24
juni
2008
|
02:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz TransportShow in het Gelredome

Dinsdag 17 t/m vrijdag 20 juni stond het Gelredome in Arnhem helemaal in het teken van de Mercedes-Benz TransportShow. Tijdens dit evenement werden bijzondere demonstraties, de nieuwste ontwikkelingen en absolute primeurs op het gebied van bedrijfswagens, zoals de nieuwe Actros, aan het publiek getoond. Daarnaast waren de thema’s Comfort, Rendement en Veiligheid belangrijke aandachtspunten tijdens de TransportShow.

Mercedes-Benz traditie

Mercedes-Benz houdt haar traditie in ere door ook dit jaar het evenement, de Mercedes-Benz TransportShow, te hebben georganiseerd met als thema: Route to success. De thema’s Comfort, Rendement en Veiligheid stonden tijdens dit evenement centraal. Door in de praktijk invulling te geven aan deze thema’s wil Mercedes-Benz het marktaandeel in de bedrijfswagenmarkt te verhogen naar 15%. Op een nieuwe locatie, het Gelredome in Arnhem, werden net als tijdens voorgaande edities bezoekers geïnformeerd over de uiteenlopende mobiliteitsoplossingen van Mercedes-Benz. In een gezellige ambiance werden dynamische demonstraties gegeven en kon het publiek niet alleen de meest exclusieve bedrijfswagens van Mercedes-Benz van dichtbij bekijken, maar deze ook zelf ervaren. Nagenoeg alle modellen en uitvoeringen waren in het Gelredome aanwezig om de toegevoegde waarde van deze Mercedes-Benz voertuigen in de praktijk te tonen. Ook exclusieve special editions en klantenvoertuigen waren op de TransportShow aanwezig. Uiteraard ontbraken de stands met originele Mercedes-Benz accessoires voor de echte liefhebber niet.

Ook de financiële dienstverlener Mercedes-Benz CharterWay en het opleidingsinstituut Mercedes-Benz Global Training gaven van 17 t/m 20 juni acte de présence.

Primeur: de nieuwe Actros

De innovaties bij Mercedes-Benz gaan onverminderd voort en ook de ontwikkeling van het Mercedes-Benz vlaggenschip, de nieuwe Actros, heeft ingrijpende veranderingen ondergaan op het gebied van rendement, veiligheid, comfort en design. Het model dat onlangs nog vanwege zijn zuinigheid in het Guinness Book of Records werd opgenomen, stond tijdens de Mercedes-Benz TransportShow uitvoerig in de spotlights. Belangrijk voordeel van de nieuwe Actros is dat deze standaard is voorzien van de nieuwste generatie Mercedes PowerShift, die bijdraagt aan een lager verbruik en een hoger rijcomfort. Het effect van deze 12-traps automatische versnellingsbak werd tijdens de Mercedes-Benz Transportshow uitvoerig getoond. De nieuwe Actros combineert dynamiek en functionaliteit met een fraai uiterlijk. De voorzijde toont niet alleen stoerder dankzij de aangepaste grille en het verchroomde middendeel tussen de schuin geplaatste zonnekleppen, maar zorgt ook voor een optimale aerodynamica en meer veiligheid. De nieuwe boegspoiler met de subtiele openingen ziet er niet alleen fraai uit, maar draagt ook bij aan een stabiele wegligging. Ook de vormgeving en het comfortgehalte van het interieur is sterk verbeterd en uitgebreid met een aantal praktische elementen, waaronder een nieuw comfortbed met niveauregeling, een grote draaibare scheerspiegel en een makkelijk te monteren klaptafel. Zo is de Actros cabine niet alleen de ideale werkplek, maar ook een uitstekende leefomgeving.

Rendement

Bij de ontwikkeling van nieuwe Mercedes-Benz bedrijfswagens staat het rendement van het voertuig altijd centraal. Zowel voor de bestelwagens als trucks bepaalt het brandstofverbruik in grote mate de rentabiliteit. Met de aanhoudende en naar verwachting fors stijgende brandstofkosten wordt het terugdringen van het verbruik nog belangrijker. Mercedes-Benz heeft in dat kader een zeer efficiënt en schoon motorengamma opgebouwd. Maar ook andere innovaties zoals het gebruik van (standaard) automaten, Supersingle banden op de achteras en hoge laadvermogens, dragen bij aan het rendement. Daarnaast zijn de betrouwbaarheid en de lange onderhoudsintervallen van de gehele Mercedes-Benz bedrijfswagenrange punten die voor ondernemers zwaar wegen.

Dat geldt ook voor de truckrange. De betrouwbaarheid en lange onderhoudsintervallen van de Atego, Axor, Actros en Econic beperken ongeplande en geplande stilstand tot een absoluut minimum. Omdat het verbruik van de truck in belangrijke mate het rendement bepaalt, werden zuinige BlueTec4 en 5 motoren ontwikkeld die ook ruim voldoen aan de gestelde Euro 4- en 5-normen. Maar ook details zoals verbeterde aerodynamica en vernieuwde automatische transmissies als Mercedes PowerShift dragen bij aan het rendement van de voertuigen. Onlangs werd de Mercedes-Benz Actros nog aan een uitvoerige test op het circuit van Nardo onderworpen. De resultaten overtroffen iedere verwachting: de Actros werd in het Guinness Book of Records opgenomen als meest zuinige vrachtwagencombinatie van 40 ton totaalgewicht.

Mercedes-Benz behaalt ook aansprekende resultaten met de chauffeurstrainingen van Global Training, het eigen opleidingsinstituut in Nijkerk. Zelfs de meest ervaren chauffeurs laten na een training een brandstofbesparing van tussen de 10 en de 15% zien. Daarnaast wordt ook FleetBoard steeds belangrijker in het zware transport. Dankzij het motto ‘meten is weten’ kan er belangrijke data van het transport worden geanalyseerd en waar nodig actie op ondernomen worden.

Het rendement van de Mercedes-Benz bedrijfswagens is niet in de laatste plaats hoog dankzij de hoge restwaarde die de zilveren ster vertegenwoordigt. Hieraan dankt ook TruckStore, het gebruikte bedrijfswagencentrum voor met name Mercedes-Benz, mede haar populariteit. Om diezelfde reden zijn ook de leasetarieven van huisleasemaatschappij Mercedes-Benz CharterWay zeer concurrerend.

Comfort

Bij Mercedes-Benz staat al jaren het comfort van de chauffeur hoog in het vaandel. Nieuwe modellen worden zo veel mogelijk van alle gemakken voorzien. Veelal gaan deze innovaties hand in hand met veiligheid en rendement. Zo werd de Sprinter bestelwagen twee jaar geleden standaard voorzien van een automatische transmissie. Deze adaptive vijftraps volautomaat past zich volledig aan de rijstijl van de chauffeur aan. Naast een comfortabelere rit, draagt het systeem ook bij aan de veiligheid en het terugbrengen van het brandstofverbruik. Ook innovaties zoals het Keyless Entry and Slide waarbij de schuifdeur van de laadruimte automatisch ontgrendeld en geopend wordt, zijn het bewijs van het niet aflatend streven van Mercedes-Benz naar ergonomische oplossingen.

Ook de Vito bestelwagen scoort goed op het gebied van comfort. Het ruime en ergonomische interieur in combinatie met uitstekende rijeigenschappen zorgen voor een grote populariteit. Mercedes-Benz Nederland biedt de mogelijkheid het comfortgehalte verder naar eigen wens te configureren met diverse actiepakketten en uitvoeringen.

In het trucksegment tracht Mercedes-Benz niet alleen een ergonomische werkplek te creëren, maar ook een ideale leefomgeving. Voor de gehele truckrange is er met oog op de inzet van het voertuig goed nagedacht bij de ontwikkeling van de cabine. Dit heeft voor iedere truck geresulteerd in doordachte opbergmogelijkheden, goede chauffeursstoelen en een overzichtelijk dashboard. Speciaal voor het distributiewerk in de Atego is een extra lage instap ontwikkeld. Voor de nieuwe Actros, die met name voor het internationale transport wordt ingezet, zijn er andere praktische en functionele ontwikkelingen doorgevoerd zoals een bed van hoge kwaliteit dat op iedere ondergrond netjes waterpas ligt. Ook op rijeigenschappen scoren alle Mercedes-Benz trucks goed. Voor de Actros truck is een automatische versnellingsbak standaard; de Mercedes PowerShift. Deze soepele transmissie is ook leverbaar op de Axor. Hiermee wordt het schakelcomfort sterk verhoogd dankzij de verschillende modules die zijn afgestemd op de specifieke werkzaamheden, het gewicht van de wagen en de hellingsgraad van de weg.

Veiligheid

Voor de gehele bedrijfswagenrange zijn diverse actieve en passieve veiligheidssystemen ontwikkeld die bijdragen aan het behoud van chauffeur en lading. De Vito en Sprinter bestelwagens zijn standaard voorzien van onder meer ABS, ASR, BAS, de elektronische remkrachtverdeling EBV en de nieuwste generatie stabiliteitsregeling ADAPTIVE ESP. Als optie is er de aanhangwagenstabilisatie TSR verkrijgbaar die het slingeren van de aanhanger actief tegengaat. Voor beide bestelwagens geldt een stabiel rijgedrag met een stevige wegligging. Zowel de Vito als de Sprinter is in een vierwielaangedreven variant leverbaar dat ook in moeilijk begaanbare terreinen optimale veiligheid garandeert.

Ook de veiligheid van de Mercedes-Benz trucks laten weinig te wensen over. De gehele range is voorzien van heldere verlichting, grote raamoppervlakken voor uitstekend zicht rondom en goed instelbare buitenspiegels. Ook de onderrijbeveiliging is een van de passieve veiligheidssystemen waarop de Mercedes-Benz trucks scoren. Vooral de nieuwe Actros is standaard uitgerust veel met innovatieve actieve veiligheidssystemen die twee jaar geleden nog werden gepresenteerd in de ‘Safety Truck’. Met de in de twee veiligheidspakketten leverbare Telligent afstandsregeling, het Active Brake Assist, de Telligent ESP en een spoorassistent wordt de chauffeur nog meer bijgestaan in het voorkomen van een ongeval. Met name de Active Brake Assist is uniek. Hiermee kan in kritieke situaties het gevaar van een kop staart botsing worden geëlimineerd nog voor de chauffeur zelf tot actie overgaat.