen zijn geïntegreerd: het Anti-Blokkeer Systeem ABS in combinatie met de Aandrijf Slip Regeling ASR, de elektronische remkrachtverdeler EBV en het Brake Assist System BAS. Samen verbeteren deze systemen in belangrijke mate de rijstabiliteit en de tractie. Bovendien draagt het geheel bij aan een aanzienlijk kortere remweg en een goede beheersbaarheid van het voertuig, zelfs in noodsituaties. Tijdens de BedrijfsautoRAI wordt de werking van alle actieve en passieve veiligheidssystemen op een speciaal themaplein nader uitgelegd met behulp van films en een ESP-simulator, waarin de bezoeker de veiligheidssystemen zelf kan ervaren. Bovendien wordt er veel aandacht besteed aan de wijze waarop lading op een veilige manier in de laadruimte vastgezet kan worden. Op dit themaplein wordt niet alleen uitgelegd hoe een ongeval kan worden voorkomen, maar ook welke veiligheid Mercedes-Benz biedt wanneer een ongeval helaas onvermijdelijk is.

Atego nu ook in Lowliner-uitvoeringMercedes-Benz leverde als eerste bedrijfswagenproducent een distributievoertuig met een optionele automatisch geschakelde versnellingsbak. Dat bleek een succesvolle ontwikkeling: inmiddels wordt ruim 40% van alle Atego’s geleverd met deze versnellingbak. De complete reeks van de Atego distributievoertuigen is vorig jaar volledig vernieuwd, waarmee de Atego nieuwe maatstaven stelt op het gebied van comfort, veiligheid en rendabele inzet. Met de komst van de nieuwe Atego is ook het assortiment uitgebreid met een Lowliner-uitvoering. In vergelijking met de bestaande 12-tons Atego biedt deze Lowliner een 70 mm lagere chassishoogte, hetgeen het laden en lossen vereenvoudigt. Daarnaast is de instap nog comfortabeler aangezien het voertuig nog slechts één instaptrede heeft.De Lowliner is het ideale concept voor klanten die een hoog laadvermogen en laadvolume in het distributiewerk belangrijk vinden. Het eigen gewicht is dusdanig geoptimaliseerd, dat het laadvermogen met circa 300 kilogram is verhoogd. Met name bij inzet in Duitsland is het voordeel aanzienlijk. Naast een hoger laadvermogen hoeft er namelijk ook geen Maut betaald te worden. De Atego Lowliner is leverbaar in alle cabinevarianten, met vier verschillende wielbases en een motorenrange van 110 kW/150 pk tot en met 170 kW/230 pk.

Internationale Axor-programma uitgebreid met bouwvoertuigenHet leveringsprogramma van de Mercedes-Benz Axor is uitgebreid met een 26- en 32-tons serie 6x4 en 8x4 bouwvoertuigen. De 12 liter zescilindermotoren leveren een vermogen van 354 pk, 401 pk en 428 pk. De Europese primeur hiervan wordt getoond op de BedrijfsautoRAI, die gezien haar internationale karakter ook vele buitenlandse bezoekers zal ontvangen. De Axor-kippers en betonmixers zullen met name interessant zijn voor transportondernemers in omliggende Europese landen, waar strengere wettelijke regelingen rond de aslasten gelden dan in Nederland. Voor de Nederlandse markt levert Mercedes-Benz meer-assige Actros bouwvoertuigen, waarbij de vijfassers een maximaal G.V.W. hebben van 50 ton.

Succesvolle Actros-serieDe Actros van Mercedes-Benz heeft in het recente verleden zijn sporen wel verdiend als het gaat om lage kosten per kilometer en om een bijzonder hoge mate van chauffeurscomfort. De internationale vakpers schrijft lovende woorden als het gaat om brandstof- en cabinetests, toonaangevende instanties (zoals TNO) hebben de ergonomische aspecten bekroond en, belangrijker nog, ook vanuit de markt komen positieve reacties.Aan de complete reeks wegvoertuigen is door de Nederlandse topontwerper Bertrand Jansen recentelijk de gelimiteerde Actros Black Edition toegevoegd. Dit indrukwekkende vlaggenschip onder de zware bedrijfswagens is het paradepaardje van de Mercedes-Benz bedrijfswagens.

Actros 1860 LS Special CruiserSpeciaal voor de BedrijfswagenRAI is door diezelfde Bertrand Jansen een geheel nieuwe Actros 1860 LS Special Cruiser ontworpen. Dit model geeft de richting aan van de toekomstige truckontwerpen van Mercedes-Benz. Of deze 600 pk sterke trekker met V8-motor ook daadwerkelijk in serieproductie gaat is momenteel nog niet bekend. Nog een stapje verder in de toekomst van de zware bedrijfswagens gaat een speciaal ontworpen studiemodel, dat geheel op schaal getoond wordt. Hiermee geeft Mercedes-Benz het publiek alvast een kijkje in de keuken van de designafdeling.

Actros bouwvoertuigenDe eisen die de markt stelt aan de bouwvoertuigen, gaan doorgaans nog een stap verder. De robuuste techniek moet betrouwbaar en economisch zijn en perfect voldoen aan de eisen die de zware omstandigheden stellen. Speciaal voor de Nederlandse markt levert Mercedes-Benz de Actros als vijfassig bouwvoertuig. Dankzij dit concept kan de zware lading worden verdeeld over vijf assen, waardoor de Actros met een GVW van 50 ton optimaal gebruik maakt van het wettelijk maximaal toegestane gewicht. Hierdoor kan de Actros meer werk verzetten in minder tijd en dus tegen lagere kosten worden ingezet. Om de kosten verder te reduceren heeft Mercedes-Benz gekozen voor een conventionele vijfde as, die zowel hefbaar als elektrohydraulisch bestuurbaar is. Deze vijfde, luchtgeveerde voorloopas resulteert in aanzienlijk lagere aanschaf-, onderhouds- en eventuele reparatiekosten ten opzichte van een widespread gestuurde achteras. Bovendien is bij de export van bouwvoertuigen meer vraag naar dergelijke conventionele systemen, hetgeen een hogere restwaarde en dus lagere afschrijvingskosten met zich meebrengt.Een Nederlandse RAI-première is de 49-tons Actros vijfasser die geschikt is als inzet voor betonmixers. In plaats van een voorloopas is door de afdeling sales engineering van DaimlerChrysler speciaal voor de Nederlandse markt een naloopas ontwikkeld, waardoor een kleinere draaicirkel is gerealiseerd in combinatie met een optimale aslastverdeling.

BlueTec op distributievoertuigenVanaf oktober 2006 mogen in Europa alleen nog nieuwe trucks worden verkocht die voldoen aan de Euro4-voorschriften. De EU wil hiermee de voertuigemissies beperken om de belasting voor mens en milieu te verminderen. Uiteraard levert Mercedes-Benz nu al motoren die aan deze emissienormen voldoen. Ze maken deel uit van BlueTec, de nieuwe SCR-dieseltechnologie (Selective Catalytic Reduction) van Mercedes-Benz. Tijdens de BedrijfsautoRAI wordt de werking van deze schone en zuinige techniek, die overigens nu op alle Mercedes-Benz distributievoertuigen leverbaar is, nader toegelicht.

BlueTec 5Mercedes-Benz is als eerste bedrijfswagenproducent in staat om zijn zware Axor en Actros bedrijfswagens te voorzien van motoren die nu al aan de Euro5- emissienormen van 2009 voldoen. De motorenserie is verder ontwikkeld waardoor de betrouwbare Actros en Axor-voertuigen aanzienlijk minder schadelijke stoffen in hun uitlaatgassen hebben en tegelijkertijd aantoonbaar minder brandstof verbruiken. Bovendien wordt er momenteel nog subsidie verstrekt op deze motoren en hoeven ondernemers minder Maut te betalen op de Duitse snelwegen. Veel maatschappelijk verantwoorde transporteurs investeren in deze uitlaatgas-reducerende techniek met het oog op de latere inruilwaarde van hun voertuig. De nieuwe Mercedes-Benz trucks met BlueTec vormen zo een ecologisch en economisch unieke transportoplossing voor het internationale transport van de toekomst.

Unimog: moderne techniek en traditionele terreinvaardigheidDe nieuwe Unimog-modellen U 300, U 400 en U 500 die sinds vorig jaar in Wörth van de band lopen, koppelen de traditionele terreinvaardigheid van deze voertuigen aan een zeer moderne motoren- en transmissietechniek. Daarmee is de Unimog, die ooit begon als een vrij simpel voertuig om de agrarische sector en de bosbouw van veelzijdige mobiliteit te voorzien, in een geheel nieuwe fase gekomen: die van een hoogwaardige, geavanceerde mobiliteitsoplossing voor al díe sectoren en activiteiten waar conventionele voertuigen en machines de grenzen van hun mogelijkheden hebben bereikt. Ook de Unimog en al haar toepassingsmogelijkheden zullen op de stand van Mercedes-Benz toegelicht worden

ercedes-Benz CharterWayMercedes-Benz CharterWay is dé dienstenaanbieder van leasing en financiering voor Mercedes-Benz bedrijfswagens en is onderdeel van het DaimlerChrysler-concern. Op de stand van Mercedes-Benz vindt u experts die uw Mercedes-Benz door en door kennen en voor wie de branche geen geheimen heeft. Mercedes-Benz CharterWay heeft specialisten voor bestel- en vrachtwagens. Zij kunnen u alles vertellen over alle mobiliteitsdiensten, zoals leasing, finaciering, reparatie- en onderhoudsovereenkomsten, banden, verzekeringen, vervangend vervoer, houderschapsbelasting, brandstofadministratie en verhuur. Een nieuwe dienst van CharterWay is fleet-online; een service die de klanten volledig, optimaal en dankzij internet actueel inzicht biedt over alle wagenparkgegevens in relatie tot CharterWay. Dankzij dit inzicht zijn wagenparkbeheerders optimaal in staat om de kosten van hun wagenpark nog verder te beheersen.

TruckStoreTruckStore houdt zich bezig met de inkoop en verkoop van gebruikte trucks, opleggers en bestelwagens. Het uitgebreide dienstenpakket wordt onder andere aangevuld met financial en operational lease, financiering, douaneformaliteiten en technische aanpassingen aan de voertuigen.Het TruckStore-concept past naadloos in de DaimlerChysler-filosofie om de laagst mogelijke kosten per kilometer aan te bieden bij Mercedes-Benz bedrijfswagens. Dankzij TruckStore kan de afzet van uw gebruikte trucks al bij de verkoop worden gegarandeerd, waardoor de restwaarde van uw Mercedes-Benz wagenpark op hoog niveau blijft. Mercedes-Benz voelt zich niet alleen verantwoordelijk voor de verkoop van nieuwe bedrijfswagens, maar ook voor hun tweede leven. Tijdens de BedrijfsautoRAI kunnen de TruckStore-specialisten u alles vertellen over de toekomstige inruilwaarde van uw nieuwe bedrijfswagen.