08
oktober
2008
|
02:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz trucks BlueTec EEV

In Nederland wordt subsidie verleend aan vrachtwagens die naast de Euro5 norm óók aan de uitlaatgasnorm EEV (Enhanced Environmentally friendly Vehicle) voldoen. De EEV norm verlaagt de partikeluitstoot nog eens een derde ten opzichte van de strenge Euro5 grenswaarden. De Mercedes-Benz trucks in EEV uitvoering zullen vanaf oktober 2009 leverbaar zijn.

Het aanbod van Mercedes-Benz aan BlueTec EEV voertuigen omvat de Axor en de Actros. Het gaat om de Actros in de vermogensklassen 300 kW (408 pk), 320 kW (435 pk) en 335 kW (456 pk), alsmede de Mercedes-Benz Axor in de vermogensklassen 210 kW (286 pk) en 240 kW (326 pk). De techniek die wordt toegepast om aan de EEV standaard te voldoen is gebaseerd op de reeds bewezen dieseltechnologie BlueTec5 van Mercedes-Benz. Een extra nabehandeling van de uitlaatgassen is voor EEV niet nodig. De Mercedes-Benz Actros BlueTec5 trucks zijn reeds voorbereid om achteraf als EEV te worden omgebouwd. Deze werkzaamheden kunnen vanaf oktober 2009 in de Mercedes-Benz werkplaatsen worden uitgevoerd, waarna de trucks een EEV certificaat krijgen. Het achteraf ombouwen gebeurt op basis van de BlueTec5 techniek en hiervoor zijn slechts geringe wijzingen aan hard- en software nodig.

Voor de Mercedes-Benz Atego distributietrucks vanaf 12 ton met motoren van de 900 serie zijn eveneens EEV oplossingen op basis van BlueTec5 in voorbereiding.

De EEV oplossing voor Mercedes-Benz trucks ligt qua onderhoud, levensduur, brandstofverbruik, eigengewicht en uitvoering op het niveau van de beproefde BlueTec5 technologie. Deze techniek heeft geen invloed op het brandstofverbruik en de zeer lange seviceintervallen tot wel 150.000 km.